Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja dodałem tylko 1 i wszystkie mam 78*140.

Mam idealnie ustawiony dom:

-salon na pd-zach

-kuchnia na pn-wsch

Ale kto wie?

Może dorzucę?

Jeszcze nie mam ocieplenia dachu.

Dopiero siedzi elektryk i od jutra wod-kan.

Jak planujesz zrobić schody?

Nie bardzo wyobrażam sobie jak je "połączyć" z domem.

Taras zrobię z drewna.

Jest piękne i trwałe.

Legar 42*70 z drewna bangkirai kosztuje 15,86 zł/mb

Deska tarasowa z tegoż o grubości 21mm szer 120-145,dł.245-490 ,kosztuje 117-126 brutto zł/m2.

To ceny z DLH.

Pewnie można coś urwać.

Albo kupić drewno gdzie indziej.

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj tak, w tym domu cokół to jest osiągnięcie...tym bardziej, jeśli ktoś tak jak ja zmienił technologie...czyli MAX + styropian.

Cokół wymiarowo zrobiony zgodnie z projektem. Wys. 75 cm. Odchył góra z dołem 2 cm. Czyli góra 5 cm a dół 7 cm. Ok. 10 czy 15 poniżej poziomu "0" w garażu. Jak zrobiłem...skorzystałem z rady moich fachowców od elewacji...dokleiłem stryopian do tego głównego elewacyjnego 5 cm i na dole pod nim został doklejony taki pasek o h 10 cm i gr. 2 cm, przez co uzyskało się te magiczne 7 cm...Całość w stosunku do całej elewacji "wisi"...zrobiłem coś taką ala podmurówkę...wykoapałem bruzdę o gł. ok 30-35 cm...zasypałem piachem, na to obrzeże do kostki tak bym wisiało to sobie na tym betonie...przy okazji aby mych się nie dobrały....a piach po to, żeby się ten odcinek gruntu podczas mrozów nie podniósł...

Schody...to fakt, oddzielny akademik...już teraz o nich myślę i wiem, że będzie to ciekawa gimnastyka...ale będe konsekwentny...wszystko zgodnie z projektem!!

Taras, nie wiem na 100% ale pewnie poczeka...

Hahahaha ja ten "pierwszy raz" mam już trochę za sobą...a elektryka akurat w moim przypadku dość długa wisiała sobie w samopas...

Spałem z jakie 2 tyg. temu...dwie noce z rzędu...pilnowałem okien, połaciówek...Jeden dzień to było dopinanie alarmu, drugi też i monitoring, a trzecia noc i tak do dziś...już w domu.. :-)

Ale to było spanie już z otworami...akurat podczas burz, ale z otworami...natomiast ty...to jak pod chmurką :-)

Hahhahaah dokładnie tak to jest :-)

U mnie jeszcze było o tyle fajniej, że goście od elewacji, przy każdej z lukarn zostawili na BLASZANYM dachu po dwie drabinki...wyobraź sobię tą perkusję....i słodki sen przy nim...

Jeśli chodzi o ten "strach" to sobie dałe ciutek na wstrzymanie...liczyłem, że sama obeconość przy domu mojego samochodu już informuje o obecności...

Muszę ci powiedzieć, że w sumie spokojnie mi się spało...

A żeby było fajniej, to spałem w naszej sypialni :-) No a gdzie byłoby lepiej?? :-)

liczyłem, że sama obeconość przy domu mojego samochodu już informuje o obecności...

:D a ja odwrotnie.

Bałem się,że przyjdą samochód ukraść.

Spałem w pracowni żony.

Kasik30

Wysłałem Ci mail,ale wrócił do mnie.

Jakiś błąd.

bardzo dziękuję za szybką reakcję, widze że po mailu do biura parter wrócił szczęśliwie na swoje miejsce :D

Pozdrawiam budujących

Kasia