valturwen 05.06.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Witam, Mam problem z wyborem ogrzewania. Proszę o pomoc!Dom: stary ponad 100 letni. Powierzchnia całkowita 2 kondygnacji (parter, poddasze) ok 250m. Nieocieplony.Ściany: 50-60 cm z szczeliną powietrzną, głównie cegła.Stropy: wysokie 3m (chcemy ocieplić i obniżyć na 2,70). Podłogi: narazie wylewki betonowe, na to chcemy drewniane podlogi. Możliwości:Gaz - brakElektryczne - NIE - bo drogieWszelkie podajniki, sterowniki elektroniczne odpadają, ponieważ w miejscowości bardzo często brakuje prądu.Sąsiedzi mają kominek z rozprowadzeniem (nie znam szczegółów), ale jak nie ma prądu to ręcznie, łopatami wynoszą żar z salonu. Myśleliśmy o zwykłym śmieciuchu, ale ostatnio przeczytałam o piecokuchniach.Chcemy mieć kuchnie spalinową tak czy siak, więc może ta piecokuchnia by dałą radę.Problem polega na tym, że największa (moc) piecokuchnia jaką znalazłam to 20kW (teoretycznie ogrzewa 250m, w praktyce ?). Co myślicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 05.06.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Ja mam dość stary nieocieplony dom ogrzewam ok. 280m , mieszkam na wsi dużo angielek widziałem ale nie wyobrażam sobie w zimę ogrzać swojego domu jedną angielką (piecokuchnia)U mnie raz na czas prąd wyłączą ale to nie przeszkadza w funkcjonowaniu pieca z podajnikiem bo wtedy działa jak każdy śmieciuch na ruszcie awaryjnnymKupcie piec z podajnikiem i rusztem awaryjnym prawie każda firma taki oferuje często bez żadnej dopłaty w razie jak by prąd wyłączyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 05.06.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Proponuję zacząć od porządnego obliczenia zapotrzebowania budynku na ciepło i projektowego obciążenia cieplnego, a z tymi informacjami porównać oferty od różnych sprzedawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valturwen 06.06.2012 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Dziękuję bardzo za informacje:) Jak się liczy to zapotrzebowanie i obciążenie, podejrzewam że sama tego nie jestem w stanie zrobić, więc kolejne pytanie. Ile to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.06.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Jesteś w stanie zrobić to samodzielnie, jeśli masz odpowiednio dużo zacięcia i jakąś podstawową wiedzę. Są bezpłatne programy do OZC. Albo można to zlecić komuś. Z forumowiczów wiem, że robi je kol. asolt, ja też się tym zajmuję. O cenach trudno mówić, bo to zależy od skomplikowania budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts