Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moj producent okien ma wszystkie funkcje w standardzie czyli uchylne i otwieralne wiec chyba nie bede sie pozbawial mozliwosci otwarcia

poza tym zawsze pozostanie mozliwosc wniesienia czegos szerokiego

pod warunkiem,że zrobi drzwi z ruchomym słupkiem.

jest to rozwiązanie mniej stabilne i bardzo łatwe do wyważenia

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanów się nad zlikwidowaniem małych drzwi balkonowych. Nieczemu nie służą.

My właśnie zrezygnowaliśmy z tych drzwi. W tym miejscu są raczej bezużyteczne.

oj pozwole sobie sie nie zgodzic

a na poparcie mam to ze bylem w takim domu i widzialem i rozmawialem

i wynika z tego ze wlasnie te drzwi sa uzywane najczesciej

wg mnie ich odsuniecie od wykuszu w strone salonu daje swobode przechodzenia

generalnie nie spodziewam sie zebysmy specjalnie mocno uzywali tych szerokich drzwi (tak na codzien) poniewaz to wiaze sie z lazeniem ze wszystkim przez salon

i przelazeniem przed telewizorem

choc pewnie skonczy sie na rzutniku i ekranie zsuwanym z nadproza wlasnie nad szerokimi drzwiami balkonowymi

Zrezygnowaliśmy też ze spiżarni ale chyba jednak dobudujemy ściankę.

ha spizarnia dobra rzecz

widze to szczegolnie jak wracamy z supermarketu z tysiacem reklamowek

Oczywiście będziemy zamieniać pomieszczenie gospodarcze z łazienką. Na górze trochę poprzesuwaliśmy ściany, tak że łazienka wyszła trochę większa.

wczesniej nie slyszalem zeby ktos inny zamienial

wiec bedzie nas 2 :)

Czyli mam skrzydło 130 lub 140cm i reszta(czyli ok.1oocm )-fix. Moim zdaniem jest to wygodniejsze niż dwa skrzydła i słupek po środku,zawężający przejście i lepsze technicznie od drzwi z ruchomym słupkiem.

moj producent okien ma wszystkie funkcje w standardzie czyli uchylne i otwieralne wiec chyba nie bede sie pozbawial mozliwosci otwarcia

poza tym zawsze pozostanie mozliwosc wniesienia czegos szerokiego ;)

My chcemy w wykuszu wstawić stół więc byłyby bezużyteczne te drzwi. Co do spiżarki, to jest właśnie tak jak mówisz, tysiące różnych rzeczy, które nie wiadomo gdzie podziać.

Trudno mi się rzeczowo opowiadać za tym czy to okno (przy wykuszu) być powinno czy nie....nie mam (niestety) wciąż wykończonego/zbudowanego tarasu, więc nie używam ich zgodnie z przeznaczeniem.

Ale trzeba pamiętać że okna to nie tylko wyjście ale również doświetlenie i tak jak patrzę na swój salon to chociażby z tego powodu by mi tu tego brakowało...

Co do błędów w projekcie to faktycznie jeden popełniłem właśnie z tą przekoszoną lukarną (ok 40 cm). Faktycznie jest to ciężko zauważalne.

Po drugie od bocznej strony działki...więc i tak nie jest na świeczniku.

W naszym przypadku spiżarka się sprawdza i jest potrzebna.

Nie robiłem grila a kominek mam na ścianie salonu/korytarza do gabinetu.

Mieszkam już ok. 3 lat. Z funkcjonalności jestem zadowolony po własnej adaptacji :-)

Odświeżę trochę temat i zapytam szczęśliwców którzy już mieszkają w Poli. Mianowicie, czy robiliście coś z łazienkami? Mam wymurowany parter i ta na dole to jakaś porażka. Chciałem mieć na dole sedes, umywalkę i prysznic ale jak patrzę na tą klitkę, to nie wiem gdzie to wszystko pomieścić. Dla odmiany pomieszczenie gospodarcze jest strasznie duże i myślę o zamianie. Dom będzie ogrzewany przez piec kondensacyjnym a on chyba spokojnie wejdzie do pomieszczenia na łazienkę. Co o tym myślicie?

Ja mogę powiedzieć na podstawie swojego doświadczenia, że łazienka na dole spokojnie wystarczy, można się w niej spokojnie ruszać.

Idea przeniesienia jej do kotłowni jest może i ciekawa ale...

1. Otwierać drzwi od "kibla" odrazu na salon??

2. Przy tej kotłowni jest mało ograniczeń jeśli chodzi o wybór medium zasilania (gabaryty wszelkich pieców i zasobników na opał).