miki121 14.06.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Aby dobrze działa wentylacja w mieszkaniu należy zrobić wyciągi mechanicznie w pomieszczeniach brudnych tj. łazienka, ubikacja albo kuchnia. A nawiewniki okienne Nigdy nie montuj nawiewników w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefiu3 14.06.2012 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Aby dobrze działa wentylacja w mieszkaniu należy zrobić wyciągi mechanicznie w pomieszczeniach brudnych tj. łazienka, ubikacja albo kuchnia. A nawiewniki okienne Nigdy nie montuj nawiewników w łazience. Jestem chwilowo poza granicami kraju i mam wieksza chwile posiedziec na kompie i dlatego sie tak dowiaduje jak to zrobic. zamierzam zamontowac wentylatory w kuchni i lazience zeby wyciagly to "zurzyte" powietrze. A czemu nie montowac nawiewnikow w lazience? mozesz to rozwianac jakos bardziej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.06.2012 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Jestem chwilowo poza granicami kraju i mam wieksza chwile posiedziec na kompie i dlatego sie tak dowiaduje jak to zrobic. zamierzam zamontowac wentylatory w kuchni i lazience zeby wyciagly to "zurzyte" powietrze. A czemu nie montowac nawiewnikow w lazience? mozesz to rozwianac jakos bardziej ? Bardzo proste ... W pokojach "brudnych" czyli w takich których jest większa wilgotnośc gdybyś zastosował nawiewniki (wentylatory nawiewne) to wilgoć zamiast zostać wydalona na zewnatrz domu została by wdmuchana do domu , czyli wilgotność by się zwiększała zamiast zmniejszać ... Dlatego u Ciebie: 1. Wentylatory w ścianie wywiewne w kuchni i łazience (wywiewniki) (Muszą działać nonstop aby zapewnić cyrkulację powietrza) 2. Nawiewniki w pozostałych pomieszczeniach (albo w oknach albo w ścianie). I problemu nie będzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefiu3 15.06.2012 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 kaszpir007 dzieki serdeczne za pomoc. Zrobie tak jak piszesz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 18.06.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Strasznie skomplikowaliście Panowie prosty w sumie temat.1. zamiast nawiewników w oknach można oczywiście zrobić dziurę w ścianie powiedzmy dia 100 mm - areodynamicznie to nawet lepiej z tym, że w zimie może "ciągnąć" - dlatego proponowałem nawiewniki okienne. 2. wentylatory są niezbędne, bo nie mamy do czynienia ze słabą wentylacją tylko z jej KOMPLETNYM BRAKIEM i zauważalnym problemem z wilgocią. wentylator będzie się włączał zgodnie z potrzebami [poziomem wilgotności] więc nie będzie nadmiernie wychładzał pomieszczeń. Moim zdaniem powinno pomóc - szybciej lub wolniej w zależności od ustawienia wentylatora [ im więcej będzie pracował tym szybciej zauważymy efekt] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts