Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam drogich forumowiczów,

Mam takie pilne pytanie - jak rozpoznać tynk silikonowy. Wykonawca jest w trakcie ocieplenia domu i tynkowania. Na elewacji miał być tynk silikonowy. Wykonawca kupował materiał ( zarówno grunt pod tynk jak i sam tynk ). Na pudełkach od tynku oraz gruntu jest zapisane że podkład i tynk jest akrylowy. Wykonawca twierdzi, że po prostu we wiadrach po akrylu jest tynk silikonowy. Pojechałem do firmy, gdzie wykonawca kupował materiał i powiedziano mi, że tynk nie jest przelewany z jednego wiadra do innego tylko zostaje w tym samym wiadrze - są tylko komputerowo dodawane barwniki i tyle. Jak sprawdzić czy rzeczywiście kładzie mi na elewację tynk silikonowy czy akrylowy?

redo: niech pokaże dowód zakupu, może być z zakreskowaną ceną. Poza tym możesz wziąć próbkę i pokazać szpecom... Albo jakieś "nieotwarte wiadro". Powinno być oryginalnie zamknięte czyli bez wyłamań i zdjętych pasków zabezpieczających. Spisz nazwę i sprawdź co to, jak się okaże że akryl to masz cygana...

a nad czym sie tu zastnawiac...

jeszcze nie slyszalem zeby dystrybutor w barwieniu przerzucal tynk z wiadra do wiadra... bo i po co?

grunt pod tynk silikonowy moze byc akrylowy ale sam tynk... no coz... silikonowy jest wprawdzie mieszanka i zawiera akryl, ale na silikonowym jest napisane: silikonowy, zazwyczaj :)

dowod zakupu to nie dowod, jezeli wykonawca ma troche rozumu w glowie to sobie ta fakture zorganizuje.

Lipa Panie - wykonawca leci na akrylku az milo... takie czasy .... niskie stawki robocizny to sobie zarabia w inny sposob...

A jezeli tynk byl barwiony w mieszalniku dystrybutora to musial zostac otworzony do barwienia...

fighter: a konsultant producenta przyjedzie jeśli się powie że są niejasne podejrzenia że wykonawca stosuje cyganerię stosowaną? A marginesem - ja się dziwię że nie ma sensownych wykonawców do mineralki którzy nie chcą cyganić tylko zachowują się tak jak powinni...

Dzięgi fighter 1983. Tynk rzeczywiście musiał zostać otwarty bo przecież był barwiony w mieszalniku. Lipna faktura też raczej nie jest problemem jeśli gość bierze od tego dystrybutora KABE od 15 lat. Pociesza jeszcze to że tynk silikonowy może być pod grunt do tynku akrylowego. Zatem każę mu oddać te 11 wiader po 25 kg, a osobiście kupię silikonowy w tym kolorze i zażyczę sobie, abym widział, jak go robią. Co za oszuści - jak się człowiek nie zna to kombinują, aby oszukać, ręce opadają.

Dzięgi fighter 1983. Tynk rzeczywiście musiał zostać otwarty bo przecież był barwiony w mieszalniku. Lipna faktura też raczej nie jest problemem jeśli gość bierze od tego dystrybutora KABE od 15 lat. Pociesza jeszcze to że tynk silikonowy może być pod grunt do tynku akrylowego. Zatem każę mu oddać te 11 wiader po 25 kg, a osobiście kupię silikonowy w tym kolorze i zażyczę sobie, abym widział, jak go robią. Co za oszuści - jak się człowiek nie zna to kombinują, aby oszukać, ręce opadają.

Możesz mi napisać na priva jak sie ten wykonawca nazywa?

napisz do Kabe że w skutek ich błędu tynk silikonowy został spakowany do kubełków z akrylowym - taką informację dostałeś od wykonawcy (imie nazwisko, nazwa firmy telefon) który to kupował tynk od firmy (też pełne dane podaj).

Jak producent się wku..wi to zrobi porządek z hurtownikiem a ten z wykonawcą.

coulignon: biała gorączka to eufemizm na to co się będzie w Kabe działo. A tak naprawdę należałoby chyba jeszcze wziąć konsultanta jakiegoś z Kabe na budowę by szło to z dwóch stron, bo boję się że skończy się to na Bogu ducha winnym pracowniku na pokaz przykładnie ukaranym...

w Kabe z tego co pamietam pod kazdy rodzaj tynku jest inny grunt... tynk silikonowy nazywa sie z tego co mnie pamiec nie myli Armasil T a grunt pod niego Armasil GT. ale kiszka.... i to w sumie na produktach kabe... ktore w sumie sa przyzwoitej jakosci.

coulignon ma racje... warto zaprosic kogos z Kabe na bubowe i wyjasnic sprawe. Wydaje mi sie ze zaleci gruntowanie jeszcze raz na koszt wykonawcy odpowiednim dla tynku gruntem (tak na wszelki wypadek).

Witam

Jeśli się mogę dołączyć, to pracuję w firmie od 12 lat i nigdy jeszcze się nam nie zdarzyło żeby pomylić wiaderka z produktem wewnątrz. Myślę, że najlepszym sposobem, kiedy wykonawca się upiera a jest obawa, że faktura dot. tynku może być podrobiona jest ściągnięcie technika z firmy KABE, który zweryfikuje całość sprawy. Oczywiście taka usługa powinna być bezpłatna i inwestor nie powinien się o nić martwić. U nas pomoc techniczna dla naszych klientów jest rzeczą normalną i nie wymaga nawet specjalnych pism czy oficjalnych reklamacji.

Wydaje mi się jednak, że wystarczy odczytać poprawnie nr szarży na opakowaniu i wysłać je do weryfikacji do producenta. Jeśli on potwierdzi, że taka nieprawidłowość miała miejsce będzie (co jest rzeczą absurdalną) to jakiś dowód. Jeśli nie - to prosta sprawa. Wykonawca zamiast zamówić tynk silikonowy pomylił się i zamówił akrylowy lub pomyłka miała miejsce podczas kolorowania - już w samej hurtowni. Tyle w temacie. Ale jest to szwindel szyty grubymi nićmi.

Powodzenia w rozwiązaniu tematu

Pozdrawiam

Adam Kamianowski

Specjalista ds. Technicznych.

FAST - to nie jest jakies super hiper.... ze swiadczycie pomoc techniczna... to normalne

Producentom zdarzaja sie wpadki z materialem ktory produkuja ale nie takie... zeby zle zapakowac tynk.

Balto ma racje... jakos "dziwnie" pomylka poszla w strone... drozszy produkt niby znalazl sie w opakowaniach od tanszego... a roznica spora.

Mnie obecnie juz nic nie dziwi... ceny robocizny obecnie spadly do tak niskich... ze po prostu niemozliwe jest zrobienie tego dobrze, zaplacenie wszytskim (ludziom, dostawcom, ewentualnym podwykonawcom) i uzyskanie jeszcze jakiegos zysku... no i zaczyna sie kombinatoryka... niestety... w naszym kraju od zawsze zarowno przetargi jak i inwestycje prywatne mialy 1 najwazniejsze kryterium: najnizsza cena no a to po 1 jest mocno.... korupcjogenne w przypadku przetargow a w przypadku domkow prywatnych - fuszerkogenne. Moze i nawet ten Twoj wykonawca to solidna firma ktora chcialaby robic to zgodnie z umowa, ale walczac z konkurencja musi posunac sie do takich rozwiazan. Tak z czystej ciekawosci: ile placisz za m2 ocieplenia z materialem, rozumiem ze to lekka mokra z wyprawą z tynku silikonowego Kabe (systemowo) a jaki do tego styropian? producent, rodzaj i grubosc?

fighter: i tak na marginesie masz chyba rację czemu tak się dzieje. Ja przyzwyczaiłem się że w wielu rozmowach telefonicznych robię za "prawie eksperta" od białego cementu i problem z inwestorami, nie tylko indywidualnymi jest mniej więcej ten sam: chcę zrobić jak najtaniej, nie zauważając że w pewnym momencie przekracza się Rubikon czyli punkt gdzie oszczędności dotyczą nie tyle materiału jako takiego - co jakości. To sprawa jedna. Druga - ludzie wierzą, nie wiem czemu, że każdy wykonawca może uzyskać dowolnie niską ceną za dowolnie dobry produkt. No dobra 15 - 20%... ale 50%? Ktoś przestaje w ogóle myśleć. I dwie ostatnie także dość ważne kwestie: pierwsza to że inwestorzy umawiają się na całą kwotę od razu, co przy najniższej cenie kusi wykonawcę by pocyganić. Bo przecież jak zauważył przedmówca - z czegoś trzeba żyć, a powietrzem się nie da. Na koniec można dodać brak jakichkolwiek papierowych śladów roboty - bo taniej.

W pewne rzeczy osoba siedząca w temacie nie wierzy - bo wie, że się nie da, a potencjalny klient proponując tak niskie ceny i wiedząc że ktoś się na to godzi, sam kręci sobie stryczek w postaci cygaństwa.

• 1 month później...

grunt pod tynk silikonowy moze byc akrylowy(...)

WItam.

Zastanawia mnie to stwierdzenie. Mam mały problem, gdyż wykonawca położył grunt akrylowy (KABE), a tynk miał być silikonowy (również KABE). Czy takie zestawienie faktycznie jest dopuszczalne i czy tynk nie będzie w jakiś sposób osłabiony? Na "oddychalności" tynku mi nie zależy (ściana ocieplona styropianem)