Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat kotłowni czy nie za prosty?

raas

Recommended Posts

Witajcie

Jestem na etapie wyposażania kotłowni. Domek (malutki 105m2 pow. użytkowej) ogrzewany będzie kociołkiem DD MCR2/24s z dodatkowym zaworem przełączającym. CWU zapewni zasobnik biwalentny (przygotowanie do inst. solarnej). Hydraulik wstępnie rozrysował mi kotłownię ,skopiowałem ten rysunek i proszę o ocenę czy taka instalacja jest prawidłowa?

dddBez tytułu.jpg

Nie mam doświadczenia z podlogówką (pracuje z hydrauliką silową) ale od razu nasuwa się pytanie czy jedna pompa to ruszy. Poza tym w/g mnie nie ma tu zaznaczonych punktów wpięcia instalacji solarnej a chyba o tym wspominaleś. O ile pamiętam u mnie na schemacie zaznaczono naczynie wzbiorcze choć fizycznie jest częścią pieca. Oczywiście osoba która to rysowala zrobi wszystko jak należy ale gdyby mi kazano wykonać instalację ściśle w/g tego rysunku to móglbym ją popsuć.

Przepraszam, sprawdzilem jeszcze raz, naczynie wzbiorcze jest w obwodzie CWU (zakladamy, że piec ma naczynie wzbiorcze do CO?), brak manometru(ów), jeden pewnie jest częścią pieca więc będzie chodzić . Ja bym tylko dolożyl kilka zaworów odcinających (tak mam u siebie i w tym roku okazalo się, że są bardzo przydatne) tak aby w wypadku awarii zminimalizować spuszczanie wody.

Edytowane przez rigmec

Jeżeli jest to solarny zbiornik to na pewno te 200-300L ma. Przy tak sporym zbiorniku można spokojnie grzać wodę piecem 14kW.

Jakby był mniejszy maks 100l to przy dużej kąpieli w wannie mógłby nie nadążać z grzaniem. A jakby był przepływowy to 24kW to już w ogóle minimum.

Masz mały domek to tak jak kolega wyżej pisze piec o mniejszej mocy będzie miał modulację palnika od mniejszej mocy a to jest już przydatne i odczuwalne w okresach przejściowych, gdzie domek trzeba dogrzać a nie nagrzać.