wa_wo 08.06.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Generalnie nie policzę, duże przeszklenia (dwa fixy 2,5 na 2,3) od strony północnej w trójszybowych, to zakładałem i tak będzie, ale czy sens zrobić pozostałe okna w domku na tych pakietach? Wizualnie na pewno wypada to gorzej czy ma to sens ekonomiczny od strony południowej? Dopłata rzędu 4-5 tys. do całości okien, które chcemy mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 09.06.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Generalnie nie policzę, duże przeszklenia (dwa fixy 2,5 na 2,3) od strony północnej w trójszybowych, to zakładałem i tak będzie, ale czy sens zrobić pozostałe okna w domku na tych pakietach? Wizualnie na pewno wypada to gorzej czy ma to sens ekonomiczny od strony południowej? Dopłata rzędu 4-5 tys. do całości okien, które chcemy mieć. Dwu- czy trzyszybowe to kwestia drugorzędna. Ważne jest jakie mają wsp. Ug (izolacyjność cieplna). A zimową nocą chyba nie ma znaczenia czy okno wstawione jest od strony północnej czy południowej.. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kklauss 09.06.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Podepnę się tu z pytaniem żeby nie zakładać bez potrzeby nowego tematu. Jak się ma hałas do okien dwu- i trzyszybowych? Generalnie chodzi o to, że mieszkam przy głośnej ulicy i wstawiłem okna trzyszybowe, które miały według zapewnień sprzedawcy „wytłumić wszystko”. Jednak hałas jest taki że nie widzę większej różnicy nowymi oknami i starymi drewnianymi . Nie wiem czy to wina okien czy złego montażu, a w sieci są dane techniczne dla tego typu tylko dla okien dwuszybowych. Czy rzeczywiście 3-szybowe okna są bardziej dźwiękoszczelne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 09.06.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Podepnę się tu z pytaniem żeby nie zakładać bez potrzeby nowego tematu. Jak się ma hałas do okien dwu- i trzyszybowych? Generalnie chodzi o to, że mieszkam przy głośnej ulicy i wstawiłem okna trzyszybowe, które miały według zapewnień sprzedawcy „wytłumić wszystko”. Jednak hałas jest taki że nie widzę większej różnicy nowymi oknami i starymi drewnianymi . Nie wiem czy to wina okien czy złego montażu, a w sieci są dane techniczne dla tego typu tylko dla okien dwuszybowych. Czy rzeczywiście 3-szybowe okna są bardziej dźwiękoszczelne? Różnica w tłumieniu hałasu przez 2 czy 3 szyby jest praktycznie nieodczuwalna, oczywiście jeśli w obu wariantach mają taką samą grubość. Sprzedawca bajkopisarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 10.06.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 A ja się nie zgodzą.Mieszkam w szybach 2 szybowych a do domku założyłem 3 szybowe i jest cichutko. Mam nadzieję żę będzie też cieplej.Wady - dużo ciemniej w domu, i druga oszklenie jest bardzo ciężkie, drzwi balkonowe opadają, ale może za chwilę się zatrzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 10.06.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Różnica w tłumieniu hałasu przez 2 czy 3 szyby jest praktycznie nieodczuwalna, oczywiście jeśli w obu wariantach mają taką samą grubość. Sprzedawca bajkopisarz. 2 dB - dla jednych mało dla drugich to już sporo. Uszy ludzie mają różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 10.06.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Z tym e cichutko nie znaczy dobrze. Ja mam cichutko ale nie słyszę co się dzieje na zewnątrz, poprzednio wszystko było słychać. Ale najbardziej wnerwia mnie półmrok...... A jeszcze kwestia tego że 3 szybowe są w kilku wersjach różniących się odstępem szyb także są 3 szybowe i trzy szybowe Edytowane 10 Czerwca 2012 przez supernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 11.06.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Lepiej powiedzieć 3szyby na różnych ramkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 14.06.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Czy cichsze - to nie wiem , myślę że różnica nie bedzie bardzo duża zakładając poprawny montaż w obu przypadkach. Czy cieplesze - tak - jednak jesli nie budujesz domu pasywnego lub conajmniej energooszczędnęgo - cokolwiek to znaczy - to inwestycja może być......... nieopłacalna (zależy ile masz okien i na jakiej powierzchni). Gdzieś kiedyś trafiłem na wyliczenia i jeśli były poprawne - dodatkowo zainwestowana kasa zwróci się w momencie - w którym bedziesz wymieniał te okna na nowe Jesli masz kase - ok - jesli budujesz z kredytu...... coż temat do zastanowienia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 14.06.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Okno oszklone szybą zespoloną zbudowaną z 3 tafli nie powinno opadać pod warunkiem, że : - profil posiada odpowiedniej grubości wzmocnienie- wkrętów mocujących to wzmocnienie jest odpowiednia ilość po szerokości i wysokości - okucia mają odpowiednie parametry i zostały skręcone ze wzmocnieniem a nie z PVC - gabaryty skrzydła nie zostały przekroczone - statyka skrzydła nie została przekroczona ( np. brak ślemienia ) - montaż został wykonany prawidłowo czyli tyle jest kotew czy dybli ile trzeba. Niestety, ale skróty technologiczno produkcyjne stosuje masa firm produkujących okna czy drzwi. Jest to jeden z kilku elementów pozwlających walczyć ceną na rynku.A Klientowi, który jest laikiem w tym wszystkim bardzo łatwo wmówić, że to np. wina 3 szybówki co i tak jest kłamstwem bo skoro przyjęte zostało zlecenie na 3 szybowe okno to producent winien być świadom wszystkich aspektów takiej konstrukcji. Uwaga; 1 m2 szyby z 2 taflami 4 mm waży 25 KG 1 m2 szyby z 3 taflami 4 mm waży 38 KGRóżnica 13 KG na 1 m2 pozwala spokojnie przenieść statykę na okucia jeśli zastosowano ich wersję na 100 - 120 KG Przykład: okno O34/O35 ma około 2,25 m2 x 38 KG = 85,5 KG MASA SZYBY do tego trzeba dodać masę skrzydła ze wzmocnieniem okno balkonowe 950 x 2100 = 2 m2 x 38 KG = 76 KG MASA SZYBY do tego trzeba dodać masę skrzydła ze wzmocnieniem Nie ma takiej możliwości aby szkło spowodowało opuszczanie się skrzydła w momencie kiedy zastosowano odpowienie półprodukty do jego wyprodukowania. Dlatego są dosyć spore różnice cenowe pomiędzy firmą HEKA a innym producentem stosującymi te same półprodukty. Przysłowie: TANIO KUPUJESZ DWA RAZY REMONTUJESZ !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 14.06.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Z tym e cichutko nie znaczy dobrze. Ja mam cichutko ale nie słyszę co się dzieje na zewnątrz, poprzednio wszystko było słychać. Ale najbardziej wnerwia mnie półmrok...... ... ... ja też mam kilka produktów,które nie spełniają do końca moich oczekiwań ale niestety, nie mogę się bez nich obyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubek 14.06.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Gdzieś kiedyś trafiłem na wyliczenia i jeśli były poprawne - dodatkowo zainwestowana kasa zwróci się w momencie - w którym bedziesz wymieniał te okna na nowe Bez przesady. Przykładowe obliczenie w zależności od kosztu 1kWh: koszt 1kWh / czas zwrotu 0,2pln / 16 lat 0,3pln / 11 lat 0,4pln / 8 lat 0,5pln / 6,5 lat 0,6pln / 5,5 lat Jeśli okna są dobrze wykonane i zamontowane to będziesz je wymieniał częściej niż co 20 lat? Wątpię bo zapewne wytrzymają i dłużej. A tak nawet przy węglu 3 szyby zawsze się zwrócą. Szczególnie, że te wyliczenia nie uwzględniają wzrostu cen paliw i są wykonane dla mniej energochłonnych warunków (20C w pomieszczeniu, przeszklenie 10% elewacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marlid 14.06.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 jestem na etapie wybierania okien . dostałem kilka wycen miedzy innymi oknoplast i ms . byłem początkowo nastawiony na okna trzyszybowe i ciepły porfil ( U okna 0,8-0,9) . okna ciepłe to koszt srednio w moim przypadku 25tyś. okna z 2 szybami ( U okna 1,2-1,3 ) kosztują 18 tyś . różnica jak łatwo obliczyć 7 tyś . po podstawieniu powierzchni moich okien do kalkulatora http://www.uvalue.ms.pl/ wychodzi ,że przy założeniu że będę ogrzewał gazem ziemnym koszt okien ciepłych zwróci mi się po 30 latach . czy wg was warto kupić cieplejsze okna ? wg mnie to bez sensu. może się mylę ? proszę o poradę bo łeb mi już puchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 14.06.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Witam jestem na etapie wybierania okien . dostałem kilka wycen miedzy innymi oknoplast i ms . byłem początkowo nastawiony na okna trzyszybowe i ciepły porfil ( U okna 0,8-0,9) . okna ciepłe to koszt srednio w moim przypadku 25tyś. okna z 2 szybami ( U okna 1,2-1,3 ) kosztują 18 tyś . różnica jak łatwo obliczyć 7 tyś . po podstawieniu powierzchni moich okien do kalkulatora http://www.uvalue.ms.pl/ wychodzi ,że przy założeniu że będę ogrzewał gazem ziemnym koszt okien ciepłych zwróci mi się po 30 latach . czy wg was warto kupić cieplejsze okna ? wg mnie to bez sensu. może się mylę ? proszę o poradę bo łeb mi już puchnie. To TWOJA decyzja, ja nie wiem czy te 7tys. to dla Ciebie duża różnica czy też nie. Dopowiem tylko, że wszelkie kalkulatory bazują na STAŁEJ cenie nośnika energii a ta cały czas idzie w górę, więc te 30 lat może się zmienić w 25 np. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marlid 14.06.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 nawet 20 lat zwrotu to wg mnie bezsens. za 10 lat te obecnie super ciepłe okna będą prawdopodobnie super kiepskie . chyba ,że źle coś kalkuluje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 14.06.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Witam nawet 20 lat zwrotu to wg mnie bezsens. za 10 lat te obecnie super ciepłe okna będą prawdopodobnie super kiepskie . chyba ,że źle coś kalkuluje . Coś racji w tym jest, warto zawsze zapytać ILE latek utrzyma się gaz w pakiecie i faktycznie do 20 ba do 10 nawet nie dociągnie Ale o tym cicho sza !!! bo się cały marketing producentów zawali Skora zatem zadecydowałeś to kup tańsze i po problemie. Moje zdanie, aby wybierać optymalnie do swoich potrzeb i możliwości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 15.06.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 W mojej opinii to cena gazu jako nośnika energii cieplnej za 10 lat będzie 4 -6 krotnie wyższa ( jak nie lepiej ) w stosunku do dzisiejszych cen. Kolejna sprawa to kalkulacja w kontekście ewentualnej wymiany okien co 10 lat Rozumiem, że Inwestor liczy na to, że okno rocznik 2022 będzie w tej samej cenie co roczinik 2012 ! Osobiście nie sądzę ale ... wiara czyni cuda. Po przeczytaniu tych postów powyżej to rozumiem, że Inwestorzy "domagają się " zwrotów inwestycji w okna natychmiastowych,np w skali 4 - 6 lat Ogarnijcie się trochę bo to wszystko co wypisujecie zalatuje "zielonym ogórkiem".Wystarczy zassać trochę wiedzy i wyobraźni, logiki i dystansu a treść Waszych postów będzie wyglądać lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubek 15.06.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 jróżnica jak łatwo obliczyć 7 tyś Ale czy to są te same profile czy różne? Bo jeśli różnica jest tylko w szybie to coś drogie te szyby. Jeśli profil również jest inny to ok. Ale pamiętaj, że szyba się zwróci, lepszy profil już nie bardzo (dlatego ci łącznie wyszło ze 30lat bo szyba to 10lat a profil z 50 lat). Dlatego lepszą szybę zawsze warto kupić. Natomiast profil to już tylko zależy od tego czy chcemy się lepiej poczuć i ewentualnie czy zależy nam na grubszym oknie. nawet 20 lat zwrotu to wg mnie bezsens. za 10 lat te obecnie super ciepłe okna będą prawdopodobnie super kiepskie . chyba ,że źle coś kalkuluje . Bezsens? Mam rozumieć, że co 10 lat będziesz wymieniał okna nawet jeśli nic się z nimi nie stanie? To jest właśnie bezsens. Bo tak samo należało by wymienić ocieplenie elewacji czy materiał bo będzie nowszy za 10 lat. Okna się wymienia jak się zużyją tak samo jak reszta. Dlatego zawsze należy inwestować na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 17.06.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Bez przesady. Przykładowe obliczenie w zależności od kosztu 1kWh: koszt 1kWh / czas zwrotu 0,2pln / 16 lat 0,3pln / 11 lat 0,4pln / 8 lat 0,5pln / 6,5 lat 0,6pln / 5,5 lat Jeśli okna są dobrze wykonane i zamontowane to będziesz je wymieniał częściej niż co 20 lat? Wątpię bo zapewne wytrzymają i dłużej. A tak nawet przy węglu 3 szyby zawsze się zwrócą. Szczególnie, że te wyliczenia nie uwzględniają wzrostu cen paliw i są wykonane dla mniej energochłonnych warunków (20C w pomieszczeniu, przeszklenie 10% elewacji). Hm .... Zastanawiam się dlaczego mój ojciec po 17 latach wymienił sobie wszystkie okna w domu..... czyżby mu się nie podobały? Nie bo technologia i jakość poszły do przodu. Jesli masz zamiar trzymac kolego 30 lat okna - no cóż może i wytrzymają - ale ja bym na to nie liczył. Wątpie aby ich cechy motoryczne w obecnej chwili i za 10 lat były takie same. Bynajmniej w dobie gdzie każdy producent określa czas życia produktu wątpie aby ktoś robił produkt na taki czas. Pomyśl zanim skrytykujesz. Z jednym się moge jedynie zgodzić - takie wyliczenia nie uwzględniają faktycznie wzrostu cen uzyskania energii. Drugą sprawą jest fakt że różnica w tych oknach - na te kilkanaście lat liczona jest przy gotówce - a jeśli budujesz w kredycie? Sam sobie odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 17.06.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 (edytowane) Ale czy to są te same profile czy różne? Bo jeśli różnica jest tylko w szybie to coś drogie te szyby. Jeśli profil również jest inny to ok. Ale pamiętaj, że szyba się zwróci, lepszy profil już nie bardzo (dlatego ci łącznie wyszło ze 30lat bo szyba to 10lat a profil z 50 lat). Dlatego lepszą szybę zawsze warto kupić. Natomiast profil to już tylko zależy od tego czy chcemy się lepiej poczuć i ewentualnie czy zależy nam na grubszym oknie. Bezsens? Mam rozumieć, że co 10 lat będziesz wymieniał okna nawet jeśli nic się z nimi nie stanie? To jest właśnie bezsens. Bo tak samo należało by wymienić ocieplenie elewacji czy materiał bo będzie nowszy za 10 lat. Okna się wymienia jak się zużyją tak samo jak reszta. Dlatego zawsze należy inwestować na zapas. A uważasz że 3 szybowe okna wsadzisz na konstrukcję 2 szybową? co do bezsensu..... sa rzeczy które da się wymienić i sa takie których sie nie rusza przez długi czas bo koszty przekroczą spodziewane efekty. Do tych drugich napewno nalży elewacja. Edytowane 17 Czerwca 2012 przez Xerses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts