Bibol 07.06.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Przeglądałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujący mnie problem.Chciałbym zainstalować POŚ ze względu na brak w najbliższym czasie możliwości podłączenia się do sieci kanalizacyjnej.Ponieważ na mojej działce wody gruntowe występują na głębokości 40-80 cm chciałbym drenaż zainstalować w nasypie na wysokości 120 cm,na powierzchni 60 m2.Czy do wykonania nasypu o parametrach 60 m2, 160 cm wysokości,na działce o powierzchni 1600 m2 jest potrzebne zezwolenie lub jakieś inne dokumenty. Proszę o pomoc i wskazówki.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 08.06.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 To chcesz mieć dno drenażu na głębokości 40 cm? To nie dość, że zamarznie, ale jeszcze byle trawa to poprzerasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bibol 08.06.2012 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 A jaka powinna być prawidłowa głębokość ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 11.06.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Głębokości przemarzania w Polsce to najczęściej 80-100 cm. Wrzuć do gugla, to ci wyskoczy mapka. Co prawda pod drenażem będzie aktywność mikroorganizmów, która podobno wytwarza jakieś ciepło, ale mimo wszystko radziłbym te minimum 80 cm ziemi nad górną ścianką rury zachować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 11.06.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 A merytorycznie, drenaż w nasypie jest częścią POŚ. Miesiąc przed budową POŚ idziesz do starostwa i składasz tam zgłoszenie budowy (chyba, że masz wpisane w projekt domu). Do zgłoszenia dołączasz plan sytuacyjny i projekt POŚ, a w nim jest między innymi drenaż w Twoim przypadku w nasypie. Jeśli starostwo nie zgłosi sprzeciwu, sprawa papierów załatwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts