Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzupełnianie ubytków w scianie a malowanie

marti_btf

Recommended Posts

Witajcie,

usuwałem ubytki w ścianach po gwoździach, kołkach, jakieś odpryski, zarysowania, poprawiałem miejsca po oderwaniu tapety(dekoru 15 cm dookoła pokoju) itp. Wszystko ładnie wyszpachlowałem gładzią. Zeszlifowałem do równości siatką 180, zagruntowałem i wszystko wygląda dobrze. Jest tylko jeden problem - miejsca w których szlifowałem są gładkie a faktura ściany jakby lekko "chropowata" (nie wiem czy tą fakturę pozostawił wałek podczas malowania przez poprzednio właściciela mieszkania czy może to był taki rodzaj gładzi...?). Zastanawiam sie czy jak teraz pomaluje sciany to te miejsca będą widoczne?Oczywiście ściany będą malowane całe (farbą lateksową Dulux) a nie tylko te miejsca które poprawiałem.

Czy przy malowaniu wygładzone miejsca zakryje nowa farba, a wałek nada im fakturę podobną na całej ścianie i nie będzie różnicy?

Co byście poradzili? Co zrobić w takiej sytuacji aby po malowaniu nie było widać różnicy...?

Proszę o pomoc

• 2 weeks później...
Pewnie po prostu będziesz musiał pomalować ściany dodatkową warstwą ściany i wtedy znikną te "nierówności". W mojej kuchni, która była właściwie tylko odmalowana i czeka na właściwy remont kiedyś były na ścianach takie jakby wzorki namalowane białą farbą na ciemnych scianach i po 3-4 warstwach kolejnej farby stały sie prawie niewidoczne - tzn trzeba się baaaardzo długo przyglądać, zeby dostrzeć ślady.