gmz1 05.06.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Proszę o radę.Mam na działce domek z mieszkalnym poddaszem kryty blachodachówką na kontrłatach i folii.Domek używany będzie tylko latem.Chcę izolować dach wełną mineralną żeby nie było za gorąco na poddaszu.Moje pytanie :Czy trzeba zakładać folię paroizolacyjną na wełnę od środka czy lepiej nie? Pytanie2:Czy można zastosować płyty kartonowo-gipsowe w nieogrzewanym domku,czy nie są narażone na wilgoć? Edytowane 6 Czerwca 2012 przez gmz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 06.06.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Witam,Nie ma konieczności stosowania folii paroizolacyjnej w pomieszczeniach suchych (pokoje gościnne, sypialnia). Folię paroizolacyjną stosuje się w pomieszczeniach mokrych typu kuchnia, łazienka gdzie ciśnienie pary wodnej jest spore ( >13hPa). W twoim przypadku gdy budynek nie będzie ogrzewany zimą sporo wilgoci dostanie się do niego i warto by mogła ona się z niego wydostać w okresie cieplejszym, dlatego nie polecam stosowania folii. Odnośnie płyt gipsowo kartonowych to zalecałbym kontakt z producentem tego materiału. Wówczas będziesz mieć pewność czy warto zastosować takowy materiał w domku letniskowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.06.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Szanowny przedmówca praktycznie omówił wszystko. W domku letniskowym stosowanie paroizolacji jest błędem. O ile już chcesz stosować płytę gipsową to radziłbym woda-ogień. Najrozsądniejszym byłoby jednak wykonać sufity drewniane ze sklejki lub z podbitki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts