mklw 05.06.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Witam mam problem dostałem w spadku dół domu do zagospodarowania, powoli go remontuje, tzn wylewam posadzki ze styropianem, kładę regipsy, tynkuje itd... Jako że trafiła się dobra okazja zakupiłem już piec na eko-groszek KLIMOSZ 23kW. Nie podłączam go póki co. W zamyśle będzie on stał w piwnicy która jest usytuowana pod salonem i stamtąd będą rurki szły po całej piwnicy do poszczególnych pomieszczeń aby wyprowadzenie w domu było jak najmniej inwazyjne. Chce po całości dać grzejniki z podłączeniem dolnym. żeby uniknąć zbędnych rur w mieszkaniu. Moja prośba jest następująca pomóżcie dobrać grzejniki w sensie wymiarów tak żeby było OK. Budynek jest starym budynkiem 3 kondygnacyjnym+niezagospodarowany strych (piwnica+mój parter+ogrzewane piętro babci+ wspomniany niezagospodarowany strych) postawionym w 49 rok, podpiwniczonym w całym obszarze, grubość ścian nośnych 50cm (cegła) . Budynek nie posiada żadnego docieplenia. Wysokość pomieszczeń 260 Załączam projekt okna 170x145 w lazience 56x113 w sypalini 145x145 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 05.06.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Wrzuć mi na meila lepszej jakości rysunek : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.06.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Wrzuć mi na meila lepszej jakości rysunek : [email protected] Czy na podstawie tak skąpych informacji wyliczasz dokładne ozc ? Niektórzy naprawdę są zdolni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.06.2012 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Czy na podstawie tak skąpych informacji wyliczasz dokładne ozc ? Niektórzy naprawdę są zdolni. Kolego w takich budynkach można odpuścić sobie liczenia OZC tutaj nie uda się zejść poniżej 40W/m2 Poza tym są programy na podstawie po wpisaniu kilku prostych danych jak materiał, okna, region i wiele innych dobierzesz szacunkową moc grzejnika. Pytające nie chce montować pompy ciepła itp. Więc odpuść sobie teksty w stylu "niektórzy naprawdę są zdolni" bo czepiasz się bezsensownych spraw... Ja przez kilkanaście lat dobierałem grzejniki do kotłów na paliwa stałe przy pomocy np. SDG purmo i nigdy żaden klient nie powiedział że ma problemy z ogrzewaniem Ale jak chcesz to weź wylicz dla kolegi OZC i potem dobierze grzejniki i podpisz się pod tym doborem że jak nie będzie grzało to wymienisz grzejniki na swój koszt A dodatkowo warto sprawdzić Twoje wyliczenia z moimi i jeżeli uzyskasz różnice w dół 2% co do wielkości to będzie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.06.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Ok, nie chciałem Cię urazic, tylko byłem ciekawy jakich programów uzywasz do obliczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.06.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Ok, nie chciałem Cię urazic, tylko byłem ciekawy jakich programów uzywasz do obliczeń Przy kotłach na paliwa stałe i budynkach wiekowych śmiało możesz korzystać z programu SDG purmo albo innej firmy. Nie zdarzyła mi się pomyłka przy doborze grzejnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.06.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 (edytowane) I w takich budynkach liczę dokładne ozc, a dodatkowo program Audytor OZC umozliwia dobór tych grzejników dla róznych temp zasilania i dT Edytowane 6 Czerwca 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.06.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 I w takich budynkach liczę dokładne ozc, a dodatkowo program Audytor OZC umozliwia dobór tych grzejników dla róznych temp zasilania i dT Ja kiedyś dla przykładu policzyłem i Audytorem OZC i przy pomocy SDG kilka budynków z ciekawości jakie wyjdą różnice... Finalnie były to procentowe ilości - 2 - 4% w wypadku wielkości grzejnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts