animuss 02.11.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Co proponujesz? Mam teraz kilka dni wolnych więc mogę popróbować tylko co?A palisz miałem czy ekogroszkiem daj zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcek10 03.11.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Palę ''pieklorzem'' od kilku dni w popielniku tragedia wielkie skwary niedopalone co dzień wybieram i wrzucam do zasobnika:( Wydaje mi się, że to wina węgla bo tak się dzieje od czasu zasypu. Groszek kupowałem 3x więc na pewno są to inne paliwa. Poprzednie paliły się dobrze a teraz załamka. W grupowym to już całkiem przerzucał no chyba że dmuchawę za słabo ustawiałem. Moja dmuchawka to DM32SF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.11.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 chłopaki pisali już o pieklorzu że sam do spalania w tym roku jest beznadziejny i trzeba mieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcek10 03.11.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Poprzedni sezon paliłem czeskim i spalał się dobrze ale dużo go szło a w mrozy był za słaby. Miałem też jakiś pośredni po720t był nie najgorszy i pieklorz który moim zdaniem spalał się najlepiej. Więc na ten rok kupiłem samego pieklorza i chyba się upiekłem:( Jak przyjdzie go mieszać to załamka chyba odwiozę go z powrotem na skład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.11.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Palę ''pieklorzem'' od kilku dni w popielniku tragedia wielkie skwary niedopalone co dzień wybieram i wrzucam do zasobnika:( Wydaje mi się, że to wina węgla bo tak się dzieje od czasu zasypu. Groszek kupowałem 3x więc na pewno są to inne paliwa. Poprzednie paliły się dobrze a teraz załamka. W grupowym to już całkiem przerzucał no chyba że dmuchawę za słabo ustawiałem. Moja dmuchawka to DM32SFA proces spalania jak przebiega ile minut pracuje kocioł a ile stoi w podtrzymaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcek10 03.11.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Wykres z wczoraj http://www28.zippyshare.com/v/93029362/file.htmlDziś ustawiłem grupowe min.8-max.8 dmuchawa 44% jak na razie spala się całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 03.11.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 A gdzie kupowałeś groch, ja w Bartexie i takiej tragedii nie ma. Chyba, że kupiłem nie Pieklorza pod nazwą Pieklorz. Z tego co widzę spaliny masz wysokie, mnie radzili zjechać z nadmuchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 03.11.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Wykres z wczoraj http://www28.zippyshare.com/v/93029362/file.html Dziś ustawiłem grupowe min.8-max.8 dmuchawa 44% jak na razie spala się całość. Wydaje mi się, że przy tej dyszy nastawa 44% dla 8kW to dużo za dużo. Jaką masz dmuchawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 03.11.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Sebsa, kolega napisał" Moja dmuchawka to DM32SF" U mnie 8kw ma nadmuch 37% i... jest czasami zbyt duży, tak duży że jak się rozchajcuje to ogień ma ok. 30cm wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 03.11.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Przy Pieklorzu również mam nadmuch 37% w grupowym 8kW i dokładnie jak pisze darase jak się rozkręci to deflektor smera znaczy tą blachę u góry nie wiem jak się to fachowo nazywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 03.11.2013 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Sebsa, kolega napisał" Moja dmuchawka to DM32SF" U mnie 8kw ma nadmuch 37% i... jest czasami zbyt duży, tak duży że jak się rozchajcuje to ogień ma ok. 30cm wysokości. Nie chciało mi się szukać - wrodzone lenistwo. Coś mi tak świtało, że taka jak u mnie. Czyli przy dyszy od Minerta i tej dmuchawce należałoby zjechać do 39-40% z wartością nadmuchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcek10 04.11.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Pewnie mam dziwny węgiel ale jak zejdę poniżej 44% to w popielniku są niedopałki. Poprzedni zasyp(wcześniejsza dostawa) było ok na automacie i tak jak piszecie ok.39% stykało a teraz nie idzie. Wieczorem dałem na 46% i dziś w popielniku były tylko małe żużelki ale nie czarne skwary. edit. Właśnie wyczyściłem piec tyle syfu to w sezonie po 2tyg.nie było co teraz po tyg. Trochę popiołu i sypkie sadze wystarczyło obmieść. Edytowane 4 Listopada 2013 przez marcek10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.11.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Pamiętajcie iż nawet posiadając teoretycznie ten sam opał co kolega któremu podpowiada się nastawy może nie mieć takiej samej granulacjito równiez ma duże znaczenie przy doborze nadmuchumoże się zatem okazac iż kolega A będzie zmuszony mieć wyższy nadmuch niż kolega Bdodatkowo dochodzą takie tematy jak prędkość obrotowa ślimaka w jednostce czasu która też bywa inna bo np ktoś ma innej mocy silnik lub innego producenta przy tym samym palniku.pozostaje zatem jedynie sugerowanie kierunku ale bez pewności iż te same parametry dadzą taki sam efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.11.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Pewnie mam dziwny węgiel ale jak zejdę poniżej 44% to w popielniku są niedopałki. Poprzedni zasyp(wcześniejsza dostawa) było ok na automacie i tak jak piszecie ok.39% stykało a teraz nie idzie. Wieczorem dałem na 46% i dziś w popielniku były tylko małe żużelki ale nie czarne skwary. edit. Właśnie wyczyściłem piec tyle syfu to w sezonie po 2tyg.nie było co teraz po tyg. Trochę popiołu i sypkie sadze wystarczyło obmieść. Weź zwal całkowicie ciężarek z terminatora i załóż boczną przesłonę na dmuchawę, wytnij z blachy z puszki po piwie tak żeby zasłaniała połowę wlotu od góry ,zobaczymy co z tego wyjdzie . Edytowane 4 Listopada 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcek10 05.11.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Weź zwal całkowicie ciężarek z terminatora i załóż boczną przesłonę na dmuchawę, wytnij z blachy z puszki po piwie tak żeby zasłaniała połowę wlotu od góry ,zobaczymy co z tego wyjdzie . Masz na myśli to wahadełko z przesłoną dmuchawy? Jeśli tak to niestety nie posiadam Mogę spróbować zrobić taką przesłonę ale nie będzie łatwo bo moja dmuchawka jest jakieś 2cm od kotła więc sterować tą klapką będzie trudno Edytowane 5 Listopada 2013 przez marcek10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 05.11.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Kiedyś przerabiałem u siebie temat z tą dmuchawą - tylko jeszcze bardziej chałupniczo. Taśma klejąca na boku dmuchawy i kawałek tektury do zatkania części wlotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.11.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Masz na myśli to wahadełko z przesłoną dmuchawy? Jeśli tak to niestety nie posiadam Mogę spróbować zrobić taką przesłonę ale nie będzie łatwo bo moja dmuchawka jest jakieś 2cm od kotła więc sterować tą klapką będzie trudno Chodzi tylko o przysłonięcie troszeczkę większej połowy wentylatora w zasadzie możesz wsadzić tekturę okręcić taśmą wtedy wentylator pracuje inaczej nawet jest mocniejszy nadmuch startuje szybciej .Do palenia na dwustanie niestety będzie już potrzebna ruchoma przesłona (takie kółko z blachy przykręcone na jednej śrubce) ,przesuwając nim dokładnie wyregulujesz ilość potrzebnego powietrza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 05.11.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Pewni chodzi o to, aby dmuchawę ustawić na wyższej wartości nadmuchu. Zaklejenie części boku spowoduje zmniejszenie dostarczanej ilości powietrza ale nie tracimy tak sprężu. Animuss popraw mnie proszę jeśli piszę źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 05.11.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Chodzi tylko o przysłonięcie troszeczkę większej połowy wentylatora w zasadzie możesz wsadzić tekturę okręcić taśmą wtedy wentylator pracuje inaczej nawet jest mocniejszy nadmuch startuje szybciej .Do palenia na dwustanie niestety będzie już potrzebna ruchoma przesłona (takie kółko z blachy przykręcone na jednej śrubce) ,przesuwając nim dokładnie wyregulujesz ilość potrzebnego powietrza.. Zasłonisz pól dolotu i przez to uzyskasz większy nadmuch? Jak to możliwe i co da zwiększenie nadmuchu jak mu się węgiel spieka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.11.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Jedyna prawda to taka, że wentylator będzie pracował z inną charakterystyką.I oto chodzi . Pewni chodzi o to, aby dmuchawę ustawić na wyższej wartości nadmuchu. Zaklejenie części boku spowoduje zmniejszenie dostarczanej ilości powietrza ale nie tracimy tak sprężu. Animuss popraw mnie proszę jeśli piszę źle. Dmuchawa w krótszym czasie się rozpędza. Więc w dłuższym przedziale czasowym już pracuje. Dmuchawy promieniowe powinny mieć przymykany otwór wlotowy gdyż wtedy wykonują mniejszą pracę, żrą mniej prądu ,posłużą dłużej . Edytowane 5 Listopada 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts