Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja fundamentów papą termozgrzewalną - zobacz co cię czeka

Gość izolacje_techniczne

Recommended Posts

Gość izolacje_techniczne

Najtańsza Forma Izolacji Fundamentów

jeśli cię stać na koszty osuszania budynku, renowacji energetycznej, i masz gruby portfel zawsze możesz polegać na papie.

Dzięki niej setki budynków w całej Polsce toną w wodzie. Jeśli przyjmiemy iż jest ich 1000 a każdy z nich ma papę na ścianie która po 3 latach odspaja się od podłoża powodując zalanie budynku, a średni koszt napraw utylizacji i prac renowacyjnych jednego z nich to 80.000 tyś to straty dzięki stosowaniu papy na ścianach fundamentowych to niespełna 8 milionów złotych

zanim postanowisz zastosować papę na swoim budynku zastanów się czy stać cię na nią!

papa na ścianie izolacja.jpg papa na ścinie środek.jpg

Najtańsza Forma Izolacji Fundamentów

jeśli cię stać na koszty osuszania budynku, renowacji energetycznej, i masz gruby portfel zawsze możesz polegać na papie.

Dzięki niej setki budynków w całej Polsce toną w wodzie. Jeśli przyjmiemy iż jest ich 1000 a każdy z nich ma papę na ścianie która po 3 latach odspaja się od podłoża powodując zalanie budynku, a średni koszt napraw utylizacji i prac renowacyjnych jednego z nich to 80.000 tyś to straty dzięki stosowaniu papy na ścianach fundamentowych to niespełna 8 milionów złotych

zanim postanowisz zastosować papę na swoim budynku zastanów się czy stać cię na nią!

[ATTACH=CONFIG]119283[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]119284[/ATTACH]

Gratuluję za wygrzebanie zdjęcia papy na niezarutowanym nierównym niewyszpachlowanym podłożu. To musiało być spore odkrycia jak ta papa "odeszła". R.I.P. Papo.

Gość izolacje_techniczne

to nic innego jak antyreklama papy. Co ma piernik do wiatraka z czego się buduje ścianę. Cegła czerwona to też ceramika :-)

chyba że lekcje z materiałoznawstwa opuściłem.

zgadzam się betoniarzu, dzięki wam mamy tyle napraw, bo co betoniarz wie na temat izolacji

Panie kolega konkrety:

Budynek jednorodzinny,niepodpiwniczony. Grunt - glina piaszczysta, przewarstwienia piasku pylastego i fragmenty z piaskiem grubym. Ławy posadowione na -1,30 m, stwierdzone zwierciadło wody gruntowej na -1,40m. Zasypka wewnętrzna fundamentów piasek średni o miąższości 1,0 m. Ławy betonowe i żelbetowe na podkładzie betonowym, ściany fundamentowe murowane z trzpieniami żelbetowymi.

Zaproponuj izolacje pionowe i poziome.'

Pozdrawiam

Gość izolacje_techniczne

a co już zostało zrobione np. przy izolacji ławy podczas murowania, jaki zastosowano beton??? przecież w PROJEKCIE JEST NAPISANE 2 x papa na lepiku zgadza się?

Norm tych nie zmieniono od 1969 roku i obecnie istnieje już tylko zapis z którego korzystają projektanci nie wiedząc o co dokładnie tam chodzi.

Jeśli istnieje prawdopodobieństwo występowania obciążenia wodą a to stwierdza to szanowny projektant i w projekcie powinno być oznaczenie A, A0, A1, A2, B, B0, C dobierasz system do warunków. Jakie masz oznaczenie w dokumentach?

Gość izolacje_techniczne

izolacja fundament.jpg

specjalnie są kolory odwrócone. Wewnętrzna izolacja muru zależy od tego jakie masz oznaczenie w projekcie. Żaden projekt budowlany nie ma adaptacji dot. izolacji wodochronnych. Nie można tu w DWG wrzucać plików więc muszą starczyć JPG

każdy nasz klient dostaje dokładny opis co czym i jak. Pokaż mi murarza lub betoniarza którzy robi STWiOR dla prac izolacyjnych. Większość z nich nie wie co to w ogóle jest. A jest i musi być taka dokumentacja podpięta pod książkę budowy. Dobrze że wkrótce zmienią się przepisy i byle kto nie będzie mógł robić izolacji wodochronnej budynku.

Jeśli coś się dzieje nie ma kogo pociągać do odpowiedzialności prawnej.

pytania?

a co już zostało zrobione np. przy izolacji ławy podczas murowania, jaki zastosowano beton??? przecież w PROJEKCIE JEST NAPISANE 2 x papa na lepiku zgadza się?

Norm tych nie zmieniono od 1969 roku i obecnie istnieje już tylko zapis z którego korzystają projektanci nie wiedząc o co dokładnie tam chodzi.

Jeśli istnieje prawdopodobieństwo występowania obciążenia wodą a to stwierdza to szanowny projektant i w projekcie powinno być oznaczenie A, A0, A1, A2, B, B0, C dobierasz system do warunków. Jakie masz oznaczenie w dokumentach?

Przestań mi tu z tym pseudfachowym bełkotem i normą din. Warunki Ci podałem. Nie nie pisałem o papie prosiłem o propozycje z Twojej strony. Jak się rklamujesz podawaj konkrety i nie ściemniaj ludziom.

Gość izolacje_techniczne

projektów czytać nie umiesz czy ich tworzyć ??? stawiasz dom na kurzawce i wylewasz fundamenty ?

może należy wylać płytę żelbetową zdrenowaną i ściany wylewane a nie murowane z bloczków betonowych jak sądzisz? czego cię uczyli ? pochwal się koledze.

Nie płacą mi za reklamę materiałów izolacyjnych.

projektów czytać nie umiesz czy ich tworzyć ??? stawiasz dom na kurzawce i wylewasz fundamenty ?

może należy wylać płytę żelbetową zdrenowaną i ściany wylewane a nie murowane z bloczków betonowych jak sądzisz? czego cię uczyli ? pochwal się koledze.

Nie płacą mi za reklamę materiałów izolacyjnych.

Kolego nie ściemniaj. Opisałem Ci warunki. Załóżmy,że projektant źle dobrał izolacje a ja skuszony Twoim ogromnym fachowym doświadczeniem liczę na podpowiedź z Twojej strony. Proszę nie pisz mi tu o posadowieniach bo po pierwsze nie o to pytałem po drugie i tak się na tym nie znasz.

Pozdrawiam

Gość izolacje_techniczne
pełnisz funkcje w budownictwie inspektora kierownika itd. jak widzę, więc mam nadzieję że pomożesz koledze po fachu, który zlecił wykonanie drenażu opaskowego pod budynkiem i go delikatnie podmyło. Teraz ma postawione zarzuty prokuratorskie. A co do izolacji możesz korzystać z systemów bitumiczno polimerowych, krystalicznych.

pełnisz funkcje w budownictwie inspektora kierownika itd. jak widzę, więc mam nadzieję że pomożesz koledze po fachu, który zlecił wykonanie drenażu opaskowego pod budynkiem i go delikatnie podmyło. Teraz ma postawione zarzuty prokuratorskie. A co do izolacji możesz korzystać z systemów bitumiczno polimerowych, krystalicznych.

Co ma piernik do wiatraka nie jestem kuratorem innych. Serdecznie dziękuję za taką odpowiedź, faktycznie fachowa i wyczerpująca. Tylko skorzystać z usług. Za czytanie na głos folderó producentów ile bierzecie?

Gość izolacje_techniczne

Zleć wykonanie a się dowiesz czym to zrobić i jak nie tacy polegali na starcie w izolacjach. Masz rysunek wyżej więc sobie go otwórz i przeczytaj.

to takie proste nauczyć się czytać ;-) nawet masz napisane ile czego na jaką warstwę musisz dać

Zleć wykonanie a się dowiesz czym to zrobić i jak nie tacy polegali na starcie w izolacjach. Masz rysunek wyżej więc sobie go otwórz i przeczytaj.

to takie proste nauczyć się czytać ;-) nawet masz napisane ile czego na jaką warstwę musisz dać

Rysunek oglądałęm ,późnie przeanalizuję. Pierwsze pytanie - dlaczego zgodnie z tym rysunkiem cała ława jest dokładnie zaizolowana co wybitnie skraca jej żywotność - zakładamy,że nie występuje agresywna woda w obrębie ław.

Gość izolacje_techniczne

zakładać a mieć potwierdzenie to dwie różne rzeczy. 10 lat temu też nikt się nie zakładał że wybudują stadion narodowy a stoi.

dlaczego tak a nie inaczej?

cyt. Budynek jednorodzinny,niepodpiwniczony. Grunt - glina piaszczysta, przewarstwienia piasku pylastego i fragmenty z piaskiem grubym. Ławy posadowione na -1,30 m, stwierdzone zwierciadło wody gruntowej na -1,40m. więc istnieje prawdopodobieństwo podejścia wody czy nie? kiedy robiłeś badania geotechniczne? na wiosnę, jesień czy w lato? Załóżmy iż drenaż będzie dobrze odebrany z niwelatorem i w pełnym zasypie i będzie mógł odebrać taką wodę, jeśli nie to co? ława stoi w wodzie i masz podciąganie kapilarne czy nie ???- to takie proste zrozumieć fizykę