Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no to ja pokażę pierwsza;) kupilismy na allegro zagiel 5x5x5m, firmy perel, kolor szampanski. slonca niestety jak na lekarstwo, ale to co bylo pozwala mi twierdzic, ze damy radę ten sezon pod zaglem spedzic, daje cien tam, gdzie chcielismy;)

system mocowan by mój mąż;)

2.jpg

1.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzieki, jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma, w tym przypadku zagiel;) podczas ostatnich burz i wichrów nic sie z nim nie stalo, nie niszczy sie, nie przecieka, nie podarł sie - na razie jest ok;)

jak cos bedzie sie z nim dzialo - dam znac.

• 3 weeks później...
  • 9 months później...

kupiony gotowy, choc pierwotnie planowalam szyc. ceny materiałów zaglowych skutecznie mnie odstraszyły.

w tym roku zawiśnie u nas kwadratowy żagiel, bo trójkątny jednak nie do konca się u nas sprawdził, może w ten weekend uda nam się powiesić, więc oczekujcie nowych zdjęc;)

• 2 weeks później...
kupiony gotowy, choc pierwotnie planowalam szyc. ceny materiałów zaglowych skutecznie mnie odstraszyły.

w tym roku zawiśnie u nas kwadratowy żagiel, bo trójkątny jednak nie do konca się u nas sprawdził, może w ten weekend uda nam się powiesić, więc oczekujcie nowych zdjęc;)

I???? Bardzo jestem ciekawa fot bo trójkątny bardzo mi się podoba a parasol u nas też się nie sprawdził :(

• 1 month później...

Witam wszystkich,

wlasnie skonczylem montowanie zagli, inspirujac sie zdjeciami Basbur :)

image (2).jpg

• zagle

Edytowane przez Stich
Bład

Stich, ale fajnie to u Ciebie wyglada;)

znalazlam jakies zdjecie mojego zagla (przyznam sie, ze zapomnialam, ze obiecałam wkleić), jak trzeba to zrobię jeszcze z innej strony ;)

jak widzicie u mnie problematyczny jest wykusz, jako ze jest wypukły, w zwiazku z czym 3 rogi zagla da się łatwo rozciągnąc i zamocować, czwarty zaś jest zgnieciony, zwiniety i zszywkami do dachu przypiety;) dopóki nie zdecydujemy się na jakies rozwiązanie konkretne zadaszajace i trwałe będziemy siedzieć pod żaglami, co nam bardzo nie przeszkadza, jako że żeglarzami jesteśmy nawet nam do światopoglądu pasuje ;)

ps. meble upchnięte tak ciasno, bo na deszcz się zbierało;) przy okazji dodam, ze żagiel bardzo dobrze funkcję przeciwdeszczową póki co pełni - stół jak i poduchy na leżakach nawet przy obfitych deszczach suche.

zagiel.jpg

Edytowane przez basbur

widzialam;) dla mnie za małe, no i mam juz kwadrat 5x5, ale ciekawa jestem ich jakosci, bo może jeszcze nad basenem dzieciom jeden by sie przydał...

ilka_ka, daj znać jak się sprawdza, ok?

• 2 weeks później...
Mamy żagiel 3,6 i sprawdza się super, dodatkowo funkcja przeciwdeszczowa - kupiliśmy na All. Tydzień temu dokupiliśmy w Biedronce ten tani i jednak materiał inny, cieńszy i gorzej go naciągnąć.

Kilka sezonów temu zdarzyło mi się popełnić aranżacje ogrodu wokół domu rodzinnego – w Polsce jest to rozwiązanie żako spotykane dlatego postanowiłem podzielić się wrażeniami z użytkowania.

Żagiel prostokątny 5x5 m wisi sobie na 4 mm żyłkach na słupka z 2 calowych rur. Słupki mają odciągi z tej samej żyłki. W ogrodzie jest rozprowadzony przewód YKY 3x1,5 do oświetlenia. Dodatkowo pomiędzy dwoma słupkami powieszony jest hamak dwuosobowy a nad nim żagiel trójkątny o boku 2 m.Żagle wiszą przez cały sezon, po sezonie są zwijane i prane ( duży żagiel musi być prany w większej niż standardowe 5 kg, pralce ) Nie boją się nawet silnych wiatrów, ani dreszczów. Polecam wszystkim takie rozwiązanie : ) Najpierw kupiłem mały żagiel ( w makro - trochę drożej niż allegro ) żeby sprawdzić czy to ma sens, potem dokupiłem duży już z sieci. Myślałem o szyciu ale nie wiedziałem jaki materiał użyć i gdzie go dostać.

Stół widoczny na zdjęciu wykonany został z starej więźby dachowej która kiedyś przykrywała budynek gospodarczy belki 10 x 10 cm

CAM00275.jpg

• 8 months później...
Stich proszę napisz gdzie można kupić te rury do których masz zamocowane żagle. czy ryry te są tylko wkopane w ziemię czy zabetonowane i na jakiej głębokości? Na zdjęciach widać jakby były pod skosem, czy są tu jakieś specjalne obliczenia, czy wystarczy mały skos? a może można zamontować prosto? Chce założyć na tarasie żagiel, z dwóch stron przymocuję do dachu a dwa kolejne końce chce do takich właśnie rur, chyba, że ktoś ma inny pomysł.
  • 1 year później...