Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie starego domu

valturwen

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z wyborem ogrzewania. Proszę o pomoc!

Dom: stary ponad 100 letni. Powierzchnia całkowita 2 kondygnacji (parter, poddasze) ok 250m. Nieocieplony.

Ściany: 50-60 cm z szczeliną powietrzną, głównie cegła.

Stropy: wysokie 3m (chcemy ocieplić i obniżyć na 2,70).

Podłogi: narazie wylewki betonowe, na to chcemy drewniane podlogi.

Możliwości:

Gaz - brak

Elektryczne - NIE - bo drogie

Wszelkie podajniki, sterowniki elektroniczne odpadają, ponieważ w miejscowości bardzo często brakuje prądu.

Sąsiedzi mają kominek z rozprowadzeniem (nie znam szczegółów), ale jak nie ma prądu to ręcznie, łopatami wynoszą żar z salonu.

Myśleliśmy o zwykłym śmieciuchu, ale ostatnio przeczytałam o piecokuchniach.

Chcemy mieć kuchnie spalinową tak czy siak, więc może ta piecokuchnia by dałą radę.

Problem polega na tym, że największa (moc) piecokuchnia jaką znalazłam to 20kW (teoretycznie ogrzewa 250m, w praktyce ?).

Co myślicie??

Ja mam dość stary nieocieplony dom ogrzewam ok. 280m , mieszkam na wsi dużo angielek widziałem ale nie wyobrażam sobie w zimę ogrzać swojego domu jedną angielką (piecokuchnia)

U mnie raz na czas prąd wyłączą ale to nie przeszkadza w funkcjonowaniu pieca z podajnikiem bo wtedy działa jak każdy śmieciuch na ruszcie awaryjnnym

Kupcie piec z podajnikiem i rusztem awaryjnym prawie każda firma taki oferuje często bez żadnej dopłaty w razie jak by prąd wyłączyli.

Jesteś w stanie zrobić to samodzielnie, jeśli masz odpowiednio dużo zacięcia i jakąś podstawową wiedzę. Są bezpłatne programy do OZC.

Albo można to zlecić komuś. Z forumowiczów wiem, że robi je kol. asolt, ja też się tym zajmuję. O cenach trudno mówić, bo to zależy od skomplikowania budynku.