Aedifico 14.06.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Jeśli ta zewnętrzna ściana jest faktycznie tylko osłonową (nie są na niej oparte stropy i dach) to najrozsądniej będzie ją rozebrać, i dokleić 15cm styropianu do tego który się tam znajduje. Pozostawienie ściany osłonowej pogrubia mur, wnosi ryzyko zawilgocenia i dodaje kosztów poszerzenia dachu. Rozbiórka przy postawieniu rusztowań elewacyjnych zajmie dwa dodatkowe dni. Nie przesadzajmy, kondensacja jak wystąpi to nie na tyle aby wieszczyć katastrofę i zawilgocenia. Nie wiem czy OZC liczy jaka to wartość kondensacji ale na piechotę dawnymi czasy tak się liczyło i określało czy kondensacja doprowadzi do zawilgocenia czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesgaj 14.06.2012 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 A jak Ci się teraz mieszka ? W czasie mrozów i słot odczuwasz zimno, dyskomfort termiczny i wilgotnościowy ? Ile wydajesz na ogrzewanie i ciepłą wodę ? Aby odpowiedzieć na pytanie - opłaca się czy nie - należy oszacować koszt inwestycji, jaką ewentualnie podejmiesz i potem oszacować, przez ile lat ten koszt będzie się amortyzował ? Trzeba też mieć świadomość, że straty przez ściany, to 20 - 30 % ogólnych strat, więc jeśli izolacyjność ścian podniesiesz nawet 2x, to ogólna izolacyjność domu podniesie się o 10 do 15 %. Ogólnie widać zatem, że jest trochę liczenia i jest to robota dla księgowego. Można też podejść do sprawy w taki sposób, że chce się zrobić to docieplenie i już..........dla swojego lepszego samopoczucia. Powód równie dobry jak pierwszy, a może nawet lepszy. ściana 4W to raczej opcja ratunkowa, niż uznana technologia, bo nigdy nie wiadomo, co się będzie działo z murem, z obu tron obłożonym izolacją ? Ale ludzie tak robią, więc i mądry program do obliczeń cieplno-wilgotnościowych przyjął dane i takie wykresy narysował : Nie bardzo się orientuje z tymi ciśnieniami pary wody .Jedynie punkty tem. w przegrodach są zrozumiałe. Co do komfortu to jest dobrze.Mieszkania suchutkie i myślę że wystarczająco ciepłe. Przez cały sezon grzewczy np. miniony ( który był w miarę ciepły) spaliłem 4-5t. miału. Dom to 250m2 podpiwniczony i z poddaszem mieszkalnym. Porównując z podobnymi domami znajomych, jest to dość dobry wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 20.06.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Nie bardzo się orientuje z tymi ciśnieniami pary wody .Jedynie punkty tem. w przegrodach są zrozumiałe. Co do komfortu to jest dobrze.Mieszkania suchutkie i myślę że wystarczająco ciepłe. Przez cały sezon grzewczy np. miniony ( który był w miarę ciepły) spaliłem 4-5t. miału. Dom to 250m2 podpiwniczony i z poddaszem mieszkalnym. Porównując z podobnymi domami znajomych, jest to dość dobry wynik. nienajgorszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts