Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Również buduję Polę. Jestem na etapie stanu surowego. Podczas samej budowy większość rzeczy przebiegało gładko z wyjątkiem więźby. Więźba jest nieporozumieniem.

Mam takie pytanie - ile m2 tynków wychodzi w całym budynku i czy ktoś może polecić dobrego tynkarza?

Z góry dziękuję za odpowiedź,

Pozdrawiam

Gość pixsrv

sadze ze przekroje sa zaprojektowane na wszystkie strefy sniegowe

poza tym po katastrofie w katowicach pewnie ktos wpadl na pomysl zeby podciagnac z grubosciami

co do tynkow wewnetrznych to jest okolo 800m2 (z tym ze moja pola jest powiekszona)

zewnetrznych mam okolo 250m2

ale to wartosci podane z glowy przez panow tynkarzy ot tak - z praktyki

Moja Pola też jest powiększona - ma 2 stanowiska w garażu i podniesioną ściankę kolankową o 1 pustak. Ilość m2 tynków liczyłam sama i wyszło 750 m2. Więc jest to przybliżona wartość.

Odnośnie przekrojów - to samo powiedział nam dekarz, że po tej katastrofie w Katowicach to projektanci wolą dodać niż odjąć. Ale każdy kto pojawiał się na naszej budowie twierdził, że takiej więźby jeszcze nie widział.

No, ale cieśle nie narzekali. Całe szczęście :)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

"

lusia3

...

wiezba z kraweznicami 18x28 nie da sie zrobic recznie - trzeba bedzie wynajac dzwig bo 11m kraweznice sa za ciezkie

szczegolnie jesli drewno nie jest zbyt suche

... "

u mnie cieśle wszystko zrobili 'ręcznie', pytałem ich wcześniej czy zamawiać dźwig, powiedzieli nie trzeba, wiec jak więźba przyjechała to wycofać się już nie chcieli tylko ściągneli pracowników z innych budów i cały dzień wciągali więźbę na strop; reasumując, da się, lecz nie polecam, szybszy i efektywniejszy jest dźwig :)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

ladnie Wam to wyszlo. Bogata kolekcja zdjec pokazujaca wiele szczegolow / dzieki.

Prosze o rade, czy projekt kupowac bezposrednio od Archipelagu, czy bez znaczenia i dokladnie to samo jest od posrednika np. warszawskiego. Obawiam, sie czy nie maja uaktualnienie na tym samym poziomie. + czy warto kupowac dodatkowo kosztorys?

pozdr

Gość pixsrv

ladnie Wam to wyszlo. Bogata kolekcja zdjec pokazujaca wiele szczegolow / dzieki.

Prosze o rade, czy projekt kupowac bezposrednio od Archipelagu, czy bez znaczenia i dokladnie to samo jest od posrednika np. warszawskiego. Obawiam, sie czy nie maja uaktualnienie na tym samym poziomie. + czy warto kupowac dodatkowo kosztorys?

wg mnie archipelag powinein sprzedawac najbardziej aktualna wer prj

ma to duze znaczenie poniewaz (jak wielu z nas pewnie potwierdzi) prj nie byl/jest wolny od bledow

co do kosztorysu... mysle ze realny kosztorys zawsze bedzie odbiegal i to znacznie od "pierwowzoru"

Dzieki za podpowiedzi.

Poszukuje dobrych ludzi z Pola, ktorzy pozwola na wizyte na inwestycji i b. chetnie krotka rozmowe. Spolecznie otwartych prosze o info na email.

Chyba kazdy przechodzi ten etap ;)

Z gory serdeczne dzieki!

acha, okolice Wawy do 100km ;)

pozdr

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

Witam serdecznie,

Bardzo podoba mi się projekt POLA:)

Biorę go pod uwagę plus jeszcze ATLAS, PROMETEUSZ i TYTAN.

Może macie jakieś porównania i możecie coś doradzić?

Bardzo chciałabym zobaczyć Polę w realu... czy ktoś buduje w okolicach Warszawy i chciałby się pochwalić?:)

Widziałm już Tytana, Prometeusza, Atlas jest bardzo podobny do Tytana więc została mi jeszcze do zobaczenia POLA.

Byłam dzisiaj w Chotomowie, ale jakoś nie udało mi się wpaść na Polę:( Może ktoś zdradzi ulicę na której się znajduje. Byłabym przeszczęśliwa:)

Pozdrawiam

Gość pixsrv

he he

w chotomowie sa co najmniej 3 pole

2 "normalne" i 1 w odbiciu lustrzanym

przynajmniej ja wiem o 3

nie podam adresow z oczywistych powodow

ja nie chcialbym zeby podawano moj adres na forum

kazda z nich jest zmodyfikowana i kazda na swoj sposob fajna

pix dzięki to mi pomogłeś....

W takim razie zdradź gdzie Ty mieszkasz:) na email:

Myślałam, że dzięki temu forum uda się zlokalizować POLĘ, ale widać nie jest łatwo...

A myślałam tak, bo wczoraj w Legionowie zobaczyłam Prometeusza i właściecielka to przemiła i przede wszystkim kontaktowa osoba, opowiedziała wszystko i sama zaprosiła do środka, aby mi wszystko pokazać.

Pozdro

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam,

Zdecydowaliśmy się na budowę Poli. Chcemy jednak wprowadzić kilka zmian. mamy parę pomysłów, ale chcielibyśmy jeszcze zobaczyć dom na żywo. Czy ktoś z okolic Warszawy lub Radomia byłby skłonny pokazać nam swój dom. Proszę o kontakt na e-mail [email protected]. Będę niezmiernie wdzięczny