marcek10 15.10.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 (edytowane) Witam. Również niestety mam za duży piec więc myślę o zmniejszeniu mocy palnika. W zasadzie problem tylko w tym ,że pali się na części i bardzo nisko a jak jest nisko to potrafi wywalić alarm zapłon paliwa (: .Co do spalania to nie ma problemu bo wydaje mi się, że 2200kg od 15.10.12 do 01.05.13 to całkiem nieźle. W serwisie kazali mi zmienić w sterowniku wybór kotła na 16+ i trochę to pomogło. Zostawiam otwarte okno w kotłowni i wtedy podajnik ma nieco niższą temperaturę. W zeszłym sezonie nie powtarzały się alarmy ale jak by obniżyć moc to może by paliło się wyżej. O ile te dysze mogą obniżać moc palnika?minertu masz te dysze na sprzedaż ? Edytowane 15 Października 2013 przez marcek10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 15.10.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Marcek kładziesz płasko cegłę na Brucera po przeciwnej stronie kosza i masz mały palnik. Dwa masz dobry eko i automat eCoal zbyt mocno dmucha lub zbyt dobry ciąg w kominie. Możesz przejść na spalanie grupowe jeśli zaktualizowałeś sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 15.10.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Zapewne piszesz o temperaturze podajnika, ustaw ją na 85st. Też mam taki problem gdy spalam wysokokaloryczny ekogroszek ekoret ok. 28MJ/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcek10 16.10.2013 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 A czy ta cegła nie spadnie wypchnięta przez opał? No tak właśnie kupuję wysokokaloryczne grochy bo jak brałem czeski to młócił go dużo i suma summarum wychodziło drożej Próbowałem też miałem ale przesypywał i wyrzucał żar Tak mam na myśli temperaturę podajnika. Nie aktualizowałem sterownika bo ciągle nie mogę się wybrać po kabelek A co to jest to spalanie grupowe bo nie bardzo wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 16.10.2013 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Cegły nie wypchnie Odwiedź stronę http://esterownik.pl/forum Spalanie grupowe to taki półautomat, dobierasz moc nadmuchu dla wybrabych przez siebie mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcek10 16.10.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Poczytałem trochę i dziś się wybrałem po adapter.Soft już jest 0.3.1.6 i ustawione grupowe min.8kw dmuchawa 30% max.16kw dmuchawa 50%Pali się na całości tylko trochę kalafiorki się robią ale zobaczymy jak będzie jutro. Nie wiem czy max nie powinienem 12kw ustawić. Zobaczymy jak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 16.10.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Super a jak wykres Jesteś dostępny online? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 16.10.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Na tak ciepłą porę mam min. 8kw i max też 8kw 16kw i nadmuch 50% to zbyt dużo tak myślę. Na 8kw 30% to chyba zbyt mało Poobserwuj, najlepiej dobrać nadmuch dla węgla ustawiając moc min i max taką samą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcek10 17.10.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Niestety nie ma sterownika online:(No coś mam nie teges bo mi dużo spieków niedopalonych wywaliłFakt ,że na grupowym mniej pracuje i dużo jest w podtrzymaniu.Zobaczę co będzie na min.8 i max 8 a dmuchawę dałem na 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.10.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Zależy jaki masz opał, u mnie na 8kw wystarczy nadmuch 37% tyle tylko że na połowie mojego palnika leży cegła szamotowa 3cm grubości. Wczoraj czyściłem kociołek podczas pracy dmuchawy zdjąłem górną pokrywę przykręconą na motylki- zero dymu, tylko gorące powietrze płynęło To jest dobre spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcek10 17.10.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 no u mnie niestety pod pokrywą jest sporo syfu docelowo jednak dałem 8-12 35-40% dałem screna wykresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.10.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Pod pokrywą też mam trochę syfu Najważniejsze że nie kopci. W telefonie słabo widzę wykres ale temperatura podajnika nie jest wysoka. Moja w porywach sięga ponad 70st. Zostaje Ci poobserwować palnik i najwyżej zrobić korektę nadmuchu. U siebie mam ustawioną ciągłą pracę pompy CO która pracuje też jako Cwu. Dlatego mój wykres jest sinusoidą bardzo powtarzalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.10.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 A jak wygląda histogram dla mocy min i max? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.10.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Marcek udostępniłem Ci ster to zobacz jak pracuje połowa Brucera na 8kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcek10 17.10.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 (edytowane) Nie no podajnik na razie jest zimniutki bo i piec prawie nie chodzi Jak na razie patrzę to na palniku całkiem nieźle trochę kalafiorków tylko. A znalazłem Twój wykres równiutki a podajnik fakt niekiedy ma temperaturę spalin A jeżeli mogę zapytać to czym palisz ,że ma taką niską kaloryczność? U mnie za 850 kupuję pieklorza Edytowane 18 Października 2013 przez marcek10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.10.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Pieklorz jest też dobry kalorycznie Palę ekogroszkiem Ekoret ok. 28MJ/kg z zaufanego składu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcek10 21.10.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Nie wiem co się dzieje ale pali mi się na 1/3palnika po stronie zasobnika i tylnej części a od strony drzwiczek nie dopala i przerzuca o co chodzi? jutro chyba zdejmę palnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 21.10.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Daj cegłę na płasko na Brucera po przeciwnej stronie kosza Może nadmuch zbyt mały masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.10.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 chodzi o budowę i sposób napowietrzenia palnika Brucerten typ tak ma że na małych mocach pali na 1/3 i właśnie jak piszesz od strony kosza i od tyłu. jest to wina nierównomiernego rozkładu powietrza.poszukaj w sieci o przeróbkach Brucera. zaślepianie otworów nadmuchowych, prawidłowe uszczelnienie korony z dwóch stron, sposoby na przesunięcie strefy żaru bardziej na środekprzyjdzie zimno porządne to palnik się obudzi ale teraz będzie tak pyrkał zamiast palić równo.u mnie przerobiony zupełnie. otwory okrągłe nawiercone a nacięcia zaślepione, jednocześnie zmniejszona jego moc oraz wielkość gardzieliprawdopodobnie- nie wiem na pewno gdyż nie mam narzędzi by zmierzyć palnik ma teraz około 25KW zamiast poczatkowych 40KW jak chcesz zajrzyj na mój watek - tam sporo na temat zmian pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.10.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Kolego, chodzi o to,że kupiłeś pieklorza i spalasz go przy małym zapotrzebowaniu na ciepło.... w wielkim palenisku.... Zmien na retopal, jaret plus czy jaret a problem zniknie niczym ręka odjął...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts