Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Senser -Hubert (tak ma na imie mój syn!) odnalazłes moje stare pytanie na temat Poli. Juz kiedys sie przymierzalismy ale finansowo nam nie wyszło. I znowu zaczynamy przymierzanie. Mam nadzieję że na dobre.

Bardzo mi sie ten projekt podoba, ma wszystko co potrzebuje w domu, aż mnie to przeraża :)

Śledze uważnie Wasze poczynania i biorę nauki.

Pozdrawiam

Baszka, powiem ci we własnym imieniu...

Dom nie jest tani ani łatwy w budowie.

Prawie, bez względu na technologię (zakładam zdrowy rozsądek...).

Trudny w budowie...czasem nastręcza trochę "bólu" wykończeniowego.

W gruncie rzeczy łatwy do adaptacji...jasno podzielone strefy mieszkalne (dzienna, nocna).

Mi układ się bardzo podoba...ale, oczywiście nie obeszło się bez może i dość istotnych zmian w układzie ścianek działowych na poddaszu. Również w konstrukcji dachu (ale zmiany w tym zakresie nie spowodowały zmiany w wyglądzie zew...no może trochę...ale myślę, że na "+" :-) )

Pytałaś o garderobę....strzał w dziesiątke w przypadku tego projektu...

Nie ma za bardzo jak jej tam zrobić...choć my początkowo myśleliśmy aby przeznaczyć na garderobę pokój nad garażem....ale jednak padł ten pomysł...

W końcu, w wyniku zmian w ukł. ścian dz. na poddaszu, wyodrębniliśmy coś ok. 4 m2 z pokoju nad kuchnią. Powstała taka właśnie "garderoba", która ma okno to "ukośne" i jest pomiędzy tym pokojem a łazienką na górze...

Więc tak rozwiązaliśmy problem garderoby dla nas....

Wciąż nie mamy pojęcia co zrobić z pokojem nad garażem...może w przyszłości dla dzieci to by rozwiązało problem "garderobiany"??

Dodam, że tą garderobę zrobiliśmy tak, aby mogła ona być zaadaptowana na łazienkę...

Może trudno będzie to pojąć...ponieważ nie pisałem o tym wcześniej, ale my poprzesówaliśmy kominy. Nie mamy komina tam gdzie był zaplanowany grill...komin i kominek został przeniesiony na ścianę w salonie za którą jest przedpokój/łazienka...

Ale jak się tak przyjrzycie na projekt....na salon to jest ogromny problem z zaadaptowaniem go na potrzeby TV...a co dopiero Home Cinema...

Tak reaasumując...pomimo wszystko dom mi się bardzo, ale to bardzo podoba...moja taka osobista rada....(chyba, że co poniektórym gust inaczej podpowiada...), nie dajcie się naciągnąć czy to wykonawcom, czy wam samym na "oszczędności" co do zdyscyplinowanego wykonania zgodnie z projektem w detalu właśnie elewacji...

Znam już jeden taki przypadek, gdzie "pan" zrobił sobie zwykłe, proste słupy, obłożył je płytkami klinkierowymi....i było "cacy"...do czasu kiedy nie zauważył zdięć z mojej elewacji... 8)

Morał jest taki....może i zaoszczędzicie "parę groszy" na elewacji...ale pytanie, czy jakieś 5k to przy 300 000 zł to jest na tyle istotne, aby przy wydaniu i tak w sumie sporej gotówki "płakać", że "ten" dom to jednak nie "ten"??

Przemyślcie to...