Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie

wiesgaj

Recommended Posts

Jeśli ta zewnętrzna ściana jest faktycznie tylko osłonową (nie są na niej oparte stropy i dach) to najrozsądniej będzie ją rozebrać, i dokleić 15cm styropianu do tego który się tam znajduje. Pozostawienie ściany osłonowej pogrubia mur, wnosi ryzyko zawilgocenia i dodaje kosztów poszerzenia dachu. Rozbiórka przy postawieniu rusztowań elewacyjnych zajmie dwa dodatkowe dni.

Nie przesadzajmy, kondensacja jak wystąpi to nie na tyle aby wieszczyć katastrofę i zawilgocenia. Nie wiem czy OZC liczy jaka to wartość kondensacji ale na piechotę dawnymi czasy tak się liczyło i określało czy kondensacja doprowadzi do zawilgocenia czy też nie.

A jak Ci się teraz mieszka ?

W czasie mrozów i słot odczuwasz zimno, dyskomfort termiczny i wilgotnościowy ?

Ile wydajesz na ogrzewanie i ciepłą wodę ?

Aby odpowiedzieć na pytanie - opłaca się czy nie - należy oszacować koszt inwestycji, jaką ewentualnie podejmiesz

i potem oszacować, przez ile lat ten koszt będzie się amortyzował ?

Trzeba też mieć świadomość, że straty przez ściany, to 20 - 30 % ogólnych strat, więc jeśli izolacyjność ścian podniesiesz

nawet 2x, to ogólna izolacyjność domu podniesie się o 10 do 15 %. Ogólnie widać zatem, że jest trochę liczenia i jest to robota dla

księgowego.

Można też podejść do sprawy w taki sposób, że chce się zrobić to docieplenie i już..........dla swojego lepszego samopoczucia.

Powód równie dobry jak pierwszy, a może nawet lepszy.

ściana 4W to raczej opcja ratunkowa, niż uznana technologia, bo nigdy nie wiadomo, co się będzie działo z murem, z obu tron obłożonym izolacją ?

Ale ludzie tak robią, więc i mądry program do obliczeń cieplno-wilgotnościowych przyjął dane i takie wykresy narysował :

Nie bardzo się orientuje z tymi ciśnieniami pary wody .Jedynie punkty tem. w przegrodach są zrozumiałe.

Co do komfortu to jest dobrze.Mieszkania suchutkie i myślę że wystarczająco ciepłe.

Przez cały sezon grzewczy np. miniony ( który był w miarę ciepły) spaliłem 4-5t. miału.

Dom to 250m2 podpiwniczony i z poddaszem mieszkalnym. Porównując z podobnymi domami znajomych, jest to dość dobry wynik.

Nie bardzo się orientuje z tymi ciśnieniami pary wody .Jedynie punkty tem. w przegrodach są zrozumiałe.

Co do komfortu to jest dobrze.Mieszkania suchutkie i myślę że wystarczająco ciepłe.

Przez cały sezon grzewczy np. miniony ( który był w miarę ciepły) spaliłem 4-5t. miału.

Dom to 250m2 podpiwniczony i z poddaszem mieszkalnym. Porównując z podobnymi domami znajomych, jest to dość dobry wynik.

nienajgorszy