Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko z palnikiem Brucer i jego modernizacja.

minertu

Recommended Posts

Daj cegłę na płasko na Brucera po przeciwnej stronie kosza :)

Może nadmuch zbyt mały masz.

Kładłem przerzucało mi niespalone węgle,dmuchawę też zwiększałem ale bez większych rezultatów.

Nie bardzo mogę się bawić w tryb Grupowy bo często mnie nie ma a żona może co najwyżej dosypać opału. :(

Kolego, chodzi o to,że kupiłeś pieklorza i spalasz go przy małym zapotrzebowaniu na ciepło.... w wielkim palenisku....

Zmien na retopal, jaret plus czy jaret a problem zniknie niczym ręka odjął......

Palę nim od ponad roku , latem również i problemów nie było.

A retopal u mnie jest w cenie pieklorza więc...:no:

Palnik uszczelniałem ale może coś się popie... rozbiorę jutro

Poczytam jeszcze o tych przeróbkach.

Edytowane przez marcek10

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A więc tak;

piec wyczyszczony

wklejona dysza od minertu o mniejszej mocy

ustawione typ kotła15KW typ podajnika retortowy-eCoal korekta dmuchawy +3

i jak na razie żar na całości i szary pył na ściankach.

Jak dla mnie super. :) Poprzednio miałem niedopałki i pełno sadzy wewnątrz.

Jak już inwestowałeś w kocioł trzeba było wstawić palnik Ardeo.

Jak już inwestowałeś w kocioł trzeba było wstawić palnik Ardeo.

Tylko że wielkość nakładu finansowego wzrosłaby kilkukrotnie. Nie wspomnę o różnicach w zakresie wymiarów flanszy kołnierza w obydwu palnikach, różnicach w wymiarach ramki zejścia paliwa zasobnika na opał i pewnie jeszcze paru innych niuansach jak choćby możliwej różnicy ramki przyłączeniowej wentylatora.

Tylko że wielkość nakładu finansowego wzrosłaby kilkukrotnie. Nie wspomnę o różnicach w zakresie wymiarów flanszy kołnierza w obydwu palnikach, różnicach w wymiarach ramki zejścia paliwa zasobnika na opał i pewnie jeszcze paru innych niuansach jak choćby możliwej różnicy ramki przyłączeniowej wentylatora.
Te elementy można bardzo tanio samemu dorobić a podajnik sprzedać jakiemuś miłośnikowi brucerowatych na alledrogo .;)

Te elementy można bardzo tanio samemu dorobić a podajnik sprzedać jakiemuś miłośnikowi brucerowatych na alledrogo .;)

Powodzenia życzę. Wydać prawie 2K i bawić się w dopasowywanie poszczególnych elementów. Wolałbym się skontaktować z producentem i skonsultować możliwość wykonania palnika pod wymiar. Wiem, że w przypadku Ardeo taka możliwość istnieje.

Poza tym między 400PLN-ów a 2K różnica jest dość znaczna. Nie każdego stać na wydanie sobie ot tak;).

Edytowane przez sebsa

Powodzenia życzę. Wydać prawie 2K i bawić się w dopasowywanie poszczególnych elementów. Wolałbym się skontaktować z producentem i skonsultować możliwość wykonania palnika pod wymiar. Wiem, że w przypadku Ardeo taka możliwość istnieje.

Poza tym między 400PLN-ów a 2K różnica jest dość znaczna. Nie każdego stać na wydanie sobie ot tak;).

2K to kosztuje cały podajnik z motoreduktorem ,nie chcę strzelać z sufitu ,ale to był by koszt ok.1,4K i porządny pilniczek z DUŻĄ modulacją mocy ,na pewno przyoszczędził by ci co roku sporo ekgroszku.

2K to kosztuje cały podajnik z motoreduktorem ,nie chcę strzelać z sufitu ,ale to był by koszt ok.1,4K i porządny pilniczek z DUŻĄ modulacją mocy ,na pewno przyoszczędził by ci co roku sporo ekgroszku.

Dolicz koszt nowego zbiornika na opał - zanim znajdziesz amatora na swój stary;). To kolejnych 400PLN. Pytanie czy czasem nie warto by też wraz ze zmianą palnika zmienić dmuchawy na taką dopasowaną i przetestowaną z Ardeo.

