Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zdjecia mam tylko powiem szczerze nie mam czasu ich wywolac.Ale jak beda gotowe to wkleje jak najbardziej.mam stan surowy otwarty kilka drobnych zmian wprowadzilem tzn scianka kolankowa jest wyzsza polozylem 4 suporki do gory bo chcialem miec jak najmniejsze skosy oraz wydluzylem garaz o 1 metr,bo ten w projekcie jest za maly.zaczyna juz niezle wygladac!!!!!!pozdrowienia z ustki..

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
Gość pixsrv

hej

niedawno wybralem projekt pola

udalo mi sie nawet znalezc ten dom zbudowany a w nim milych ludzi ktorzy zaprosili mnie do srodka zeby wzystko obejrzec

jestem pod wrazeniem tego domu :)

budowe planuje rozpoczac na wisne 2008

planowane zmiany to 2 miejscowy garaz

i troche przesunietych scianek

no ciekawe jak to bedzie

martwi mnie troche ze tak dlugo sie wam to ciagnie

czy to tylko kwestia kasy czy tez jest jeszcze cos

(przeczytalem caly watek i widze ze potwora nie ma w tym projekcie - mimo kilku baboli)

martwi mnie troche ze tak dlugo sie wam to ciagnie

czy to tylko kwestia kasy czy tez jest jeszcze cos

(przeczytalem caly watek i widze ze potwora nie ma w tym projekcie - mimo kilku baboli)

Dlaczego sądzie, że tak długo nam się to ciągnie??

Ja tam tak nie sądze...

Budujemy te domy tak szybko jak i każde inne...

Zresztą jeśli chodzi o tempo...jak rozumiem masz na myśli chałupa na tip top..to bardziej zależy od portfela niż od konkretnego projektu...

• 4 weeks później...

Witam

Chciałbym się dowiedzieć czy ktos z Was lub Waszych znajomych nie zaczal ostatnio budowy Poli w okolicach Szczecina.Juz raczej na 100% jestesmy zdecydowani na ten dom i szukamy wszelkich kontaktow i oczywiscie rad, ktore ulatwia nam decyzje i budowe.

Pozdrawiam

Rafal

Witam

Chciałbym się dowiedzieć czy ktos z Was lub Waszych znajomych nie zaczal ostatnio budowy Poli w okolicach Szczecina.Juz raczej na 100% jestesmy zdecydowani na ten dom i szukamy wszelkich kontaktow i oczywiscie rad, ktore ulatwia nam decyzje i budowe.

Pozdrawiam

Rafal

Dzieki,tak jak czytalem forum to wynikalo, ze najblizej to okolice Poznania, ale od biedy i dla rozeznanie i tam bym skoczyl z checia.Decyzja o Poli juz podjeta teraz tylko kupowac i radzic sie ,co i jak zmieniac w projekcie.

Pozdrawiam

• 1 month później...
Witam wszystkich ktorzy zdecydowali sie na projekt POLI.Moja Pole zaczalem budowac we wrzesniu 2007.W tej chwili sa sciany jest dach okienka beda pod koniec stycznia,ai zaraz potem zaczynam z instalacjami,tynkami ,wylewkami itp.Osobiscie z projektu jestesmy bardzo zadowoleni,jest najladniejszy pdomek w okolicy.Budujemy w Ustce.Bylo troche przerobek wewnatrz tzn sciany dzialowe schody reszta zostala bez zmian.mam nadzieje ze finalny efekt bedzie taki jak u poprzednikow.serdecznie pozdrawiamy z nad morza Pawel Edyta. :D

Witam wszystkich "polomaniaków" :wink: Chcemy w tym roku rozpocząć budowę Poli, oby jak najwcześniej. Niedługo będziemy brać się za adaptację projektu i tu mam pytanie Czy wprowadzaliście jakieś zmiany konstrukcyjne dachu? Chodzi mi głównie o te 4 belki nośne o przekroju 18x28 cm. Z tego co się orientowałem trudno jest znaleźć w tartaku takie drzewo. wykonawca sugerował, aby wprowadzić zmiany konstrukcyjne w postaci zmniejszenia przekroju tych krawężnic a wzmocnienie dachu stalową ramą położoną na ścianach nośnych i podpartą słupami wpuszczonymi w te ściany. Dom będzie kryty dachówką. Mówił, że wykonał 4 takie domy i w 3 inwestorzy zdecydowali się na zmiany. Czekam na opinie i wskazówki. Pozdrawiam.

Ja mam sporo mniejsze przekroje, bez żadnych stalowych wymysłów.

Wszystko z uzgodnieniem z kierbudem.

Nawet po odchudzeniu powiedział mi, że i tak mógłbym na to spokojnie położyć dachówkę (mam blachę).

Może mi się uda coś odgrzebać jakie to były przekroje...

Zmniejszałem je właśnie ze względu na trudności z uzyskaniem takiego przekroju na rynku...

Jak to się mówi...papier cierpliwy i wszystko przyjmie :-)

• 1 month później...
Gość pixsrv

nie spieszac sie zdecydowalismy sie juz ostatecznie na pole

pomoglo nam znacznie to ze znalezlismy 2 nieopodal naszej lokalizacji

co wiecej mili ludzie wpuscili nas do srodka

pokazali wszystko dokladnie i uczulili na rozne szczegoly

bedzie tak

- 2 garaze

- schody poszerzone

- kuchnia powiekszona kosztem pomgosp

- kominek zewnetrzny won

- kominek wewnetrzny przeniesiony na sciane miedzy salonem a kuchnia

- dzieki powyzszemu rezygnujemy z 1 komina

- kominek bedzie z plaszczem wodnym zintegrowany z instalacja cieplownicza w pomgosp

- na gorze beda 2 powiekszone pokoje (zawierajace cale lukarny)

- 3. pokoj (ograbiony z okien) zostanie garderoba + okno polaciowe

- lazienka i pralnia polaczone w 1 pom

mniam

W dużej mierze macie ciekawe zmiany...

Z drugiej jednak....jeden pokój dajecie na straty...bez tego okna to z lekka kicha..

"kominek zew. won", i słusznie :-) ja też go stamtąd pogoniłem tylko pewnie z innych powodów.

Ale jeśli chodzi o rezygnacje z komina to ja bym się nad tym poważnie zastanowił...

Zwróćcie uwagę, że ten dom ma ogromne "problemy" z wentylacją.

Pomieszczenia na górze nie są wentylowane wogóle!!

A kiedy byście rezygnowali z komina przy salonie to zrezygnujecie z wentylacji w salonie!! To raz...a dwa jakbyście nie robili tu kominka a zostawili komi to moglibyście zrobić dzięki temu wentylacje w przedpokoju na górze.

Tzn. w opcji takiej jak ja mam...czyli komin między salonem a korytarzem do gabinetu na dole (i ja mam pod ten komin podpięty kominek z płaszczem).

Kominek z płaszczem....baaardzo dobry wybór.

Kotłownia mniejsza na potrzeby kuchni...też się raczej z tym zgodzę..

Inna sprawa, że przy tej kotłowni to chyba wszystko mogę sobie zorganizować w takiej kotłowni... :lol:

Pralnia z łazienką....

Przemyśl to...

Czy słyszałeś o takim rozwiązaniu opinie od ludzi, którzy mieszkają dłuższy czas z takim rozwiązaniem??

Ja tylko słyszałem doświadczenia osób z innymi projektami ale z takim samymi połączeniami...

Łączyli a później narzekali, że połączyli...że nie mają gdzie suszyć, że bałagan na wierzchu etc....

Gość pixsrv

Senser

wszystko mamy doglebnie przemyslane - nie znaczy to ze zjedlismy wszystkie rozumy :)

- pokoj na straty

tu glos mojej zony - ona potrzebuje miec garderobe - i ja ja rozumiem :)

w tej garderobie bedzie okno polaciowe

ale w zamian oba pokoje dostana pelne okno balkonowe

- rezygnacja z komina

o wentylacji nie myslalem... przyznaje ale zalozylem ze w tym kominie leca tylko szyby kominkowe - do przemyslenia

z 2. strony - chcialbym pozbyc sie komina-slupa na gorze

pozostanie komin miedzy kuchnia a salonem (powiekszony z racji szybu kominkowego)

- komin między salonem a korytarzem do gabinetu

tego wogole nie bralismy pod uwage poniewaz chcemy miec ta sciane... nieruszona :)

- wszystko mogę sobie zorganizować w takiej kotłowni...

ja zakladam ze powiekszony (i przeciez dluzszy niz zwykle garaz) oraz prawie 50 metrowy pokoj nad garazami da mi te swobode

- lazienka polaczona z pralnia

ja poprostu MUSZE miec duza lazienke

umieralem tyle lat w 4 metrowych "lazienkach"

umieram jak widze ze ludzia maja porobione 2 metrowe sr... no ubikacje

mieszkalem raz w kawalerce z 8 metrowa lazienka - bajka

zatem nie bedzie to lazienka z pralnia tylko lazienka

najprawdopodobniej pralka bedzie w kotlowni