baszka 30.03.2004 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Po wielu poszukiwaniach prawie zdecydowalismy sie na ten projektCzy ktos wybrał ten dom? A moze macie jakies uwagi. Chętnie skorzystam przed wybraniem się do fachowca.Pozdrawiam Baszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 12.05.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Ponieważ (na szczęście), otrzymuję coraz więcej sygnałów od osób zastanawiających się nad tym projektem, lub też już realizujących tą inwestycię (w tym ja), postanowiłem wyjść naprzeciw oczekiwaniom i stworzyć ten "czytelny" wątek. Ponieważ sam wiem, jak dotychczasowe forum Muratora jest ubogie nt. właśnie tego projektu. Może teraz, wszystkim tym, których łączy ten konkretny projekt będą się mogli w końcu ze sobą skontaktować, co niestety poprzez Archipelag jest niemożliwe....Macie to szczęście, że znajdujecie ten wątek, kiedy dopiero (może) się zastanawiacie nad projektem , ja "niestety" nie zdołałem wcześniej nikogo takiego znaleźć, a wiem jak się tego potrzebuje... Więc teraz do dzieła!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta Swiercz-Gradkowska 13.05.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Czesc Hubert , witajcie "miłośnicy" Poli Jak Hubert/Senser napisał, miedzy innymi ja skontaktowalam sie z nim tydzien temu. Jestesmy mniej wiecej na tym samym etapie "budowy" - my dzisiaj zalewamy fundamenty Hubert, dzieki Tobie kominek zmienil swoje miejsce - na projekcie Kochani, piszcie! Pozdrawiam Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 09.06.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Czołem przedmówcy.Zaczynamy za ok. miesiąc.Wspaniały projekt.Może są ładniejsze,ale Pola jest niesamowicie funkcjonalna.Długo wybieraliśmy projekt,trudna decyzja.Wreszcie zrobiłem tabelkę ,punktację za poszczególne rzeczy i bezapelacyjnie wygrała Pola.Z czego budujecie?My zdecydowaliśmy się na silikaty 25cm+wełna.W stosunku do oryginału poszerzyliśmy garaż o 0,6m i dorobiliśmy drugi balkon na piętrze.O co chodzi z tym kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmazx 15.06.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 My poszerzyliśmy garaż o 0,5m i też dorobilismy drugi balkon. Kominek u nas został (na razie w planach) ulokowany na ścianie między kuchnią a pomieszczeniem technicznym.Jakie powierzchnie ścian przyjęliście do obliczenia ilości materiału (ścianu nosne i ścianki działowe). My chcemy budować z ceramiki (MAX), o którą tak na marginesie dosyć trudno w tej chwili - straszny deficyt po rekordowych kwietniowych obrotach, docieplanej wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 15.06.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Stary,masz to w dodatku!My zmieniliśmy 25cm na 18cm Silki(zewnętrzne),wewnętrzna nośna silka 24 ,działowe silka 12.Plus wełna 15cm.Słuchajcie,czy ktoś oprócz mnie tak odchudził ściany zewnętrzne w stosunku do projektu?Mam problem z tymi trzpieniami.Czy one muszą być przy użyciu silki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmazx 15.06.2004 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 No własnie nie bardzo. Może w ostatnim czasie opracowania Archipelagu się poprawiły, bo w moich tzw. materiałach pomocniczych do projektu mam: - wykaz więźby dachowej (dobrze, że chociaz to jest), - wykaz materiałow do podstawowych instalacji sanitarnych, grzewczych i gazowych, - obliczenia konstrukcyjne. Idąc za sugestią, szukałem tego nawet wśród obliczen, ale jakos nie znalazłem. W kazdym razie explicite przynajmniej w moim projekcie tego nie podano. Pozostaje ślęczeć z linijką i mierzyć oraz liczyć samemu Jeszcze raz powiem: nie wiem, moze teraz się to zmieniło. Ja projekt kupiłem we wrześniu'2003 i materiały pomocnicze (zaledwie kilka stron) to jakiś totalny badziew (np. z porównaniu z Archetonem, gdzie był nawet tzw "ślepy" kosztorys). Za to folderów rekalmowych było w teczce z projektem od groma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 15.06.2004 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Poszukaj w kosztorysie.U mnie jest podany metraż ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmazx 15.06.2004 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Rozumiem, tylko, że ja tego kosztorysu od Archipelagu nie dostałem. Dostałem 4 egz. projektu, 1 egz. materiałow pomocniczych (głównie obliczenia konstrukcyjne) i mnóstwo folderów i ulotek reklamowych. Myślałem, że tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 15.06.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 W tym 1 egz.mat pomocniczych u mnie jest w kosztorysie podany metraż ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmazx 15.06.2004 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 No to masz szczęście Spróbuję jeszcze wypytać o to w Archipelagu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 16.06.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Słuchaj Senser.Ten idiotycznie ulokowany przewód kominowy w pomieszczeniu gospodarczym przesuwałeś w lewo/prawo (ja mam lustrzane odbicie)?Z czego budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 23.06.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Mam wątpliwości co do wyceny materiału na dach.Dystrybutor Braas'a wycenił materiały(dachówki,gąsiory,klamry,łączniki,wyłaz,uszczelki itp) bez koszy aluminiowych,blachy płaskiej do obróbki i okien połaciowych na 20,000 netto minus 15%.Ogólnie wszystko razem z oknami,rynnami,komunikacją,koszami,folią-41,000 brutto minus 15%.Dachówka grecka lub celtycka -cena zbliżona.Czyli jak do tego dodam dekarza ok35 zł/m2=9500 + więźba to oprę się o 55,000-60,000 brutto.Czy to nie za wiele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 25.06.2004 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Przez przypadek dowiedziałem się,że ktoś buduje Polę w Radomiu."Ktoś" okazał się bratem kolegi.Pogadaliśmy trochę.Powiedział,że miał problem ze stropem.Teriva nowa ma do 6m a u niego wyszła rozpiętość od 7,20-7,60.Pytanie do tych,którzy doszli do tego etapu:Czy też mieliście ten kłopot i jak go rozwiązaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 26.06.2004 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Słuchajcie...Ja też buduje z MAX-a.I torchę też z tym kominem pokombinowałem.Również brałem pod uwagę ścianę tą w której jest komin z pomieszczenia gosp. ale koniec końców darowaliśmy sobie tą ideę, ponieważ doszliśmy do wniosku, że aby ten kominek dobrze się prezentował z miejsc siedzących trzeba by ustwić kanpę tyłem do tego tak dużego okna.Ale w grunice rzeczy ta ściana no kominek nie jest taka zła...U nas kominek jest na tej ścianie za którą za salonem jest korytarzyk do gabinetu (komin jest na wprost drzwi do łazienki na dole).Ale ogólnie nieciekawym miejscem na komin jest właśnie to które jest w projekcie (komin na zew. to zimny komin...ale wtedy wiadomo dlaczego "kazali" zastosować schiedla, komin zimny to i cug kiepski.Mamy zwykły projekt, (nie lustrzane odbicie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 26.06.2004 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Przez przypadek dowiedziałem się,że ktoś buduje Polę w Radomiu."Ktoś" okazał się bratem kolegi.Pogadaliśmy trochę.Powiedział,że miał problem ze stropem.Teriva nowa ma do 6m a u niego wyszła rozpiętość od 7,20-7,60.Pytanie do tych,którzy doszli do tego etapu:Czy też mieliście ten kłopot i jak go rozwiązaliście? To nie żaden problem!!! Ja mam właśnie zalane stropy. Jakbyś się dobrze wczytał to byś doczytał, że w tym projekcie jest nie TERIVA a TERIVA NOVA róznica niby subtelna a zasdnicza Więc w nowej dostaniesz belki 7,2 a z tego co pamiętam to chyba i ponad 8 m. Więc po prostu trzeba znaleźć producenta, który wyrabia belki do Terivy Novej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 26.06.2004 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Mam wątpliwości co do wyceny materiału na dach.Dystrybutor Braas'a wycenił materiały(dachówki,gąsiory,klamry,łączniki,wyłaz,uszczelki itp) bez koszy aluminiowych,blachy płaskiej do obróbki i okien połaciowych na 20,000 netto minus 15%.Ogólnie wszystko razem z oknami,rynnami,komunikacją,koszami,folią-41,000 brutto minus 15%.Dachówka grecka lub celtycka -cena zbliżona.Czyli jak do tego dodam dekarza ok35 zł/m2=9500 + więźba to oprę się o 55,000-60,000 brutto.Czy to nie za wiele? Wiele, wiele...i dlatego min. ja wybrałem alternatywne rozwiązanie...mamy blachę Plannje Regola, ten system jest optymalny do skomplikowanych dachów a co tu dużo mówić taka jest Pola... Już nie wspominając o tych cholernych przekrojach tych 4-ech krokiew, które pod blachę mogłem zasdniczo odchudzić. U mnie dach wychodzi następująco: Zbudowanie wieźby: 4000 Kantowizna: 6200 (11,7 m3) Blacha: 16000 Dach, blacharze: 7000-10000 Okna (6 szt.) około 12 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 26.06.2004 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Czesc Hubert , witajcie "miłośnicy" Poli Jak Hubert/Senser napisał, miedzy innymi ja skontaktowalam sie z nim tydzien temu. Jestesmy mniej wiecej na tym samym etapie "budowy" - my dzisiaj zalewamy fundamenty Hubert, dzieki Tobie kominek zmienil swoje miejsce - na projekcie Kochani, piszcie! Pozdrawiam Aneta No to fajnie, mam nadzieję że nie będziesz żałować tej decyzji. A swoją drogą to gdzie znalazłaś na niego nowe miejsce?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 26.06.2004 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Sorki wszystkim, że tak późno ale jakąś automat mnie nie informował o postach w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.07.2004 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Nikt już nie buduje Poli?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts