Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko z palnikiem Brucer i jego modernizacja.

minertu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://esterownik.pl/remote/148

Wymiana dyszy 11-10-2012 godz. 16-18

A tu zamieszczę fragment maila jaki wysłałem w odpowiedzi do minertu.

Dysze zamontowałem. Wszystko dość łatwo. Jedyna trudność że waży więcej i manewrowanie w środku jest mniej wygodne. Natomiast przy starcie ładnie dmuchał więc by go dociążyć to nastawa na 70°C później idzie jak wcześniej. Jakbyś przeglądał moje wykresy to temperaturą spalin się nie sugeruj - oczyściłem czujnik i do końca nie jestem przekonany że wcześniej była taka niska. Po temperaturze CO widać że oscylacje się zmniejszyły. W sumie mniejsza ilość węgla się spala więc i bezwładność mniejsza. Wydaje mi się że i ten węgiel mniej szlakuje. Zapowiada się całkiem interesującą.

Odnośnie węgla to w tym momencie zakupiony w Castoramie węgiel ZGODA. Różnica w spiekach nie do niezauważenia. W tej chwili chrupki. Wcześniej spore żużle.

minertu

ELITA FORUM (min. 1000) Avatar minertu

2.215

profil płatny

Dbamy o Wasze Ciepło. EKOLOGICZNE KOTŁY GRZEWCZE Z NOWOCZESNYM STEROWANIEM eCoal.pl,bruli.pl,akcesoria instalacyjne, ekogroszek,usługi serwisowe i instalacyjne. http://www.minertu.eu Skrzyszów , woj.śląskie

Domyślnie

Dziś przerobiłem ślimak brucera pod małą dyszę.

Witam nie masz sie czym chwalić pokazałem ci przerobiony ślimak który miałem przerobiony i eksploatowany w palniku brucer bodajże z 4 lata temu -miałem jeden z pierwszych egzemplarzy brucer jaki wyszedł z produkcji jeszcze jako surowy-nieobrobiony a ekoenergia nie miała jeszcze takiego w tym czasie ślimaka i tak małej nasadki palnika-sęk w tym że ten ślimak dobrze pracuje z ekogroszkiem groszkiem a nawet orzechem2 na małej twojej dyszy ja miałem dysze z podajnika żywiec kwadratową 13 cm w kwadracie i pięknie to chodziło do czasu jak zaczoł sie klinowac w wąskim gardle zsypu do podajnika groszek miałem dość tego eksperymentu z grubszą frakcją węgla sprubuj palić drobnym groszkym-miałym to ci oczy nawierzch wyjdą-totalna porażka ja mam slimak przerobiony w burnerze-s wg mojej koncepcji uniwersalny do bele czego co sie pali -regulacja polega tylko do wyregulowania dmuchawy no ale tego patentu tobie już nie ujawnie-pokarze ty zbierasz informacje od kolegów i chwalisz sie że to twoja główka wymyślała a ja tego nie toleruje pozdr

minertu

ELITA FORUM (min. 1000) Avatar minertu

2.215

profil płatny

Dbamy o Wasze Ciepło. EKOLOGICZNE KOTŁY GRZEWCZE Z NOWOCZESNYM STEROWANIEM eCoal.pl,bruli.pl,akcesoria instalacyjne, ekogroszek,usługi serwisowe i instalacyjne. www.minertu.eu Skrzyszów , woj.śląskie

Domyślnie

Dziś przerobiłem ślimak brucera pod małą dyszę.

Witam nie masz sie czym chwalić pokazałem ci przerobiony ślimak który miałem przerobiony i eksploatowany w palniku brucer bodajże z 4 lata temu -miałem jeden z pierwszych egzemplarzy brucer jaki wyszedł z produkcji jeszcze jako surowy-nieobrobiony a ekoenergia nie miała jeszcze takiego w tym czasie ślimaka i tak małej nasadki palnika-sęk w tym że ten ślimak dobrze pracuje z ekogroszkiem groszkiem a nawet orzechem2 na małej twojej dyszy ja miałem dysze z podajnika żywiec kwadratową 13 cm w kwadracie i pięknie to chodziło do czasu jak zaczoł sie klinowac w wąskim gardle zsypu do podajnika groszek miałem dość tego eksperymentu z grubszą frakcją węgla sprubuj palić drobnym groszkym-miałym to ci oczy nawierzch wyjdą-totalna porażka ja mam slimak przerobiony w burnerze-s wg mojej koncepcji uniwersalny do bele czego co sie pali -regulacja polega tylko do wyregulowania dmuchawy no ale tego patentu tobie już nie ujawnie-pokarze ty zbierasz informacje od kolegów i chwalisz sie że to twoja główka wymyślała a ja tego nie toleruje pozdr

Drogi kolego bez urazy "zacznij pić z banderolą".

Gdzie ja napisałem,że to wymyśliłem?

Jak nie umiesz czytać to nie pisz głupot.

Może powinieneś mieć pretensje do EKOENERGII bo to wdrożyli dawno temu?

Gdybyś nie zauważył to sprzedaje palniki i to właśnie na wzór małej ekoenergii jest zeszlifowany przeciw zwój.

Nic sobie nie przypisuje!!!

Minertu.Wyjaśnij mi.Czy montując Twoją nakładkę,trzeba przerabiać ślimak?

Sam się zastanawiam nad zakupem.

Nie trzeba ja jednak z czystej ciekawości chciałem sprawdzić jak to będzie pracować.

Od lutego do dnia kiedy napisałem posta o zeszlifowanym ślimaku piec pracował na oryginale.

Jeżeli chodzi o moc to podejrzewam,że bez szlifowania na tyle na ile schodzi Burner-s To moje przypuszczenia bo pomiarów mocy nie mam czym dokonać.

Nie trzeba ja jednak z czystej ciekawości chciałem sprawdzić jak to będzie pracować.

Od lutego do dnia kiedy napisałem posta o zeszlifowanym ślimaku piec pracował na oryginale.

Jeżeli chodzi o moc to podejrzewam,że bez szlifowania na tyle na ile schodzi Burner-s To moje przypuszczenia bo pomiarów mocy nie mam czym dokonać.

Potwierdzam nie trzeba szlifować ślimaka. Jestem od niedawna posiadaczem nakładki produkcji minertu i muszę przyznać ze w porównaniu do oryginalnej korony jest spora różnica w popiele na +. Pali się na całej powierzchni paleniska.Dodatkowo po prawidłowym uszczelnieniu nowa korona staje się o wiele bardziej szczelna niż oryginalna. Na razie piec chodzi sobie na termostacie pokojowym ,opalem jest eko Retopal . Węgiel się nie zmieni ale jak spadną temperatury na zewnątrz zobaczymy jak to będzie wyglądało na pracy ciągłej. Jestem w tej kwestii optymista ale nie zapomnę opisać, co i jak wygląda przy zwiększonym zapotrzebowaniu na ciepło. Pozdrawiam.

jack18

Witam moje hobby trwa od 12 lat eksploatuję 7 podajnik a o sterownikach nawet nie wspomne ile ich było w moich rękach nawet byłem krulikiem doświadczalnym -dzisiaj to sie nazywa fachowo tester - dzisiaj to się kapnołem jaka to jest firma ale nie będe ją wymieniał wiem czego chce i czego oczekuje od wegla jaki go zakupie a co rok jest coraz gorszej jakości i dlatego jest potrzeba różnych modyfikacji palnika bo jest to serce pieca a do kompletu jeszcze trzeba dobrego sterowania i mam taki sprzęt -jeden z nich czekał nie cały rok i też opanowałem go-żeby dobrze spalić czarne zloto tak że wiem co pisze pozdr

jack18

Witam moje hobby trwa od 12 lat eksploatuję 7 podajnik a o sterownikach nawet nie wspomne ile ich było w moich rękach nawet byłem krulikiem doświadczalnym -dzisiaj to sie nazywa fachowo tester - dzisiaj to się kapnołem jaka to jest firma ale nie będe ją wymieniał wiem czego chce i czego oczekuje od wegla jaki go zakupie a co rok jest coraz gorszej jakości i dlatego jest potrzeba różnych modyfikacji palnika bo jest to serce pieca a do kompletu jeszcze trzeba dobrego sterowania i mam taki sprzęt -jeden z nich czekał nie cały rok i też opanowałem go-żeby dobrze spalić czarne zloto tak że wiem co pisze pozdr

To super. Ja to jeszcze do wczoraj nie wiedziałem jak kocioł odpalić...:)

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...