Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki - porada

Omen

Recommended Posts

Witam. Bardzo proszę o poradę dot. wylewek, mianowicie ułożyłem już folię na chudziaku 2x0,5, folia jest wypuszczona na ściany ok. 10-15 cm. Na folie jest ułożony styropian. I tutaj mam zagwostkę, czy taśma dylatacyjna jest układana pomiędzy wypuszczona folie a ścianą, czy też taśma dylatacyjna jest układana obok folii od strony wylewki.

Pozdrawiam.

Witam. Bardzo proszę o poradę dot. wylewek, mianowicie ułożyłem już folię na chudziaku 2x0,5, folia jest wypuszczona na ściany ok. 10-15 cm. Na folie jest ułożony styropian. I tutaj mam zagwostkę, czy taśma dylatacyjna jest układana pomiędzy wypuszczona folie a ścianą, czy też taśma dylatacyjna jest układana obok folii od strony wylewki.

Pozdrawiam.

Lepiej będzie jak folia wywinęta na ścianę a taśma na styku z wylewką.

Pozdrawiam.

folia na scianie,tasma miedzy folia a wylewka

• 2 weeks później...
A na co ci ta taśma/folia powyżej wylewki?

W tym temacie laik jestem, spotkałem się z opinią by tej taśmy nie przycinać na poziomie wylewki lecz dopiero po położeniu płytek na posadzce, że niby ta taśma ma dylatować płytki od ściany??????? Stąd tez i to moje pytanie.

Witam. Wylewki już wykonane. Wielkie dzięki za wcześniejsze porady. Teraz proszę Was o kolejną: czy taśmę dylatacyjna wraz z folia wystająca nad wylewkę przyciąć równo z poziomem wylewki, czy przyciąć np. z 2-3 cm. nad wylewką??????

po wykonaniu posadzki podłogowej!!!

13cm wylewka potrzebuje około roku, aby wyschnęła do poziomu wilgotności równoważnej przy której można układac na niej drewno!

o rety , to jak ludzie robia wylewki i wprowadzaja sie na to tak szybko

a moze zle sie wyrazilam

mamy ssz - teraz ida instalacje potem na to styropian i wylewka - tak ...? chyba dobra kolejnosc ?

i to schnie rok ...?

o rety , to jak ludzie robia wylewki i wprowadzaja sie na to tak szybko

a moze zle sie wyrazilam

mamy ssz - teraz ida instalacje potem na to styropian i wylewka - tak ...? chyba dobra kolejnosc ?

i to schnie rok ...?

13cm gruba wylewka, tak, schnie rok. Może trochę krócej, może być też dłużej. Wszystko zależy od warunków jakie się stworzy dla jej schnięcia.

• 7 months później...
Mam pytanie czy potrzeba zniwelować poziom stropu pod styropian i później wylewkę. W przyszłości bedzie adaptowane poddasze, w domu jest strop żelbetowy, na to kiedyś była lana wylewka 4-5 cm z trocinami, jest "lekko" pofalowana przez co jak położyłem płyty styropianowe ( 5cm) również nie wygląda to za ciekawie,- pytanie czy mogę wylać na to wylewkę i nią wypoziomować podłożę, podejrzewam że docisnie ona styropian, lecz czy nie bedzie później pękać ( czy dawać siatkę, inne zbrojenie)?

Mam pytanie czy potrzeba zniwelować poziom stropu pod styropian i później wylewkę. W przyszłości bedzie adaptowane poddasze, w domu jest strop żelbetowy, na to kiedyś była lana wylewka 4-5 cm z trocinami, jest "lekko" pofalowana przez co jak położyłem płyty styropianowe ( 5cm) również nie wygląda to za ciekawie,- pytanie czy mogę wylać na to wylewkę i nią wypoziomować podłożę, podejrzewam że docisnie ona styropian, lecz czy nie bedzie później pękać ( czy dawać siatkę, inne zbrojenie)?

zadzwon po posadzkarza niech podjedzie z niwelatorem.powie Ci w ktorych miejscach bedziesz musial zamienic styropiany na ciensze lub gdzie jeszcze dolozyc.siatka potrzebna.jesli styropian Ci prezy natnij go.uwazaj głownie pod scianami bo to miejsca gdzie styropian nie moze prezyc.lepiej jak bedzie 1-2cm nizszy.uwazaj na nierownosci pod scianami(skuj je).jesli styropian prezy pod scianami wylewka peknie poniewaz napreza sie podczas schniecia

grubosci styropianow moga sie zmienic od załozonych.posadzkarz przed kupnem przez Państwa styropianow powinien pomierzyc( zniwelowac )strop i chudziak urzadzeniem ktore nazywa sie niwelator.pokazuje on roznice w mm na powierzchni calego domu.trzeba znalezc najwyzszy punkt w ktorym minimum to 4-4,5cm.nastepnie trzeba sie odniesc do wysokosci skrzydel drzwi balkonowych,tarasowych ktore niekoniecznie beda na tej samej wysokosci,czy progi drzwi wejsciowych.u Was moze byc w czesci domu styropian 10cm gdzie indziej np 6c czy np 13cm.trzeba tak dopasowac styropiany by grubosc posadzki byla okolo 6cm.wazna sprawa jest co bedziecie kladli pozniej na wylany podklad betonowy.jesli bedzie to deska czy parkiet trzeba zastosowac do piasku 0-2mm zwir 2-8mm w ilosci okolo 35% na wytrzymalosci pod prace drewna

link do filmu .

zwir taki jak na filmie

srednia roznica na powierzchni okolo 100m2 waha sie miedzy 2-6cm srednio

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to grubość wylewki powinna mieć 6cm , czyli przy grubości styro+wylewka 15cm powinno być 9cm styro 6cm wylewka (teoretycznie), natomiast na poddaszu gdzie razem ma być 10 cm wylewka 6cm styro 4cm. Jeśli coś źle zrozumiałem to proszę mnie poprawić.

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to grubość wylewki powinna mieć 6cm , czyli przy grubości styro+wylewka 15cm powinno być 9cm styro 6cm wylewka (teoretycznie), natomiast na poddaszu gdzie razem ma być 10 cm wylewka 6cm styro 4cm. Jeśli coś źle zrozumiałem to proszę mnie poprawić.

no mozna powiedziec ,ze tak,teoretycznie.posadzkarz powinien tak odniesc sie do poziomow aby srednio 5,5-6cm bylo wylewki.podczas wylewania przypilnujcie by sypali 2wrki cementu na mixa.3/4 sypie mniej poniewaz lżej sie ściaga taki beton