Karlos_m 29.05.2002 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Czy są jakieś wymogi prawne związane z budową pergoli lub altany przy granicy działki (np. 3 lub 4 metry od ogrodzenia)? A może taka granica nie istnieje i mogę wybudować pergolę na granicy działki? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 29.05.2002 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Wiesz, że to ciekawe pytanie. Mam podobne wątpliwości. Mam małą działkę i od domu /wyjście na taras/ do ogrodzenia mam 6m. I tak myślę, że jak strzelę taras na 4m to zbliżę się do granicy działki na 2m. Co przepisy mówią o tej sprawie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 29.05.2002 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Problem polega na tym że mój sąsiad wybudował mi stodołę o 3 piętrach. Mój taras jest dokładnie 6 metrów od końca jego działki i chciałbym na tych 6 metrach pomiędzy moim budynkiem i ogrodzeniem wybudować pergolę. Nie będę czuł się wtedy obserwowany przez wielce szanownego zresztą sąsiada. Czy mogę to uczynić ze zgodą lub bez jego zgody. oto jest pytanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 30.05.2002 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2002 Pergola jest elementem małej architektury, na który nie trzeba mieć pozwoleni na budowę i co z tego wynika można wybudować nawet w ostej granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2002 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 Dzięki Hawkmoon! Mam nadzieję, że sytuacja nie zmienia się gdy pergola będzie przylegać do budynku mieszkalnego? (tzn. że jej status prawny - małej architektury pozostanie taki sam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 31.05.2002 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 Hawkmoon, w kontekście tego co napisałeś co jeszcze należy do małej architektury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 31.05.2002 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 Prawo budowlane nie wymienia wszystkich elementów małej architektury, tylko podaje przykłady i reszta należy do interpretacji urzędników i ewentualnie NSA Cytat: to niewielkie obiekty, a w szczególności: kultu religijnego, jak: kapliczki, krzyże przydrożne, figury, posągi, wodotryski i inne obiekty architektury ogrodowej, użytkowe służące rekreacji codziennej i utrzymaniu porządku, jak: piaskownice, huśtawki, drabinki, śmietniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 03.06.2002 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2002 Prace wymagaja zgloszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nukleart 13.06.2002 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2002 Czy cos sie zmienia , jesli pod pergola parkujemy auto, lub jest ona zadaszona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts