Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam! Jesteśmy pierwszy raz na forum i mamy pytanie do kolegów budujących Polę -ile kosztowała Was sama robocizna bez materiałow za stan surowy otwarty bez dachu? My właśnie szukamy murarza- jeden powiedział nam 55.tyś ( fundamenty, mury,kominy, schody, taras) murarz podobno dobry, ale czy to nie za drogo?

Gość pixsrv

pola z powiekszonym garazem z tarasem i z wiezba 50e3pln

za schody dorzucilismy laptopa 3,6e3pln

cena umawiana w zeszlym roku

wiec w tym raczej powinna byc nizsza

co do jakosci to uwazam ze jest na 4+/5

(zawsze mozna sie do czegos przyczepic)

ale wszystko co chcemy to nam robia i przerabiaja

zatem cena T fachowca wydaje sie dosc wysoka

lusia3 looknij na fotki z mojej budowy

zobacz jakie mam rowniutkie lawy i scianki fundamentowe

(2 domy ode mnie rozpoczela sie budowa

jak zobaczylem scianki fundamentowe to malo sie noga nie przezegnalem

(btw: znow update fotek)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Gość pixsrv

u mnie jest ta sama zamiana czyli pom-gosp z lazienka na dole

i mam tak:

- w pomgosp mam 2 piony ktore sa na scianie miedzy pomgosp a tym malym pokoikiem

sa pod sciana zeby nie tracic miejsca

- w nowej lazience (w miejscu starego pomgosp) mam 1 pion na scianie z przedsionkiem

i 1 na scianie z kuchnia

obie rury ida prosto do garazu a w nim sie lacza i wychodza w rogu bramy garazowej (rog blizej domu)

no i nie zapomnij o rurze doprowadzajacej powietrze do kominka!!!

Ufff. W końcu działka ogrodzona i murarze umówieni, mimo,że nie najtańsi ale polecani ( i chyba tym razem się sprawdzą :) ). Tylko pewne ziarnko wątpliwości zasiała nam jedna z ekip , z którymi rozmawialiśmy wczesniej. Mianowicie stwierdzili, że taki dach to duży wydatek i w ogóle ciężko go wykonać. Szczególnie jesli chodzi o więźbę. Po pierwsze ciężko będzie dostać takie krawężnice ( 18 x 28), podobno w oklicach Łodzi takowych nie mają. Po wtóre najlepiej byłoby celem odciążenia konstrukcji dachu postawić słup przez całą wysokość budynku, szczególnie fantastycznie :o bedzie to wyglądało w salonie. Po trzecie, super to już byłoby przeprojektować cały dach. No i po takich radach człowiek robi się już nieco zaniepokojony. Ciekawa jestem czy też mieliście podobne problemy, czy jest to tylko kolejny wymysł fachowców aby podnieść cenę za wykonanie dachu.

Gość pixsrv

lusia3

wez dobrego kierownika budowy (absolutnie nie moze to byc koles polecony przez murarzy)

zaleznie od planowanego pokrycia dachu jest opcja aby pocienic wiezbe

wiezba z kraweznicami 18x28 nie da sie zrobic recznie - trzeba bedzie wynajac dzwig bo 11m kraweznice sa za ciezkie

szczegolnie jesli drewno nie jest zbyt suche

u nas kolesie tez chcieli zeby dodac slupy ale symetrycznie do tych ktore juz sa

ale mowy nie bylo o przebijaniu stropu - nie gadaj juz wiecej z tamtymi :)

slupy przesunelismy tak zeby byly w scianach na gorze

wiezba nie jest wcale trudna - jesli ktos mowi ze jest to znaczy ze jest paprakiem i tyle

jak trudna to niech robia wiezby na domkach smieciowych :) - tam sa proste

(znam sytuacje ze murarze proponowali inwestorowi usuniecie lukow w podcieniach i wyprostowanie slupow) - papraki

looknij na moje zdjecia - wszystko mozna zrobic wysmienicie

moja ekipa zrobila wszystko i nic nie marudzila i nie jeczala ze za luki to trzeba doplacic czy cos takiego

nie daj sie - pamietaj ze oni buduja dom dla ciebie a nie dla siebie

to T masz tam mieszkac nie oni i to T placisz wiec ma byc tak jak T chcesz