Piotr Kmiecik 09.08.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Oczywiście to również jest dopuszczalne. Kratka w poziomej powierzchni tarasu będzie dość problematyczna, jeśli chodzi o zanieczyszczenia czy wodę opadową - ale jest to do rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 09.08.2004 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Kratka może być pod zadaszeniem.Wystarczy jakiś filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.08.2004 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Abolutnie nie zgodzę się, że projekt jest właściwie wyeksponowany!!Nie bez powodu jeden z nas burzył ścianę funadmentową a dwóch kolejnych czyli w sumie razem 3-ech popełniliśmy ten sam błąd!!Gdybyśmy mieli tak na 100% polegać na własnym rozsądku to za co by była to opłata za projekt ??Dla pana to może "tylko" brak zwymiarowania fundamentów....Tylko, że to "tylko" kiedy zostaje już zabudowane murami knoci cały budynek !! No i co najmniej dwa są sknocone. Co do więźby....to już chyba powszechnym sygnałem jest, że ta więźba jest mocno ale to mocno przeszacowana !! Ja mam krokwie narożne o przekroju 10 x 18, fakt przykryte teraz balchą...ale gwarantuje panu że przy tych 40 stopniach to i dachówka nic nie wygnie na tym dachu...Tak duży narzut przekroju jest zrobiony po to aby projektant konstrukcyjny zdiął z siebie w bardzo prosty sposób odpowiedzialność i tylko z tego wynika taki a nie inny przekrój tychże belek...a nie sztuka jest tak zrobić...sztuką jest zrobić coś co funkcjonuje na rynku...a nie "cudo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 09.08.2004 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Brawo Senser.Nasuwa mi się analogia z serwisem samochodowym:nie szukać,nie myśleć,nie starać się-wymieniać,iść na łatwiznę,dawać następnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.08.2004 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Brawo Senser. Nasuwa mi się analogia z serwisem samochodowym:nie szukać,nie myśleć,nie starać się-wymieniać,iść na łatwiznę,dawać następnego. Weź to wyprostuj....jak chłopu na miedzy bo jakąś tak nie wiem czy mam się gniewać czy nie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 10.08.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Chodzi o to,że tak jak napisałeś projektant korzysta z "gotowców" aby się nie przemęczyć,idzie na łatwiznę mając w nosie dobro klienta,koszty jakie on poniesie z powodu błędów,niedokładności i przeszacowanych wartości.Tak samo jest w autoryzowanym serwisie samochodowym.Nikt nie stara się ZREPEROWAĆ samochodu a tylko wymieniają części lub całe podzespoły,co kosztuje kilka-kilkanaście razy drożej.Dobro klienta jest dla jednych i drugich abstrakcją,chdzi o kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kmiecik 10.08.2004 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Abolutnie nie zgodzę się, że projekt jest właściwie wyeksponowany!! Nie bez powodu jeden z nas burzył ścianę funadmentową a dwóch kolejnych czyli w sumie razem 3-ech popełniliśmy ten sam błąd!! Gdybyśmy mieli tak na 100% polegać na własnym rozsądku to za co by była to opłata za projekt ?? Dla pana to może "tylko" brak zwymiarowania fundamentów.... Tylko, że to "tylko" kiedy zostaje już zabudowane murami knoci cały budynek !! No i co najmniej dwa są sknocone. Co do więźby....to już chyba powszechnym sygnałem jest, że ta więźba jest mocno ale to mocno przeszacowana !! Ja mam krokwie narożne o przekroju 10 x 18, fakt przykryte teraz balchą...ale gwarantuje panu że przy tych 40 stopniach to i dachówka nic nie wygnie na tym dachu... Tak duży narzut przekroju jest zrobiony po to aby projektant konstrukcyjny zdiął z siebie w bardzo prosty sposób odpowiedzialność i tylko z tego wynika taki a nie inny przekrój tychże belek...a nie sztuka jest tak zrobić...sztuką jest zrobić coś co funkcjonuje na rynku...a nie "cudo" Co do pierwszego zarzutu - niedowymiarowanie projektu (w tym wypadku rysunku fundamentów) niestety rzeczywiście się nam przydarzyło. Tyle tylko, że patrząc z drugiej strony - gdyby ekipa wykonawcza po prostu zadzwoniła i spytała, zamiast wykonywać "na oko" - zysk byłby podwójny: my moglibyśmy szybciej to poprawić - a Państwo uniknęlibyście problemów... W projekcie nie było informacji, która mogłaby wprowadzić wykonawcę w błąd - tam po prostu w ogóle nie było wystarczających do poprawnego wybudowania wykusza informacji... - w takim przypadku pierwszą rzeczą, którą powinien zrobić kierownik budowy - jest telefon do nas (podany zresztą na okładce każdego projektu) - gwarantuję, że w możliwie jak najkrótszym czasie otrzymałby faxem poprawiony rzut fundamentów kwestia wymiarów więźby - jest to zarzut pod adresem konstruktora (jako architektowi - dość ciężko mi się do niego ustosunkować). Pozwolą Państwo, że odpowiedź na to pytanie pojawi się za chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 10.08.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Zwracam też uwagę na kolejny "detal".... Proszę zwrócić uwagę na rzuty elewacyjne. Na jednym z rzutów widzimy komin wentylacyjny (ten nad garażem), natomiast w innym rzucie widzimy wywietrzniki wentylacyjne... Co autor miał na myśli ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kmiecik 10.08.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 proszę wybaczyć - ale jeśli chodzi o kominy na elewacjach - wszystko się zgadza... właśnie sprawdziłem. a wracając do kwestii wymiarów więźby - przed chwilą dokładnie sprawdziliśmy obliczenia, powtarzając część z nich. przyjmując do obliczeń pierwszą strefę wiatrową i drugą strefę śniegową, oraz krycie dachu dachówką karpiówką, w podwójną łuskę - przekroje krawężnic wychodzą 18x28cm. i za żadne pieniądze nie chcą wyjść inaczej. (stosowane są wyłącznie współczynniki bezpieczeństwa wymagane przez obowiązujące normy konstrukcyjne) proszę pamiętać, że jest to projekt typowy - a więc musimy w nim przyjmować maksymalne możliwe obciążenie. natomiast OBOWIĄZKIEM architekta adoptującego - jest sprawdzenie więźby i ewentualne dostosowanie jej do ostatecznie przyjętego pokrycia dachowego oraz stref klimatycznych charakterystycznych dla lokalizacji obiektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 10.08.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 proszę wybaczyć - ale jeśli chodzi o kominy na elewacjach - wszystko się zgadza... właśnie sprawdziłem.. Nie no...na litość Boską...trochę skromnośći... Proszę pana, na jednym rzucie elewacyjnym widzimy wywietrznik wentylacyjny (wywietrznik, ponieważ rysunek jest w skali 1 : 100 więc wystarczy wziąść do ręki linikę i wtedy wyjdzie nam wartość 20 cm szerokości!!! Cegła ma 12 cm dł. + zaprawa + średnica kanału wentylacyjnego to jest razem 20 cm?? Takiej szerokości może być komin?? Owszem może ale tylka na rysunku!! W życiu pan nie zrobi komina murowanego przy takich wymiarach!!!) Na innym rzucie owszem ma 0,5 m Więc wymiary są takie: 50 cm x 20 cm Ciekawy "komin". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kmiecik 10.08.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 jest to klasyczny komin Schiedla o wymiarach 46x20cm (taki jest zresztą narysowany w projekcie) o symbolu 740.05-21 P.S.w całym projekcie nie zastosowaliśmy zresztą żadnego komina murowanego - wszystkie są zbudowane z pustaków kominowych systemu Schiedel (również opisane w projekcie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmazx 13.08.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Witam, W związku z dyskusją nt. nieścisłości w projekcie, chciałbym podzielić się pewnymi wątpliwościami co do rzetelności zestawienia więźby dachowej załączonego do materiałów pomocniczych: 1. Jętki J2 - według wykazu 2,15m, w projekcie od linijki tak około 2,40m (element poziomy więc zadnego sin/cos tutaj nie ma - rzut = wymiar) 2. Murłaty M5 - juz na pierwszy rzut oka widać, że nie 1 sztuka, tylko 6 po dwie na lukarnę, równiez element poziomy na rysunku od linijki jakieś 2,90 do 3 m, natomiast w wykazie 2,56m 3. Murłata(y) M4 - doszukałem się na rysunku jednej na zewnętrznej ścianie garażu - w wykazie mam dwie. Jeżeli ktoś będzie w stanie to zweryfikować to będę wdzięczny... BTW, piszę z pracy (projekt i notatki leżą w domu) i teraz nie pamiętam czy jeszcze czegos tam nie przyuważyłem. Pozdrawiam,Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 20.08.2004 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Powiem tak...mi zostało kilka belek, o których przeznaczeniu nie mam zielonego pojęcia....Dom jest ładny owszem...Ale wymaga przy takich niedróbkach intuicji oraz sporej wyobraźni od wykonawcy...a z tym to wiemy jak to jest...aby do kolejnej cegły i tylko w projekt...bo niby w co...a w projekcie wiadomo...a potem lukarna 40 cm przekoszona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 20.08.2004 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Ale mam kolejne PYTANIE... Już teraz nie będzie mi można zarzucić, że pierw robię później pytam... Dom ma tak fajnie wykończony cokolik wokół... Jak go wykonać poprawnie?? Jak zrobić taką konstrukcję która może dać taki efekt wizualny a z drugiej strony było to wykonane zgodnie ze sztuką?? Lub zapytam jeszcze inaczej... Ja chcę/planuję ocieplić dom 12 cm styropianem. Ten cokolik też chcę wykonać z tegoż styropianu, odpowiednio go wyprofilować i tyle... Ale zgodnie z tym co pisze o tym literatura fachowa (w tym i Murator) zaleca się takie wykonanie wystających cokołów (a z takim mamy do czynienia w Poli) aby górna pozioma ich powierzchnia nie powodowała zamakania muru przez ściekającą wodę deszczową...co tu może zaproponować konstruktor/architekt do tego detalu??? w sumie ważnego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 20.08.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Ja ma bardzo pilne pytanie.Co to za słupki stalowe w wykuszu wchodzące w wieniec WN2?Do czego one,jak i gdzie są zamocowane.Podane są wymiary 4*80*80 a na rysunku są prostokątne.Czyli 2 obok siebie?Może ma ktoś wycinek tego miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 20.08.2004 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Co do tych słupków, to sugeruję ci przejrzeć moje fotosy... Słupki te, cytując mojego kierownika budowy podobno nie mają żadnego znaczenia konstrukcyjnego...Jedynie mogą się podobno przydać dla ew. zamocowania okien i tyle... Opsiowo, to słupkie te są dwa o przekroju kwadratowym. Słupki te wychodzą z dwóch kantów wykuszu w górę do wieńca... Oj czeka cię wiele niespodzianek...ja wciąż je odkrywam Powierzchnia dachu też chyba odbiega od tego co jest w projekcie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 20.08.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Na którym zdjęciu?Nie mogę znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 20.08.2004 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Byłem w dwóch firmach okiennych.Zgodnym chórem twierdzą,że takie słupki do niczego im nie są potrzebne a wręcz mogą przeszkadzać.Poza tym jak to ocieplić?No i paskudnie to pewnie wygląda.W poniedziałek mam dzwonić do konstruktora Poli-zobaczymy czy są konieczne.Senser,czy doszedłeś już do okien?Bo ja siadam i sprawdzam "standartowość" wszystkich otworów.Czasami wystarczy kilka cm zmiany i okno 20-30% tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 20.08.2004 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Byłem w dwóch firmach okiennych.Zgodnym chórem twierdzą,że takie słupki do niczego im nie są potrzebne a wręcz mogą przeszkadzać.Poza tym jak to ocieplić?No i paskudnie to pewnie wygląda.W poniedziałek mam dzwonić do konstruktora Poli-zobaczymy czy są konieczne. Senser,czy doszedłeś już do okien? Bo ja siadam i sprawdzam "standartowość" wszystkich otworów.Czasami wystarczy kilka cm zmiany i okno 20-30% tańsze. Powiem ci, że nic a nic nie sprawdzałem Może i to będzie mnie teraz kosztować....choć z drugiej strony moim celem było trzymać się projektu....ponieważ sądziłem/sądze, że nie bez kozery okno jest jakie jest....może i dopłacę...ale powiem ci szczerze, że to duże okno w salonie to naprawdę robi wrażenie !! A pewnie ty (??) pierwsze kroki skierowałeś właśnie ku temu otworowi, żeby je zmniejszyć...ja to wszystko już zostawiłem... I tak informacyjnie....ja mam dom już zadaszony blachą Plannją Regolą i na tym koniec !! Na ten rok...czyli dom zadaszony, bez okien i docieplenia.. Widzę, że co poniektórych wyprzedziłem o głowę, nawet tych co wcześniej zaczeli....i wysysali ze mnie wszystkie błędy To moja przerwa będzie również dobra dlatego, że teraz to ja będe mógł pierw posłuchać rad innych, przed tym jak ja coś wykonanam...tym bardziej, że wiemy jak to jest....z tym naszym projektem : -). Dziś doznałem kolejnej niespodzianki...uprzedzam, że trochę majstrowałem przy więźbie ale nie "ideologicznie", zarys dachu oraz kąt, lukarny pozostały bez zmian !! Pow. dachu po kryciu wyszło mi 320 m2 !! A nie tak jak jest w projekcie 268 !! Jakie moje zmiany ew. miały wpływ na zmianę połaci dachu?? Jak spojrzysz na bok budynku od strony garażu to widać w oryginale niesymetryczność połaci...a ja wydłużyłem garaż o tyle, aby to było właśnie symetryczne...więc OK, parę metrów przybyło...aaaa tam, dajmy że nawet 10 !! Czyli powinno być 280 m2 !! A ja mam 320 !! I pewnie dam sobię ręke uciąć że wam wyjdzie podobnie!! Aż jestem ciekaw...ale tak myślę...Więc weźcie to pod uwagę...w projekcie miałem 268 ale doradzili mi żebym wziął więcej, więc wziąłem...290 m2 !! A tu!! 54 m2 musiałem dokupić !! A ty do jakiego etapu chcesz pociągnąć ten budynek w tym roku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 21.08.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 Sprawdziłem okna i balkony.No i znowu błędy.Jeśli zrobiłeś wszystko wg projektu to może być problem.Otóż... Rzut parteru okno w wykuszu.Jak byk napisane 180+2*80/(70)150 Tymczasem w zestawieniu stolarki wysokość tych okien to 180cm.Na rysunkach elewacji ma ok.180cm.Proporcje żadne nie są zachowane.Wykusz teoretycznie 70+180=250 jest niżej niż balkon 230cm. Zmieniłem wysokości okien ze 180 na 170(standart). Następna bzdura-balkon OB2.Podana szerokość otworu 177 a w środku balkon 180cm Wyskość zmieniłem na 232(wejdzie standart). Okno 01 też zmieniłem wysokość na 170cm. Uważaj przy zamawianiu okien do wykuszu/a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts