Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam się teraz nad jedną rzeczą...

Nad wykuszem w jadalni jest balkonik.

Jak go planujecie uszczelnić aby nie przeciekał?

Hahahaha, dokładnie nad tym samym skupiają się teraz moje myśli...

Tutaj, pomimo, że to tanie jest chcę wykorzystać jakiś system tarosowo-balkonowy z wykorzystaniem chyba jakiejś folii w płynie??, na to jakiś gres czy terakota...

A druga kwestia...też w sumie ważna...

Ten balkonik musi mieć jakiś spadek na zew. aby woda opadowa ani nie stała ani nie spływała do domu...Skoro tak, to przydałby się jakiś taki okapnik blaszany...Ja planuje zrobić tak: skoro wylewki będą na górze (5 cm styro + ok 5 cm wylewki) więc na balkonie chcę zrobić to samo..z tą tylko różnicą, że może albo pomiędzy wylewkę, pomiędzy wylewkę a styorpian wcisne wycięty z takiej blachy jak na dachu daszek, żeby mi woda nie ciekła po czole tego balkonu a tam niżej po oknie i elewacji...

W każdym badź razie ten wykusz to ładny...ale technicznie bardzo strategiczny...i na straty ciepła i to, że później jest on też dachem dla wykuszu...

Jeśli chodzi o ocieplenie.Podciąg wystaje u mnie może 4-6 cm poniżej sufitu.Planuję do tej wysokości wypełnić strop nad wykuszem (od parteru) wełną czy styropianem.Od góry tak jak napisałeś też z 5cm ocieplenia.Czyli w sumie ok.10-12cm izolacji .Chyba wystarczy?

U mnie jest chyba więcej...nie wiem tak wyszło...ale od salonu tak na oko mam ok. 10 cm, i tak samo myślałem wypełnić to styropianem...

A co myślisz o okapie z balkonu?? Przeiwdujesz coś takiego??

Senser!

Jak ustawiłeś kominy(kominy) od kominków?Na której ścianie?

Ja planuję na tej co szerokie drzwi tarasowe(kominek wewnątrz domu na tejże ścianie).Pojawia się ból w postaci dojścia do tych,no jak się nazywają? drzwiczek na dole komina do wygarniania brudu.Wyczystki?

Trzeba by kominy ustawić w karo(żeby stykały się rogami) a w dziurze za nimi wentylacyjny.

A jak jest u Ciebie?

Czy dobrze rozumię, że w takim razie po prostu masz kominy tam gdzie przewiduje projekt?? Jeśli tak to nie ma potrzeby łączenia ich "w karo" bo zarówno komin od kominka jak i grila (jeśli o niego chodzi) to jest jeden komin konstrukcyjny. Ja po pierwsze zrezygnowałem z grila wogóle. Nie mówiąc już o tym, że nie mam tam już żadnego komina :-) Teraz komin i kominek mam na ścianie (mniej więcej na jej środku) tej pomiędzy salonem a gabinetem...

Jeden komin konstrukcyjny,zgadza się.Ale w środku są dwa ciągi kominowe plus wentylacja.Czyli żeby mieć do wszystkiego dostęp,muszę kupić jakiś drogi system kominowy o takim przekroju?

Nie.

Wg. mnie musisz zainwestować albo w:

System kominowy z łącznie trzema kanałami w tym dwa kominowe i jeden wentylacyjny.

Komin murowany z kanałami jak wyżej.

Ja stawiając stan surowy studiowałem opcje z kominami systemowymi.

Jednak po długich przmyśleniach "finansowo-praktycznych" zdecydowałem się na komin murowany. Jednym z decydujących czynników była możliwość bardziej pewnego i trwałego wykończenia kominów powyżej dachu (klinkier). W kominach systemowych, aby obmurować, trzeba mocno kombinować...czasem konstrukcja budynku na to pozwala, czasem nie...Sądze że w naszym/twoim przypadku raczej nie...

Ale musisz przemyśleć to sam 8)

Ja do kominków chciałem zastosować wkłady szamotowe-kamionkowe ,różnie je nazywają, o przekroju 20cm z obudową chyba z keramzytu.Tylko,że mają na dole wyczystki.Stąd też pomysł ustawienia ich w karo,żeby mieć dostęp do obydwóch.A w rogu,za nimi-wentylacyjny

Tylko nie wiem jak ty to widzisz...ale jakbyś chciał wykończyć to ponad dachem, czy chcesz zostawić/mieć takie dwa kwadraty stykające się rogami??

Oj. Przemyśl to!! Kominy mają ogromny wpływ na wygląd ogólny domu!

Zachetasz się finansowo a może i spiepszysz wizulany efekt przez wyczystki??

Nie wiem, ale wątpie aby dostęp do wyczystek był wyłącznie wtedy kied tak pokracznie zbudujesz kominy...poczaszkuj...może się uda dostać przy zgrabnie wymyślonej zabudowie kominka??

A tak poza tematem...kiedy chcesz zacząć rozbudowę oraz ew. wykończeniówkę?? No i ogólnie kiedy planujesz zamieszkać??

Chcę zamieszkać w tym roku.W tej chwili stoi dom z wylanym stropem,ściankami kolankowymi.W przyszłym tygodniu zamawiam więźbę i dachówkę.Dzisiaj kończę ocieplać fundamenty.Od poniedziałku szalunki pod wieniec na górze.Mam nadzieję,że jak dopisze pogoda za miesiąc będzie zadaszony.No a potem roboty non-stop do zamieszkania.Pokombinuję z tym kominem,też nie chcę mieć gniota na dachu.

No,a teraz lecę na budowę.Cześć!

Ja miałem przeprojektowaną konstrukcje dachu więc nic za bardzo ci nie powiem. Ale co ja bym zrobił na twoim miejscu...po doświadczeniach swoich i bliskich znajomych....

Jeśli nie widzisz ich na rzutach to ich nie zamawiaj!! Zamów to co widzisz. Jeśli nawet zdarzy się tak, że coś extra będzie potrzebne to nic się nie stanie jeśli dostaniesz ze składu słupek, który centymetrem czy dwa z jednej czy drugiej strony będzie za duży...Mało tego. Wszystkie krótkie kawałki (3 m, 2 m, 1 m itd...) staraj się scalać w jeden długi kawałek, uwzględniając naddatek technologiczny....Ja miałem dach przeprojektowany, kobita dała mi nowy spis kantówki a koniec końców zostało mi ponad 2 m3 drzewa na placu!! Czasem zdarzy się że krótki kawałek jest za krótki a dłuższy może też...masz wtedy możliwość wykorzystania dłuższego elementu...Taka je moja rada...

A czy dobrze to jest policzone to nie mam pojęcia...

Cześć

jestem nowy na tym forum. W ubiegłym roku ropoczałem budowe POLI w Kamieńcu Wrocławskim koło Wrocka oczywiście. Jestem na etapie ścian parteru ale idąc Waszym sladem postanowiłem odchudzić i troche przerobić więźbę. Pilnie poszukuje jej wersji elektronicznej. Jeśli ktokolwiek ją posiada to bedę wdzięczny za kontakt.

Archipelag nie dość że spartolił dach to jeszcze nie poczuwa się do obowiązku pomocy w tej kwesti i proponuje wersję jpg. A ja nie nam ochoty zlecać im roboty bo juz raz ją sknocili

Ja miałem przeprojektowaną konstrukcje dachu więc nic za bardzo ci nie powiem. Ale co ja bym zrobił na twoim miejscu...po doświadczeniach swoich i bliskich znajomych....

Jeśli nie widzisz ich na rzutach to ich nie zamawiaj!! Zamów to co widzisz. Jeśli nawet zdarzy się tak, że coś extra będzie potrzebne to nic się nie stanie jeśli dostaniesz ze składu słupek, który centymetrem czy dwa z jednej czy drugiej strony będzie za duży...Mało tego. Wszystkie krótkie kawałki (3 m, 2 m, 1 m itd...) staraj się scalać w jeden długi kawałek, uwzględniając naddatek technologiczny....Ja miałem dach przeprojektowany, kobita dała mi nowy spis kantówki a koniec końców zostało mi ponad 2 m3 drzewa na placu!! Czasem zdarzy się że krótki kawałek jest za krótki a dłuższy może też...masz wtedy możliwość wykorzystania dłuższego elementu...Taka je moja rada...

A czy dobrze to jest policzone to nie mam pojęcia...

Archipelag nie dość że spartolił dach to jeszcze nie poczuwa się do obowiązku pomocy w tej kwesti i proponuje wersję jpg.

Co masz na myśli "spartolił dach", prawdopodobnie wiem o co ci chodzi ale chciałbym być pewny....i pomyśl, czy to że masz spartolony dach to wina projektu dachu.....