Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Eeee no wiesz co...pomyśl chwilkę...

Ano dlatego, że wieniec i murałta muszą być przerwane tam gdzie są okna!

Nie o to chodzi.

Czemu murłaty nie dochodzą do narożników budynku,gdzie oparte są krawężnice?

A co do wieńca...To idzie przez całą długość ścian,tylko gdzieniegdzie jako tzw wieniec łamany.Zresztą ja wylewam wieniec razem z trzpieniemi i frontem lukarn jako całość.

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też wylewałem razez z trzpieniami (inaczej się tego nie robi).

Nie wiem jak jest w oryginale bo jak wiesz ja mam zmienioną konstrukcje dachu, ale samą konstrukcje, nie bryłę. Więc siłą rzeczy oryginał i potencjalne jego błędy mnie nie interesowały...

U mnie mam tak, że normalnie pod krawężnicami mam murłate.

Przejrzałem raz jeszcze wycenę Twojego dachu.

Sporo kosztowali Cię blacharze no i okna.

Ja mam już wyliczone:

-więźba liczę 20m3 *640zł=12800

-pokrycie dachu(Braas lub Eronit) z rynnami,oknami itp-21000

-robocizna (złożenie więźby+ułożenie dachówki)-8000-9000

Czyli 41-42tys.Plus coś tam nieprzewidziane 45tys.

pisze przede wszystkim o ilości drewna (grubość przekrojów), o słupach stojących na środku pokoju i łazienki, przekoszeniu które odkryliście, i przede wszystkim sposobie połączeniu krokwi w szczycie dachu. Te elementy ewidentnie mozna był zaprojektowac inaczej.

ja osobiście zmieniam położenie słupów - chowam je w sciany, odchudzam więźbe i trochę ją przerabiam

Wg mojego konstruktora projektant przeniusł dach z innego projektu i nie wysyilił się aby go dostosować

Poza tym zbrojenie Poli jest przewidziane jak dla bunków w Linii Mażinota a nie dla domu jedorodzinnego.

pozdrawiam

ps. jak macie jakieś zdjecia stojacej Poli to wyslijcie proszę

Archipelag nie dość że spartolił dach to jeszcze nie poczuwa się do obowiązku pomocy w tej kwesti i proponuje wersję jpg.

Co masz na myśli "spartolił dach", prawdopodobnie wiem o co ci chodzi ale chciałbym być pewny....i pomyśl, czy to że masz spartolony dach to wina projektu dachu.....

pisze przede wszystkim o ilości drewna (grubość przekrojów), o słupach stojących na środku pokoju i łazienki, przekoszeniu które odkryliście, i przede wszystkim sposobie połączeniu krokwi w szczycie dachu. Te elementy ewidentnie mozna był zaprojektowac inaczej.

ja osobiście zmieniam położenie słupów - chowam je w sciany, odchudzam więźbe i trochę ją przerabiam

Wg mojego konstruktora projektant przeniusł dach z innego projektu i nie wysyilił się aby go dostosować

Poza tym zbrojenie Poli jest przewidziane jak dla bunków w Linii Mażinota a nie dla domu jedorodzinnego.

Czy jesteś budowlańcem?Tu sobie zmieniasz to,tu tamto.

O jakie zbrojenie Ci chodzi?

• 1 month później...
No fundamenty ocieplone.Jak będzie pogoda to w poniedziałek 2* abizolem i finisz.

Teraz z innej beczki.Czy zestawienie więźby dachowej w dodatku do projektu jest dobre?Nie ma tam jakiś błędów?

Jest tam 53szt słupków S2.Nie mogę ich znaleźć w rzucie więźby.

Też zachodziłem w głowę z czym to zjeść. Policzyłem ilość krokwi, popatrzyłem na rzut poddasza gdzie wprawdzie jest podana wysokość ścianki kolankowej razem z wieńcem, ale też jest grubszą kreską wyrysowana poziomica h=120cm w płasczyżnie przekroju, popatrzyłem na wysokośc słupków w wykazie więźby i jedyne sensowne wytłumaczenie jakie mi przyszło do głowy to

- słupki S2 pod każdą krokwią 6x20

- słupki S1 pod krokwiami K7 przy lukarnach (to, że jest ich 7 to inna sprawa, ale juz pisałem wcześniej o błędach w wykazie więźby, chociażby liczba murłat M1 - u mnie była podana 1 sztuka... na 3 lukarny :-))))

W takiej konfiguracji słupki służyłyby do mocowania płyty G-K. Oczywiście traci się powierzchnię, ale przy tak niskiej kolance wewnątrz pomieszczenia dolne załamanie skosu wypada powiedzmy na h=120cm. Nie chce wnikać czy to ma jakiś sens, bo wygląda na to, że projekt (rysunki) był zrobiony bez tych słupków natomiast ich koncepcja zrodziła się prawdopodobnie później i uwzględniono je w wykazie więźby.

Przyszło mi to do głowy także z tego względu, że widziałem gdzieś podobne rozwiązanie gdzie jeszcze pomiędzy kolanką a płytą G-K zamocowaną na podobnych słupkach było włożone dodatkowe docieplenie.

Pozdrawiam,

Marcin.

Czy ktoś buduje Polę z Archipelagu lub rozważał ten projekt. Proszę o uwagi i porady. Ja zastanawiam się nad tym projektem z podwójnym garażem.

Ja nie buduję, ale na forum było dużo wątków do projektu z pojedynczym garażem

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=26746&highlight=pola+archipelag

Pozdrawiam

Witam,

Myślę jeszcze nad tym garażemy, a gdzie macie kominek. czy to ustawienie,które jest w projekcie nie wpłunie źle na okna. ma na mysli ciepło. Poza ty nie zamierzam nic zmieniać Jeszcze usunę spiżarnię.

Pozdrawiam