Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki - porada

Omen

Recommended Posts

Chciałem zapytać poprostu czy wszystkie zasobniki miksokretów są jednakowe, żebym przypadkiem kogoś nie ścigał z jakimś mniejszym zasobnikiem i wymuszał 2 worki cementu tzn. 2 worki na jakie ilości (ile łopat) żwiru i piasku

2 worki cementu i zaadnej magii.wszystkie sa takie same.łopat?zalezy jakie lopaty

zadzwon po posadzkarza niech podjedzie z niwelatorem.powie Ci w ktorych miejscach bedziesz musial zamienic styropiany na ciensze lub gdzie jeszcze dolozyc.siatka potrzebna.jesli styropian Ci prezy natnij go.uwazaj głownie pod scianami bo to miejsca gdzie styropian nie moze prezyc.lepiej jak bedzie 1-2cm nizszy.uwazaj na nierownosci pod scianami(skuj je).jesli styropian prezy pod scianami wylewka peknie poniewaz napreza sie podczas schniecia

Wylewkę chciałem robić systemem gospodarczym ( brat, szwagier, sąsiad - jeden jest fliziarzem więc nie jedną wylewkę pod płytki robił :) , sprawdzaliśmy ogólny poziom poziomicą wodną i generalnie różnica w poziomie w kilu punktach zamyka się w granicach 1-2 cm, niepokoi mnie właśnie podłoże i to że styropian miejscami się wygina i nie dolegają płyty za równo do siebie, czy nacięcie wystarczy ? różnymi grubościami płyt tego efektu chyba się nie zlikwiduje. Myślałem czy może wylać wylewkę samopoziomującą miejscami ale to jest kosztowne rozwiązanie.

Od razu druga kwestia czy robiąc za pomocą betoniarki wylewkę ( jak to okreslają; na pół -sucho) można dodać włókna zbrojeniowe do mieszanki ?

Wylewkę chciałem robić systemem gospodarczym ( brat, szwagier, sąsiad - jeden jest fliziarzem więc nie jedną wylewkę pod płytki robił :) , sprawdzaliśmy ogólny poziom poziomicą wodną i generalnie różnica w poziomie w kilu punktach zamyka się w granicach 1-2 cm, niepokoi mnie właśnie podłoże i to że styropian miejscami się wygina i nie dolegają płyty za równo do siebie, czy nacięcie wystarczy ? różnymi grubościami płyt tego efektu chyba się nie zlikwiduje. Myślałem czy może wylać wylewkę samopoziomującą miejscami ale to jest kosztowne rozwiązanie.

Od razu druga kwestia czy robiąc za pomocą betoniarki wylewkę ( jak to okreslają; na pół -sucho) można dodać włókna zbrojeniowe do mieszanki ?

jaka powierzchnia do wylania?najwazniejsze zeby pod scianami sie nie unosil styropian.jesli zastosujesz najpierw ciensze grubosci styropianow nap 2cm zamiast 5cm on Ci sie lepiej ulozy na nierownosciach.napisz jaka masz wysokosc wylewka plus styropian do wyrownania.naciecia pomoga.lub troche grubsza wylewka 6-7cm i koniecznie siatka.dobrze musisz zagescic sciagany beton

Wylali mi chudziaka z mixokreta pod wieniec na fundamencie - nie sprawdziłem ani murarzy ani tych od posadzek :bash: - efekt: różnica w wysokościach chudziaka wynosi max 3cm (na odległości ok 15mb)

Na docieplenie podłogi na gruncie razem z posadzką na gotowo mam 18cm (10cm+6cm+2cm), okna jeszcze nie wstawione tylko zwymiarowane. Niemal wszędzie podłogówka.

Nie chciałbym tracić wysokości pomieszczeń, ani okien - większość okien jest typu tarasowego. Niwelować to będzie trzeba styropianem czy posadzką?

Pytam z ciekawości bo do hydrauliki jeszcze rok świetlny :)

ps. zważywszy na bliskość lokalizacji i kolejność postów wyjaśnię, że oczywiście to nie firma kolegi 'teka' robiła mojego chudziaka

Edytowane przez misiupl

Wylali mi chudziaka z mixokreta pod wieniec na fundamencie - nie sprawdziłem ani murarzy ani tych od posadzek :bash: - efekt: różnica w wysokościach chudziaka wynosi max 3cm (na odległości ok 15mb)

Na docieplenie podłogi na gruncie razem z posadzką na gotowo mam 18cm (10cm+6cm+2cm), okna jeszcze nie wstawione tylko zwymiarowane. Niemal wszędzie podłogówka.

Nie chciałbym tracić wysokości pomieszczeń, ani okien - większość okien jest typu tarasowego. Niwelować to będzie trzeba styropianem czy posadzką?

Pytam z ciekawości bo do hydrauliki jeszcze rok świetlny :)

ps. zważywszy na bliskość lokalizacji i kolejność postów wyjaśnię, że oczywiście to nie firma kolegi 'teka' robiła mojego chudziaka

to specjalisci-a kto to jak mozna wiedziec?

chudziak z mixa to 0,5cm roznicy na calej powierzchni

teraz zakladaj ze wstawia Ci skrzydla drzwi i prog drzwi wejsciaowych po swojemu i bedziemy muisieli zmniejszyc styropiany.chcesz hydraulika,tynkarzy itp?pisz albo dzwon ja mam chlopakow sprawdzonych z ktorymi wspolpracuje i zrobia to dobrze.

jesli bedziesz mial tyle wyjsc na tarasy to podejrzewam ze masz ławy tez krzywo wylane.nalezy naniesc poziomy pod drzwi dla gosci od okien i jesli Ci nie wstawia ich pod poziomy nie musisz im placic reszty pieniedzy.w Plocku jest tylko jedna firma ktora wstawia pod niwelator-chlopaki z WASZ DACH.reszta to rzemieslnicy ktorzy stawiaja na ławe lub pod belki

692796235 do mnie jak cos

będzie prawie 100m2 do wylania, planuje 5 cm styropianu ( już kupiłem) plus 5-6 cm betonu ( żeby nie zmniejszać wysokości na poddaszu która wiadomo jest cenna ) , rzeczywiście ułożę miejscami styropian w 2 warstwach, jeśli dam siatkę dawać również włókna zbrojeniowe czy już nie będą konieczne ? Edytowane przez bartosz siekier

będzie prawie 100m2 do wylania, planuje 5 cm styropianu ( już kupiłem) plus 5-6 cm betonu ( żeby nie zmniejszać wysokości na poddaszu która wiadomo jest cenna ) , rzeczywiście ułożę miejscami styropian w 2 warstwach, jeśli dam siatkę dawać również włókna zbrojeniowe czy już nie będą konieczne ?

poloz siatke i dodaj wlokien.pod siatke podsyp betonu zeby nie lezala na styropianie.poloz folie na styropian.przy scianach rozwin tasme dylatacyjna.pole 90m2 przetnij dylatacjami na 4-6plyt.urób jak najsuchszy beton dasz rade tak aby stosunek wody do cementu byl 0,35-0,4 l na 1kg cementu.dodaj kruszywa 2-8mm wtedy ograniczysz skorcz betonu,praktycznie wcale go nie bedzie.w przyszlosci polozysz na swoj podklad nawet parkiet.otrzymasz beton okolo 3 razy mocniejszy niz na piasku 0-2mm.dasz rade

poloz siatke i dodaj wlokien.pod siatke podsyp betonu zeby nie lezala na styropianie.poloz folie na styropian.przy scianach rozwin tasme dylatacyjna.pole 90m2 przetnij dylatacjami na 4-6plyt.urób jak najsuchszy beton dasz rade tak aby stosunek wody do cementu byl 0,35-0,4 l na 1kg cementu.dodaj kruszywa 2-8mm wtedy ograniczysz skorcz betonu,praktycznie wcale go nie bedzie.w przyszlosci polozysz na swoj podklad nawet parkiet.otrzymasz beton okolo 3 razy mocniejszy niz na piasku 0-2mm.dasz rade

Teka dzięki za cenne wskazówki