Teraz osobna sprawa - kwestia spodziewanych oszczędności. Wiadomo, że im dany USER zużywa tego paliwa mniej - tym czas zwrotu inwestycji się wydłuży.

sensu nie widzę.

Dokładnie i ja tak myślę ;)

A z resztą Panowie co tu dużo mówić piec mam przewymiarowany ale paliło się w nim a co do ilości spalanego grochu to dla mnie jest do zaakceptowania. Gdyby koszty były wyższe to bym pomyślał. A jak następnym razem będę miał zmieniać to pewnie cały kociołek ale już mniejszy;)

A więc tak;

piec wyczyszczony

wklejona dysza od minertu o mniejszej mocy

ustawione typ kotła15KW typ podajnika retortowy-eCoal korekta dmuchawy +3

i jak na razie żar na całości i szary pył na ściankach.

Jak dla mnie super. :) Poprzednio miałem niedopałki i pełno sadzy wewnątrz.

Super.

Czy możesz wkleić jakieś zdjęcia?

Witam.

Minął tydzień od montażu dyszy według mnie pali się dobrze na całości trochę się spieka ale trudno. Pewnie jak bym pokombinował na grupowym to było by lepiej ale nie mam czasu na zabawę ;)

Jak tu wciskać zdjęcia :confused:

Taki miałem popiół poprzednio http://www67.zippyshare.com/v/7637167/file.html

a taki jest teraz po tygodniu http://www29.zippyshare.com/v/42763798/file.html

Edytowane przez marcek10

Witam.

Minął tydzień od montażu dyszy według mnie pali się dobrze na całości trochę się spieka ale trudno. Pewnie jak bym pokombinował na grupowym to było by lepiej ale nie mam czasu na zabawę ;)

Jak tu wciskać zdjęcia :confused:

Taki miałem popiół poprzednio http://www29.zippyshare.com/v/42763798/file.html

a taki jest teraz po tygodniu http://www29.zippyshare.com/v/42763798/file.html

No to miałeś tragiczny ten popiół , a ten link dałeś ten sam .:rolleyes:

Prawdopodobnie kolega Marcek10 jedzie z nadmiarem powietrza

zgadza się już pisałem dmuchawka +3 a teraz nawet +4 jak jest mniej to nie dopala:(

No to miałeś tragiczny ten popiół , a ten link dałeś ten sam .:rolleyes:

Nawet nie mów bo to jest aktualny popiół :D

Już poprawiłem

Nie mogę tu zdjęć wrzucać :(

Głowica od minertu

http://www76.zippyshare.com/v/61305983/file.html

Edytowane przez marcek10

Co proponujesz?

Mam teraz kilka dni wolnych więc mogę popróbować tylko co?

Jak Ci dopala i w tych bryłkach nie ma niespalonego węgla to nie kombinuj bo brucer tak spala ( z założenia to palnik miałowy) Ewentualnie jeśli chcesz się jeszcze pobawić to daj spalanie grupowe 8/8kw i dmuchawkę tak 39-40% i będzie sobie pykał. Powinien wtedy dopalać. Pozdrawiam.

Jak Ci dopala i w tych bryłkach nie ma niespalonego węgla to nie kombinuj bo brucer tak spala ( z założenia to palnik miałowy) Ewentualnie jeśli chcesz się jeszcze pobawić to daj spalanie grupowe 8/8kw i dmuchawkę tak 39-40% i będzie sobie pykał. Powinien wtedy dopalać. Pozdrawiam.

To zależy jaką ma dmuchawę...

Jak ma WPa06 czy WBS6a to styknie coś ok. 26-28%

Jak ma RV-13AMRs to styknie 36-39%

Jak ma WPa07 to coś koło 38-40%

To zależy jaką ma dmuchawę...

Jak ma WPa06 czy WBS6a to styknie coś ok. 26-28%

Jak ma RV-13AMRs to styknie 36-39%

Jak ma WPa07 to coś koło 38-40%

Zgadza się . Zasugerowałem się swoja. U mnie jest dobrze na 39% z tym ze ja pale teraz mieszanka retopalu z wesoła 1/1. Sama wesoła się zapadała a w takiej proporcji mieszanki ładnie trzyma żar .