Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły montaż w wersji LITE

Recommended Posts

Witam., czytałem że zamiast ciepłego montażu z foliami paroprzepuszczalnymi i paroizolacyjnymi można zastosować technikę smarowania pianki od środka nieprzepuszczalnym silikonem a od zewnątrz akrylem.

Czy to prawda, jak to wymkonać samodzielnie, czy warto to robić,

Jweśli tego nie zrobię to od wewnątrz pianka będzie otynkowana

Jareko, poczytałem, coś jest o kalkulacji ale o wykonaniu mało precyzyjnie, trudno w takim gąszczu postów znaleść ten właściwy jeśli furum muratora nie udostępnia szukania po postach.

Ściągnołem waunki techniczne montażu okien ale tu teżmało0 precyzyjnie.

Przydała by się instrukcja w stylu zrób to sam i w tym celu można ten temat wykorzystać.

Krok po kroku.

Z tego co sobie w wyobrażam to odciąć piankę równo z ramą i zasmarować silikonem piankę.

Z uwagi na to, że pianki jest około 1,5 cm to wydaje mi się że tuba na okno to jest 4 razy za dużo ale nawet jeśli by tak było to i tak ja mam np. 12 okien - długość krawędzi = 67m, silikonów wobec tego trzeba kupić 12 szt - tyle co okien koszt = 12 x 20 = 240 zł, natomiast taśma soudala na allegro koszt 125 zł za 25 m - trzeba kupić 3 taśmy czyli 375 zł. No i pieprzyć się z montażem.

A propos może jakieś wskazówki co do ciepłego montażu na taśmach.

a może ktoś inny coś mądrego napisze o silikonie albo innych ekonomicznych pomysłach ?

Z tego co sobie w wyobrażam to odciąć piankę równo z ramą i zasmarować silikonem piankę.

Smaruje, to się chleb masełkiem albo buty pastą. Silikon się układa. Najlepiej z zachowaniem zasady pokazanej na obrazku, czyli t = 0,5 x b nie mniej niż 6mm.. Teraz możesz liczyć ile zaoszczędzisz na "smarowaniu":-)

Silikon.JPG

No dobra, w sumie prawie to samo,

Ale sprawdźmy....

metrów po obwodzie jest 67, grubość silikonu przy szczelinie 1,5 cm wynosi 1,5cm x 0,5 = 0,75 cm, tj. 0,0075m

Czyli teraz liczymy potrzebną objętość a więc długość x szerokość x wysokość czyli 67m x 0,015m x 0,0075m = 0,0075375 m3. No i wiadomo że 1m3 = 1000l a więc mamy wymagane zapotrzebowanie w litrach: 7,5375 litra,

W tubie silikonu mieści się 300 ml czyli 0,3l a więc potrzeba 7,5375 / 0,3 = 25,125 tub no w zaokrągleniu 25 tub każda po 20 zł jak się znajdzie tanio i wychodzi równo 500 zł.

Z taśmami jak podawałem wcześniej potrzeba 3 taśmy na 67 metrów więc wyjdzie 375 zł.

A więc udowodniliśmy że taśmy są o 30% tańsze.

I o to chodziło./

Poza tym na rysunku raziło mnie że trzeba by wydłubywać piankę z okna żeby upchać ten silikon

Skoro już wiemy, że taśmy są lepsze to teraz na stronie soudala jest informacja: że taśmy występują w szerokościach od 7 do 15 cm, oraz ze przy przyklejaniu trzeba wyjść z zakładem 10mm na mur a więc pozostaje 6 cm na okno to chyba dużo bo mi zalepi całą ramę ta folia, a później co będę ją odcinał nożykiem ?

A czego będzie się trzymał tynk ?w silikonie dochodził do okna a tu będzie oddzielony od ściany na długości 1 cm taśmą ciekawe czy nie popęka/

Zastanawiam się

OK,

Wszystko tłumaczy youtube: http://www.youtube.com/watch?v=XAKdFSC6uL4

tyle tylko że tej wersji nie można dorobić po montażu przez fachowców tylko w trakcie tego montażu,

Widzicie a mój niecny plan polegał na dorobieniu izolacji paroszczelnej po montażu okien w standardowy sposób.

No nic,

Czyli koncepcja wersji Lite ciepłego montażu odpada.

A dlaczego całości nie zlecić fachowcom ?

Bo liczą sobie przynajmniej 2 razy więcej czyli dodatkowe 1200 zł.

No ale nic może zasmaruje silikonem w wersji ubogiej czyli aby przykryć piankę :-)

No tak jak większość Polaków,

Samochód w szczególności najpierw kontrola ci się popsuło i czy jestem w stanie sam naprawić, jeśli nie to do warsztatu,

Tam można dużo zaoszczędzić,

NP ostatnio nie działało sprzęgło, mogłem wezwać lawetę, ale chciało mi się sprawdzić i okazało się to proste do naprawy na miejscu zrobiłem - chodziło o wykręconą śróbkę i zerwany gwint, kupiłem nową w obi obok miejsca postoju i jazda.....

Tak jak pisałem, jeśli coś robią fachowcy to nie ma po co pisać na forum, a skoro tylu ludzi pisze to widać sami coś kombiunują :-)

A forum to miejsce żeby zdobyć ta wiedzę....

Witam,

Skusiłem się na ciepły montaż okien PCV.. Problem w tym, że nie mam wygładzonych wnęk, gdzie będą montowane okna. Powierzchnia wnęki to pustak ceramiczny. Moje pytanie: Czy do takiej wnęki, nie obrobionej w żaden sposób uda się przykleić taśmy paroprzepuszczalną i paroizolacyjną i czy to zda egzamin w praktyce?

M

Witam

Witam,

Skusiłem się na ciepły montaż okien PCV.. Problem w tym, że nie mam wygładzonych wnęk, gdzie będą montowane okna. Powierzchnia wnęki to pustak ceramiczny. Moje pytanie: Czy do takiej wnęki, nie obrobionej w żaden sposób uda się przykleić taśmy paroprzepuszczalną i paroizolacyjną i czy to zda egzamin w praktyce?

M

dać się i może da ale tak jak napisał finlandia efekt będzie kiepski, w przypadku muru z pustaka ceramicznego niezbędne do odpowiedniego montażu jest przygotowanie otworu okiennego - ja w sumie zalecam aby KAŻDY otwór był odpowiednio przygotowany - im lepsze przygotowanie tym montaż łatwiejszy i bardziej skuteczny jeśli chodzi o zaizolowanie połączenia.

Pozdrawiam

Witam

dać się i może da ale tak jak napisał finlandia efekt będzie kiepski, w przypadku muru z pustaka ceramicznego niezbędne do odpowiedniego montażu jest przygotowanie otworu okiennego - ja w sumie zalecam aby KAŻDY otwór był odpowiednio przygotowany - im lepsze przygotowanie tym montaż łatwiejszy i bardziej skuteczny jeśli chodzi o zaizolowanie połączenia.

Pozdrawiam

Mówiąc odpowiednie przygotowanie, co masz na myśli?

Witam

Mówiąc odpowiednie przygotowanie, co masz na myśli?

Każda ściana jest inna i wymaga innego przygotowania (różne rodzaje budulca) skoro u Ciebie to pusta ceramiczny to najlepiej wykonać wstępną obróbkę całego otworu, nie trzeba idealnie gładzić ale uzupełnienie większych nierówności będzie konieczne.

Tak na marginesie te PASKUDY wymagają również innego potraktowania jeśli chodzi o sam montaż mechaniczny, przytwierdzenie okna do muru. Montażyści będą musieli zastosować specjalne kołki to tego paskudztwa ewentualnie kotwy chemiczny itp materiały przystosowane to stosowania właśnie w takim materiale budowlanym.

Widziałem jak "trzyma się" okno w takim czymś zamontowane na zwykłe dyble :)

Pozdrawiam