Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowlana Komedia w Odcinkach czyli jak Gluś dom budował

Recommended Posts

Nie wytrzymałam dzisiaj i pojechałam zobaczyć piaskowiec! Pomimo, że nie jest jeszcze zaimpregnowany, jest piękny !!!:wave:

http://images37.fotosik.pl/1725/e5b864e460aea9f7m.jpg

Chociaż pewnie dzikówka byłaby lepsza... Chris na pewno tak powie!

Edytowane przez bami

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak wyglądają moje schody, mają być obłożone drewnem:

:-)

Chris jest z nich bardzo dumny...Problem z nimi jest taki, że zobaczyli je sąsiedzi i stwierdzili, że też takie chcą... Niby nie mam nic na przeciw, ale Inwestor Strategiczny powiedział - no way (na razie mnie powiedział), a Chris jeszcze nie wie...

Edytowane przez bami

... z podłogą rzecz jasna.

Poradźcie czy dać poler czy mat? Chris upiera się przy lustrze, ale łaskawie zgodził się na mat, bo ja się zgodziłam na drewno, o takie:

http://images37.fotosik.pl/1725/e183c47c57222060med.jpg

http://images42.fotosik.pl/532/bcf6d328fbf9c72emed.jpg

Stwierdziłam, że to "najbardziej drewniane ze wszystkich drewien" i Chris przyznał mi rację..

Namawia mnie też na najtańszą akceptowalną płytkę, bo "i tak w efekcie końcowym nikt nie zobaczy różnicy, bo człowiek nie chodzi jak świnia, i nie patrzy w dół, tylko przed siebie" :D

Też mam ochotę na eksperyment z polerem, ale boję się, że będzie śliski, a ja mam dwóch rozbrykanych chłopaków...

Wyobrażacie sobie, ze jeszcze nie zamowiłam bramy garażowej???? Muszę to zrobić przed urlopem... Oraz wykonać wewnętrzną instalację gazową... I poszukać drzwi zewnętrznych. I poszukać kogoś, kto zrobi drzwi frontowe z indywidualnego projektu. I wybrać drzwi wewnętrzne - takie zlicowane (chyba bezprzylgowe?), z takim magnetycznym klikiem - podeślijcie sprawdzone adresy pllizz...

A teraz słynne kwiatki do łazienki dla ..... gości :rolleyes:

http://images40.fotosik.pl/1755/eabbe5fe5ec6b8c8med.jpg

plus do tego czarne płytki w macie lub czarne szkło. Sama ją znalazłam, a Chris pochwalił: "zaje...te kwiatki aniołku. Wyglądają jak grafika"

A to zestawienie do naszej łazienki:

http://images38.fotosik.pl/1753/2e58debab4126e1amed.jpg

biały surowy trawertyn i "cygańska" mozaika plus teak

na Forum są jeszcze jacyś inwestorzy (oprócz nas), którzy nie jeżdżą na swoją budowę....Nasi sąsiedzi są tam codziennie po pracy i spędzają każdy weekend, coś tam zawsze dłubią, grabią, sprzątają... a my... no inaczej.

Ostatni raz byliśmy tam prawie tydzień temu...Strategiczny to w ogóle jest tam gościem, ale ja staram się trzymać rękę na pulsie.

Teraz jest przestój. Panowie od instalacji rozpoczęli kładzenie podłogówki i pojechali na urlop. Bartek przepadł w górach. Na pewno się w końcu zjawi, jak będzie potrzebował kasy... tym razem rozliczę się jak WSZYSTKO SKOŃCZY.

Generalnie jest obsuwa czasowa. A tak chcieliśmy wprowadzić się jeszcze w tym roku...nierealne.

powstają niestety jedynie w mojej głowie. Myślałam długo nad podłogą na dole i postanowione: będzie mat !!!! Ciekawe, czy uda mi się przed urlopem zamówić te płytki.

Dzisiaj przyszła do mnie oferta na wkłąd kominkowy - wymyśliłam, że będzie wieeelki - bo pomieszczenie też jest duże - i wyobraźcie sobie, że są nawet wkłady szerokości 160 cm! tylko ta ceena - no cóż, nikt nie mówił, że w King Sajzie jest tanio ;)

A wygląda tak:

http://www.cieplykominek.pl/thumb/phpThumb.php?src=../img/imgs_upload/image/Paleniska/Brunner/architektur-kamin_53-121.jpeg&w=400&h=260&zc=1

powiedziałam dzisiaj do skołowanego pana w Sklepie z Bramami :-)

A jaką? - pyta miły młodzieniec

a antracytową, titan metalic, szerokość 5500, wysokość 2300, z fotokomórką i przetłoczeniami M - ile kosztuje?

pan policzył

A to poproszę

I jurto umówiliśmy się na pomiar!

Chyba jestem stuknięta....

Zastój niestety trwa. I niestety potrwa, aż wrócimy z urlopu...

Bartek beze mnie nie pofika, bo do ogrodzenia i doboru koloru drewna elewacyjnego muszę być ja...

Chris nadal nic nie narysował :bash:

Czasem mnie kusi, by wziąć projektanta na miejscu - mogłabym wymagać. A tak.... Nie wiem co robić, bo sama nie dam rady. :-x

Edytowane przez bami

Dzisiaj doszłam do wniosku, że coś jest ze mną "niehalo"

Zamiast myśleć o wyczekanym urlopie w komplecie, myślę co będę musiała zrobić i co będzie się działo na budowie po powrocie...:mad:

A dzisiaj, również niemal z marszu, ustaliłam satysfakcjonującą mnie cenę z wykonawcą wewnętrznej instalacji gazowej i termin wykonania- czas ku temu był najwyższy, jeżeli zimą ma być ciepło :yes:

• 5 weeks później...

Zaniedbany ten mój dziennik, urlop, rok szkolny... po prostu "nie zdanżam" :wink:

Teraz mam:

- całą instalację ogrzewania podłogowego

- oraz resztę instalacji

- oprócz wentylacji-reku - firma wchodzi w poniedziałek

Więc zaraz po nich wylewki i tadam! będę miała stan deweloperski - trochę długo to trwało bo 15 miesięcy...

Bartek mnie dobije... pozaczynał kilka robót i dojechać do mnie od ponad miesiąca nie może. Niech ja go tylko dorwę... ciupaga między oczy :bash:

Za to wszystko wskazuje na to, że niedługo będzie ciepełko, bo instalacja wewnętrzna z gazu już jest! Teraz czekamy na inwentaryzację podwykonawczą, muszę zaprosić kominiarza, by wydał opinię... może da się za guzik potrzymać :lol2:

Byliśmy z Chrisem oglądać nasze onyksowe płyty. Pan "z kamieniołomów" strasznie się podjarał (w przeciwieństwie do mnie) Chrisową wizją. Powiedział, że jeszcze nigdy czegoś takiego nie robił. Chris ma hopla na punkcie rzeźby, światła i trójwymiaru... Wszyscy podskakiwali i klaskali w rączki :-)

Chris wydusił też kolejną złotą myśl: "biały i czarny to nie są kolory aniołku" - ze niby co to ????

No może nie smutno, ale refleksyjnie.

Gdybym mogła zacząć budowę od nowa... Nigdy, przenigdy nie wybudowalabym domu tej wielkości :-( rozmach tego przedsięwzięcia i jego koszty są całkowicie nieuzasadnione... Po co nam taki wielki dom.????:bash: I tak w naszej czteroosobowej rodzinie siedzimy na sobie wzajemnie (dosłownie) jak zwierzątka zimą :-)

Nie mogliśmy tego wiedzieć jak wybieralismy projekt... Wyglądał tak samo jak inne...

Tak naprawdę to straciłam całą energię do działania, już jakiś czas temu :-( Kłopoty zdrowotne i nie tylko bliskich mi osób kompletnie mnie zdekompensowały... Może jak o tym napiszę to odczaruję :cry:...

Edytowane przez bami

trzeba spiąć pośladki i stawić czoło budowlanej rzeczywistości!

Otóż przyjechało dwóch miłych chłopców z firmy wentylującej no i okazało się, że:

- czerpnia i wyrzutnia nie mogą znaleźć się tam, gdzie zakłada projekt - z przyczyn technicznych - tam znajdują się nadproża okien na piętrze i pomiędzy nadprożami i podbitką nie ma już miejsca

- wyrzutnia musiała wylądować na dachu

- czerpnia na elewacji obok okna w chłopakowej łazience

- trzeba będzie zabudować K-G jeden róg przy suficie

- trzeba dołożyć na dach kilka dachówek wentylacyjnych

- rekuperator nie zmieści się przez wyłaz na strych i trzeba rozebrać część sufitu z KG

- trzeba było zdjąć ogrzewanie podłogowe wraz ze styropianem z 2 łazienek.... (założone kilka dni wcześniej) - bardzo miło, że firma zapytała o stan faktyczny ...

- w naszej łazience (na szczęście w rogu) nastąpiło niespodziewane skrzyżowanie rury kanalizacyjnej i wentylacyjnej, co nie zmieści się w wylewce, więc będę miała nieplanowaną szafkę

A tak w ogóle to spox :-)

Wylewki opóźnione o kolejny tydzień...

Bartka nadal nie ma.

Nadal nie mam tam jak posprzątać, bo nie mam co zrobić z dwulatkiem :bash:

A zawsze zorientowany na cel Gluś pyta, dlaczego się tak napinam...

Z niepokojem przyglądam się prognozie pogody i próbuję powstrzymać tę jesień... Ja przez kilka tygodni muszę mieć ciepło... a przynajmniej bez deszczu - muszę nawieźć ziemię i zainstalować szambo.

Teraz się tak nakręciłam swoją czasową niemocą, że najchętniej przez najbliższych kilka tygodni SAMA wszystko bym na tej budowie robiła... jak MSU :-) szacuneczek again :-)

Nawet koparkę bym obsłużyła, resztę rur od reku rozłożyła no i z wylewkami poszalała... tylko niech się ktoś w jakieś popołudnie czy weekend moimi dziećmi zajmie :-(

Jak tak dalej pójdzie, NIGDY się nie przeprowadzimy!!!

Oto nadszedł dzień, w którym modły zostały wysłuchane!

a raczej to był tydzień...

panowie od instalacji wentylacyjnej i rurek do ewentualnej klimy uwinęli się szybko zostawiając w moim domu kilometry niebieskich giętkich (pod wylewkę) oraz grubasnych srebrnych rur

po nich weszli hydraulicy ponownie rozłożyć podłogówkę, którą tamci zdjęli - jaka masakra - jak mówi Maluch

i przyszedł Zwierz robić wylewki - dziś mi zrobili cały dół !!!

dzisiaj rownież odreagowałam swoje stresy - i w pocie czoła uprzątnęłam częściowo plac - reszta jutro - btw miał to zrobić Bartek bo to on nabałaganił

pewnie nikt mi nie uwierzy, ale Bartka nadal nie ma :bash:

Kilka razy dziennie fantazjuję, co z nim zrobię jak już przyjedzie : może go rozjadę koparką albo kozackim zwyczajem na pal wbiję