raas 08.06.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Witajcie Jestem na etapie wyposażania kotłowni. Domek (malutki 105m2 pow. użytkowej) ogrzewany będzie kociołkiem DD MCR2/24s z dodatkowym zaworem przełączającym. CWU zapewni zasobnik biwalentny (przygotowanie do inst. solarnej). Hydraulik wstępnie rozrysował mi kotłownię ,skopiowałem ten rysunek i proszę o ocenę czy taka instalacja jest prawidłowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasik1982 08.06.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 raas powiem Ci że na moje oko jest w porządku. Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 08.06.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 (edytowane) Nie mam doświadczenia z podlogówką (pracuje z hydrauliką silową) ale od razu nasuwa się pytanie czy jedna pompa to ruszy. Poza tym w/g mnie nie ma tu zaznaczonych punktów wpięcia instalacji solarnej a chyba o tym wspominaleś. O ile pamiętam u mnie na schemacie zaznaczono naczynie wzbiorcze choć fizycznie jest częścią pieca. Oczywiście osoba która to rysowala zrobi wszystko jak należy ale gdyby mi kazano wykonać instalację ściśle w/g tego rysunku to móglbym ją popsuć.Przepraszam, sprawdzilem jeszcze raz, naczynie wzbiorcze jest w obwodzie CWU (zakladamy, że piec ma naczynie wzbiorcze do CO?), brak manometru(ów), jeden pewnie jest częścią pieca więc będzie chodzić . Ja bym tylko dolożyl kilka zaworów odcinających (tak mam u siebie i w tym roku okazalo się, że są bardzo przydatne) tak aby w wypadku awarii zminimalizować spuszczanie wody. Edytowane 8 Czerwca 2012 przez rigmec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 08.06.2012 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 @rigmec- jest osobna wężownica w zbiorniku cwu do solarów ,ale to na razie przyszłość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 12.06.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Mam dokładnie tak samo tylko na junkersie 3-14kW, hula aż miło, 2 razy po 8 pętli, pompa tylko ta w kotle. Ten kocioł dla Ciebie będzie wg mnie za duży, zastanów się nad czymś co startuje z niższą mocą minimalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.06.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Jeżeli jest to solarny zbiornik to na pewno te 200-300L ma. Przy tak sporym zbiorniku można spokojnie grzać wodę piecem 14kW.Jakby był mniejszy maks 100l to przy dużej kąpieli w wannie mógłby nie nadążać z grzaniem. A jakby był przepływowy to 24kW to już w ogóle minimum. Masz mały domek to tak jak kolega wyżej pisze piec o mniejszej mocy będzie miał modulację palnika od mniejszej mocy a to jest już przydatne i odczuwalne w okresach przejściowych, gdzie domek trzeba dogrzać a nie nagrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts