Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Czy też zauważyliście beznadziejne zwymiarowanie tego projektu?U mnie właśnie burzą ścianę fundamentową pod wykuszem w jadalni/salonie.Tam nie ma żadnych wymiarów.Doprowadzenie powietrza do kominka też trochę dziwne.A może by tak przesunąć ściankę pomiędzy kuchnią a kotłownią o grubość komina?Większa kuchnia się przyda.

Czy też zauważyliście beznadziejne zwymiarowanie tego projektu?U mnie właśnie burzą ścianę fundamentową pod wykuszem w jadalni/salonie.Tam nie ma żadnych wymiarów.Doprowadzenie powietrza do kominka też trochę dziwne.A może by tak przesunąć ściankę pomiędzy kuchnią a kotłownią o grubość komina?Większa kuchnia się przyda.

K.....wa niestety tak...tyle, że ja się o tym przekonałem dopiero jak stanęły mury...Myślałem że dała d...py moja architektka, ale z tego co wynika byk jest od samego początku...teraz ściana ta wystaje jakieś 10 cm w głąb wykuszu (wiesz co mam na myśli chyba...)

Mało tego...ten przekoszony wykusz pociąga za sobą jeszcze jedną rzecz...nad nim jest lukarna.., która to jest symetrycznie usytuowana...i niestety u mnie już taka nie jest....ale nic..zostało jak zostało...już się przykrywa dachem...

czy ktoś z budowniczych Poli doszedł do jakieś rozwiązań z orginalnym dachem - przede wszystkim ciesle narzekają na trudne wykonanie więźby. jestem na etapie budowy więźby. Przy obecnych przekrojach drzewa pójdzie około 19m3. Teraz sprowadzam ostatenie krawężnice dł. 11,80 m 18x28. Odezwijcie się.

czy ktoś z budowniczych Poli doszedł do jakieś rozwiązań z orginalnym dachem - przede wszystkim ciesle narzekają na trudne wykonanie więźby. jestem na etapie budowy więźby. Przy obecnych przekrojach drzewa pójdzie około 19m3. Teraz sprowadzam ostatenie krawężnice dł. 11,80 m 18x28. Odezwijcie się.

Tak doszedłem do oryginalnych rozwiązań....odchudziłem więźbę...Właśnie z powodów o których piszesz...nie chodzi o samych budowniczych ale też i o nasze pieniądze...W tartakach też miewają problemy z takimi przekrojami...Więc ja na moją wyraźną prośbę odchudziłem więźbę i kładę blachę, choć teraz już po wykonaniu tego dachu zarówno majster jak i kier. bud. mówią że mogę na tym położyć też dachówkę. Mi w sumie wyszło 11,70 m3 drzewa. Krokwie narożne mają przekrój 10 x 18 cm

UWAGA UWAGA !!

Do tych, którzy są tuż przed budową lub przed zakupem tego projektu!!

Projekt ten na dzień dzisiejszy...jest sknocony pod względem złych zwymiarowań !!

Zwrócćie uwagę na wymiary fundamentów w okolicy wykuszu w Salonie !! Wykuszu ten nie wychodzi dokładnie w środku tej elewacji !! A POWINIEN !! Dlaczego?? Spójrzcie na rzuty dachu...lukarna która jest na tym wykuszem jest dokładnie w osi symetrii !! A z tych wymiarów podanych na projekcie wynika, że wykusz ten w rzeczywistości jest przekoszony do głównej kalenicy dachu o 40 cm !! Błąd ten zaczyna się od fundamentów a potem siłą rzeczy jest ciągnięty aż do poddasza !! Jak widzicie, przedmówca też zwraca na to uwagę....zorientował się "w porę", ja i zresztą Pola04 niestety nie...mamy te lukarny przekoszone o 40 cm...a nie taki był zamysł koncepcyjny architektów tego projektu !!

Co widać na rzucie dachu to raz, a dwa idea ta jest zastosowana w dwóch pozostałych lukarnach więc nie ma logicznego uzasdnienia, dlaczego akurat miała by być "walnięta"....

Więc uprzedzam wszystkich !!

Zamierzamy wystąpić z wnioskiem do Archipelagu o jakąś formę zadość uczynienia !!

Zgadzam się z Senserem!

Ja na szczęście zauważyłem to w momencie,gdy ekipa zaczęła robić stopę pod komin w kotłowni.Zdziwiłem się,że "wchodzi" on w okna w wykuszu.

Przy robieniu wykopów pod ławy w miejscu gdzie jest wykusz trzeba posiłkować się wymiarami z piętra .

A z tym zadośćuczynieniem to chyba nadmiar optymizmu.

W tym projekcie nie ma połowy wymiarów.

Witam.

Według projektu technicznego "Poli" wykusz rzeczywiście jest odrobinę przesunięty - ale o 4cm - a nie o 40... (różnica długości ściany: 421,5cm po lewej stronie i 417,5 po prawej)

Jeśli chodzi o nieścisłości w wymiarowaniu fundamentów - niestety rzeczywiście nie udało nam się ich uniknąć. Zostały one poprawione natychmiast po otrzymaniu od Państwa sygnału.

Przy okazji - bardzo proszę o informowanie nas o zauważonych przez Państwa nieścisłościach w naszych projektach.

To jak już jesteśmy "na podsłuchu" ,to mam pytanie odnośnie rury doprowadzającej powietrze do kominków.Czy nie prościej zrobić np.kratkę w tarasie niż ciągnąć ją przez ścianę fundamentową?

No i problem chyba najważniejszy dla wszystkich budujących Polę-

czy nie należy odchudzić więźby?Może macie "lżejszą wersję".To ważne choćby ze względu na rosnące ceny drewna.

"podsłuch" to może nie jest najszczęśliwsze określenie ;)

w każdym razie:

- kratka w tarasie niewiele załatwia - cały problem polega na tym, że trzeba doprowadzić powietrze wprost do paleniska.

- przy tej konstrukcji więźby i założonym pokryciu dachówką cementową - "odchudzenie" więźby jest raczej trudne do wykonania. wymagałoby to wprowadzenia słupów w kondygnacji poddasza - a to z kolei wiązałoby się ze zmianą konstrukcji stropów. Konstrukcyjnie wyszedłby więc z tego zupełnie nowy projekt, przy czym mogłoby się zdarzyć tak, że to, co zaoszczędzilibyśmy na więźbie - wydalibyśmy na strop...