Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja wiem ze u Ciebie nie ma murku , pytałam tylko dlaczego podzieliłeś te okno na 4 części a wprojekcie sa 3 bo mi powiedzieli zeby zrobic murki a ja nie chce. Podoba mi sie to okno wlasnie takie jak jest w projekcie poli. Ja nie buduje poli ,ale mam projekt oparty wlasnie na poli ( pola nie zmiescila sie na naszej dzielce 600m)

Pierw co to znaczy: "Bo mi powiedzieli"?? Kto powiedział i dlaczego??

Mam podzielone...ano dlatego, że te okna wydawało się nam zbyt duże...tzn inaczej, jak na ten wykusz taka jego forma jak na nasz gust byłaby po prostu brzydka...kojarzyło się nam to z jakimś dużym biurowym oknem....drugi powód to taki, że akurat środkowy słupek licuje się z górnym środkowym słupkiem w oknie górnej lukarny nad tym wykuszem.

Co do tych "murków"...owszem okno zespolone przez słupki okrągłe są po prostu droższe...ale okna z "murkami" nie są ani tak ładne ani praktyczne...ale jak widzisz o gustach tu mowa a z tym może być różnie...

Troszke sie nie rozumiemy , jakos to trudno tłumaczyć. Ja wiem ze w projekcie poli nie ma murku tylko cale okno dzielone na 3 czesci. Okno z poli bardzo mi sie podoba wlasnie takie w calosci .ale byli ci co robia wycene okien i cos marudzili ze maja byc murki a ja sie nie zgadzam chce takie jak jest w projekcie. Dlatego pytalam sie Ciebie czemu podzieliles te okno na 4 czesci poprostu myslalam ze tez byl z tym jakis problem .Wiem ze o gustach sie nie dyskutuje . Dziekuje za wyjasnienie. Jakie sa wymiary tego okna pamietasz? Ja mam środkowe- 2,80 a boczne -90. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.

• 5 weeks później...

Pattaya...jeszcze raz odnośnie okien...

Ja chciałem mieć P4 i nie widzę żadnych powodów do obaw abym się bał o sztywność tych moich propfili...profill Kommerlinga ma właśnie ten plus ponad innymi producentami PCV, że jego profil, należy do jednych z najbardziej sztywnych profili PCV. Mam P4 i nie widzę nic co powinno budzić jakieś obawy...

Ryski w PCV... :lol: ja mam okleine drewnopodobną, machoń...ale ten profil jest barwiony w masie...czyli nawet po rysie będe widział brązowy kolor a nie biały... i widzisz w ten oto sposób mam estetyke okien drwnianych w cenie plastikowych oraz praktyczność PCV :-) dlatego wybrałem PCV i ten właśnie profil...

Ale ja w sumie nie w tej sprawie :-) chłopaki, "przyeszedłem" się pochwalić :-) już mieszkam...mamy już za sobą dwie noce :-)

Wrażenia OK....tak na początek widzę że tego latania góra dół od cholery...może to zmęczyć, mam nadzieję, że to okres przejściowy aż się nam tam wszystko z gratami zorganizuje....

Grzejemy, na razie jest OK...ale i pogoda niezbyt ostra...

Teraz "tylko" trzeba oddać budynek w użytkowanie...

Pattaya...jeszcze raz odnośnie okien...

Ja chciałem mieć P4 i nie widzę żadnych powodów do obaw abym się bał o sztywność tych moich propfili...profill Kommerlinga ma właśnie ten plus ponad innymi producentami PCV, że jego profil, należy do jednych z najbardziej sztywnych profili PCV. Mam P4 i nie widzę nic co powinno budzić jakieś obawy...

Ryski w PCV... ja mam okleine drewnopodobną, machoń...ale ten profil jest barwiony w masie...czyli nawet po rysie będe widział brązowy kolor a nie biały... i widzisz w ten oto sposób mam estetyke okien drwnianych w cenie plastikowych oraz praktyczność PCV dlatego wybrałem PCV i ten właśnie profil...

Nie mam zamiaru dowodzić wyższości jednych okien nad drugimi -kwestia gustu i priorytetów.

Natomiast wcale PCV nie jest tańsze od drewna!

Dawałem do wyceny też okna u Jezierskiego,Salamandry,Veka i coś tam jeszcze.

Przy P4,WKII i w kolorze PCV potrafiło wyjść drożej od Urzędowskiego!

Nie mam zamiaru dowodzić wyższości jednych okien nad drugimi -kwestia gustu i priorytetów.

Natomiast wcale PCV nie jest tańsze od drewna

Ja też nie...to prawda czasem PCV może wyjść drożej niż drewno...Moje kosztowały w sumie coś ponad 27000 zł. Chyba jakieś 8k taniej niż stolarka drewniana z Gebauera...

Jakiś drogi ten Gebauer.

Ja za Urzędowskiego (P4,WKII,mahoń) zapłaciłem ok.25tys.

Drzwi wejściowe mahoń,naświetla z 3 stron P4,w sumie 210*245cm -ok.5,5tys

A jak sobie poradziłeś z drzwiami pomiędzy garażem a częścią mieszkalną?? Kurde bo mamy z tym problem...bo myślimy tu o jakiś anty pożar/włam....

• 1 month później...

Dzisiaj-jutro zakładają gaz.

We środę Grzesiek13 przyjedzie robić kotłownię i grzejniki.

Potem podsuszę chałupę i podłogi.

Tynk zewnętrzny zostawiłem na wiosnę-nie zdążyłem.

Najgorsze jest błoto dookoła domu.

Szambo podłączone.

Posesja ogrodzona.

Brakuje kostki przy wejściu , wjeździe do garażu i bramie.

Muszę nawieźć bardzo dużo pospółki i ziemi.