Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cięcie wyrzynarką

Alien91

Recommended Posts

chce pociąć wyrzynarką surową płytę wiórową 18mm. - czy będę miał nie równe krawędzie? czy będzie się strzępić krawędź?

Jeśli chcesz uzyskać idealnie równą krawędź cięcia z obu stron nie zrobisz tego wyrzynarką :( Ręczne narzędzia nie są w stanie zapewnić odpowiedniej jakości cięcia)

Ja kiedyś zrobiłem piłę ręczną ze szlifierki kątowej i tarczą o drobnych zębach - powierzchnia była do zaakceptowania.

Widziałem również osobę co ten sposób zastosowała do bruzdownicy do betonu zamieniając tarcze.

Ogólnie rozchodzi się o ilość obrotów - im większa powierzchnia cięcia jest mniej poszczępiona.

Jeśli masz dużo do cięcia a stać cię na nowe elektronarzędzie warto jest kupić coś takiego:

http://www.powermat.ogicom.pl/zdjecia/pilarki/pm-ppt-1150/1.jpg

bedziesz mial:

-wystrzepione krawedzie

-nierowna plaszczyzne

-brak kata prostego plaszczyzna ciecia-plyta.

jesli ma to byc w jaki kolwiek sposob widoczne odposc sobie.

mozesz sprobowac pila tarczowa z odpowiednia tarcza ale i tak jedna strona bedzie poszczerbiona. mozesz probowac nakleic tasme malarska na linie ciecia, mozesz przyciac wyrzynarka z naddatkiem i obrobic frezarka gornowrzecionowa i chba najlepsza metoda- zamowic element na wymiar.

Zależy co się chcę zrobić z tak przyciętą płytą wiórową, wiadomo w zależności o wyrzynarki (lepsze np. Boscha) postrzępienia krawędzi będą różne, ale idealnie nigdy nie będzie. Można oczywiście spróbować pilarką jak piszę CityMatic, ale przyzwoita też swoje kosztuje.

Potwierdzam ostrze z cienkimi i gęstymi ostrzami oznaczone "clin cut" i nie ma śladów postrzępienia Do kupienia w każdym markecie budowlanym za około 30 pln.Osobiście docinałem drzwi z mdf i nie ruszyło nawet okleiny.