Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko z palnikiem Brucer i jego modernizacja.

minertu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jaki problem masz z dmuchawa DM32SF ?

Ona jest ograniczana softem czyli ustawieniem odpowiednich kW w ustawieniach.

Rozumiem, że pytanie zadane z poziomu Ecoala. W brulim sam sobie ustawiasz moc nadmuchu. Problem z tą dmuchawa taki, że ona słabo sobie radzi w przypadku spalania miału. Kilka osób już o tym pisało. Sam ostatnio to zaobserwowałem.

Rozumiem, że pytanie zadane z poziomu Ecoala. W brulim sam sobie ustawiasz moc nadmuchu. Problem z tą dmuchawa taki, że ona słabo sobie radzi w przypadku spalania miału. Kilka osób już o tym pisało. Sam ostatnio to zaobserwowałem.

A może sposób napowietrzanie jest nie taki jak ma być.

Zdarzają się przypadki ,że dysza Brucera była za słabo ponacinana i złoże dostaje za mało powietrza.

A może sposób napowietrzanie jest nie taki jak ma być.

Zdarzają się przypadki ,że dysza Brucera była za słabo ponacinana i złoże dostaje za mało powietrza.

Nie wiem jaka powinna być szerokość nacięcia. Jednak nie sądzę, żeby tu leżał problem. Ja spokojnie w nacięcia korony wsuwam scyzoryk by usunąć jakieś drobiny które czasem utkną w szczelinie.

Nie wiem jaka powinna być szerokość nacięcia. Jednak nie sądzę, żeby tu leżał problem. Ja spokojnie w nacięcia korony wsuwam scyzoryk by usunąć jakieś drobiny które czasem utkną w szczelinie.

Właśnie w tych nacięciach jest problem.

Nowe mniejsze dysze będą wiercone.

A co lepszego będzie w tych innych palnikach?

O wadach Brucerków pisałem na "Rankingu.." nikt tam nie oponował. Nie będę więc pisał ponownie o tym samym. Z perspektywy 2 lat eksploatacji pieca wiem też, że nie będę palił niczym innym jak eko bądź zwykły groszek. Po prostu nie mam warunków na zabawy z miałem i innymi tego typu. Groszkiem można palić z powodzeniem na każdej praktycznie retorcie od Pancepola zaczynając. Mogę więc od razu zakupić palnik mniejszej mocy z mniejszą gardzielą paleniska, gdzie nie dymi mi w koszu, itd...

mógłbyś ustawić na bruli podawanie ok 0,66 kg/h i pogonić go tak z godzinę - drugą, następnie ocenić kopczyk, popiół, sadzę. Bo chyba nic do pomiaru tlenu nie posiadasz.

pzdr

Mógłbym ale po co?

Dysza (przed przeróbką) pracowała z eCoalem , kopczyk będziesz miał jak sobie podawanie ustawisz.

Tak to wyglądało kiedyś.

2012-01-18 14.06.20.jpg

Racja, przyrządów do pomiaru tlenu nie posiadam.

Mógłbym ale po co?

Dysza (przed przeróbką) pracowała z eCoalem , kopczyk będziesz miał jak sobie podawanie ustawisz.

Tak to wyglądało kiedyś.

[ATTACH=CONFIG]122015[/ATTACH]

Racja, przyrządów do pomiaru tlenu nie posiadam.

choć by po to by poznać nowe możliwości nowej głowicy

jaki w takim razie był cel jej postania, skoro nie ma potrzeby przetestowania jej na małej mocy?

choć by po to by poznać nowe możliwości nowej głowicy

jaki w takim razie był cel jej postania, skoro nie ma potrzeby przetestowania jej na małej mocy?

Opiszę to po swojemu bo aż takim fachowcem nie jestem.

Co zauważyłem.

Mniej spieków żużlowych.

Na dużych głowicach na małej mocy nadmiar powietrza (powstaje on w miejscu gdzie się nie pali) wychładza rozżarzony żar w skutek czego powstawała uszczelka żużlowa.

Napowietrzanie jest wyżej niż w dużych głowicach.Tam paliwo jest wyżej spalane i zrzucane do popielnika.

W dużych głowicach ta droga od zapalenia do zrzucenia do popielnika jest za długa.

Opiszę to po swojemu bo aż takim fachowcem nie jestem.

Co zauważyłem.

Mniej spieków żużlowych.

Na dużych głowicach na małej mocy nadmiar powietrza (powstaje on w miejscu gdzie się nie pali) wychładza rozżarzony żar w skutek czego powstawała uszczelka żużlowa.

Napowietrzanie jest wyżej niż w dużych głowicach.Tam paliwo jest wyżej spalane i zrzucane do popielnika.

W dużych głowicach ta droga od zapalenia do zrzucenia do popielnika jest za długa.

to jest całkiem naturalne, że mniejsza grubość warstwy, będzie powodowała mniej spieków. Tak mówi teoria i potwierdza to praktyka, jest większy nadmiar i niższa temperatura złoża.

Mi chodzi o poznanie progu mocy dla tej nowej głowicy poniżej której temperatura złoża spada i zaczyna się niedopalanie koksu i pojawia się dymienie. Czyli tzw moc minimalna.

to jest całkiem naturalne, że mniejsza grubość warstwy, będzie powodowała mniej spieków. Tak mówi teoria i potwierdza to praktyka, jest większy nadmiar i niższa temperatura złoża.

Mi chodzi o poznanie progu mocy dla tej nowej głowicy poniżej której temperatura złoża spada i zaczyna się niedopalanie koksu i pojawia się dymienie. Czyli tzw moc minimalna.

To trzeba by zbadać odpowiednią aparaturą.

Wizualnie dopala się wszystko.