tom soyer 02.04.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 panowie mozecie zrobic doswiadczenie: wylaczyc ogrzewanie na noc i sprawdzic rano i ile spadla temp w domu i jakie byly zmiany temp na zew.wyznaczycie sobie krzywe waszego budynku ktore powinny byc krzywymi grzania dla kotla zapisanymi w pogodowce.doswiadczenie warto powtorzyc przy roznych temp zew. podejrzewam ze obecnie sa to ostatnie nocne przymrozki wiec moze jeszcze sie uda wam to zrobic. majac krzywa bedziecie wiedzieli o ile stopni spadnie temp w domu przez 3 godziny jesli na dworze bedzie -20° , -10°, 0° itd a znajac moc kotla dowiecie sie po jakim czasie bedzie on w stanie podniesc ta temp spowrotem do 20°. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 02.04.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Fakt. Teoretycznie to możliwe. Trzeba zapytać fachowca. Bo mi, laikowi wydaje się, że chata nie zdąży się wychłodzić. Ja też laik! Ale myślę, że z tym brakiem wychłodzenia to jest tak, że może nie nastąpi od razu bo dużo ciepła jest zakumulowane w budynku ale prędzej czy później zacznie go brakować bo bilans energii jest nieubłagany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 02.04.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 panowie mozecie zrobic doswiadczenie: wylaczyc ogrzewanie na noc i sprawdzic rano i ile spadla temp w domu Ok, zrobię tak ale jak dostanę burę od żony to powiem, że tom soyer mi kazał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 06.04.2004 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Do wszystkich posiadaczy kotła uniCO (i innych też)czy robiliście próby ile czasu trwa nagrzanie całego zasobnika.A może ktoś zrobi taką próbę.Z wyliczeń wychodzi (dla ok. 20kW) ok. 20 min - a ile jest w rzeczywistości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 06.04.2004 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Nie mierzyłem dokładnie, ale od temperatury kilku st. C. chyba było dłużej. Tylko to wszystko niewiele zmienia, bo kocioł tylko przez kilka pierwszych minut pracował na max. Później schodził do minimum. Tak jak pisałem, kiedy pewnego razu chciałem przeeksperymentować najwyższy bieg pompki, to się nawet wyłączał, bo wężownica nie odbierała mocy mimo swoich 24kW! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 06.04.2004 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Wystarczy na pewno. Mój UniCO22 schodzi do minimalnej przy podgrzewaniu zasobnika. Po prostu zasobnik (140l), mimo, wężownicy 24kW nie jest w stanie odebrać mocy. Prawie się zdecydowałem (albo unoCO 22 albo minimax turbo). Rozumiem że kupiłeś: - kocioł - zasobnik (jakiej firmy)? - zawór trójdrogowy - naczynie wzbiorcze - zawory, i inne ... Czy możesz sprawdzić jakiej firmy sterownik masz w kotle - jeśli Altronixa to ich moduł sterowania zdalnego reguluje płynnie moc kotła. Z tyłu modułu jest tabliczka fabryczna producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 07.04.2004 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 UniCo22GalMet 140l. + grzałka.Zawór trójdrogowyKonsola przyłączeniowaNaczynie do bojlera, bo mam reduktor ciśnienia. Jesli masz w wodociągu 3-4bary, to nie trzeba.Żadnych dodatkowych zaworów chyba, że chodzi Ci o odcinające na zasilaniu, powrocie, przyłączach zasobika itd...Moduł muszę sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 07.04.2004 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 UniCo22 GalMet 140l. + grzałka. Zawór trójdrogowy Konsola przyłączeniowa Naczynie do bojlera, bo mam reduktor ciśnienia. Jesli masz w wodociągu 3-4bary, to nie trzeba. Żadnych dodatkowych zaworów chyba, że chodzi Ci o odcinające na zasilaniu, powrocie, przyłączach zasobika itd... Moduł muszę sprawdzić. Czy uniCO ma wbudowane naczynie wzbiorcze? Już w zasadzie zdecydowałem uniCO 22 albo minimax turbo 21. Boję się o wyziębiane pomieszczenia - w sumie to ok. 4m2 a ma tam być też pralnia (przynajmniej takie są założenia). A może nie zwracać na to uwagi? W jakim pomieszczeniu masz kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 07.04.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Mój ma. Chyba 7 albo 12l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 07.04.2004 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 A jak często korzystasz z grzałki? Bo taką opcję też rozważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gnom 07.04.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Nie mierzyłem dokładnie, ale od temperatury kilku st. C. chyba było dłużej. Tylko to wszystko niewiele zmienia, bo kocioł tylko przez kilka pierwszych minut pracował na max. Później schodził do minimum. Tak jak pisałem, kiedy pewnego razu chciałem przeeksperymentować najwyższy bieg pompki, to się nawet wyłączał, bo wężownica nie odbierała mocy mimo swoich 24kW! moc wężownicy zależy od: 1. temperatury zasilającej czyli wychodzącej z kotła 2. ilości przepływającej wody (zwiększenie ilości wody czyli zwiększenie biegu pompy powoduje zwiększenie temperatury wody opuszczającej zasobnik) 3. temperatury wody w zasobniku WNIOSEK: Moc wężownicy zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury wody w zasobniku. W pewnym uproszczeniu można powiedzieć że jeżeli producent podaje że moc wężownicy jest 24 kW dla wody zasilającej 90/70 i w zasobniku +10C to gdy będzie 80/60 i +30 w zasobniku to moc wężownicy będzie ok 14 kW. Proces jest bardziej skopmplikowany ale zasada jest taka jak opisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 07.04.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 No to się wszystko zgadza. Ja cały czas miałem na myśli moc nominalną (maksymalną). Obecnie grzałka włączona jest cały czas bo mi wyszło, że jest taniej?!? Termostat kotła jest ustawiony na nieco niższą temperaturę, tak, że kocioł podgrzewa wodę tylko w przypadku nagłego, dużego poboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts