Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dwu czy trójszybowe?

Recommended Posts

jestem na etapie wybierania okien . dostałem kilka wycen miedzy innymi oknoplast i ms . byłem początkowo nastawiony na okna trzyszybowe i ciepły porfil ( U okna 0,8-0,9) . okna ciepłe to koszt srednio w moim przypadku 25tyś. okna z 2 szybami ( U okna 1,2-1,3 ) kosztują 18 tyś . różnica jak łatwo obliczyć 7 tyś . po podstawieniu powierzchni moich okien do kalkulatora http://www.uvalue.ms.pl/ wychodzi ,że przy założeniu że będę ogrzewał gazem ziemnym koszt okien ciepłych zwróci mi się po 30 latach . czy wg was warto kupić cieplejsze okna ? wg mnie to bez sensu. może się mylę ? proszę o poradę bo łeb mi już puchnie.

Chyba sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Jesli masz nadmiar gotówki - weź 3 szyby wesprzesz pracę na rzecz ochrony środowiska - mniejsze zapotrzebowanie na energię, poczujesz się lepiej - bo bedziesz miał 3 szyby - jeśli idziesz po kredycie - dolicz drugie 7 tysiaków i zastanów się czy Cie stać na luksus :) Poza tym - 3 szyby - inaczej światło przechodzi - pokoje są jakby ciemniejsze - ale to tak na marginesie

Hm .... Zastanawiam się dlaczego mój ojciec po 17 latach wymienił sobie wszystkie okna w domu..... czyżby mu się nie podobały?
Gdybym miał okna o Uw=5 z wielkimi szparami jak to kiedyś budowali to oczywiście, że bym wymienił na Uw=1 bo to jest opłacalne. Ale jesli miałbym wymienić Uw=1,5, które się nie "zepsuły" na Uw=1 to odpowiedź jest oczywista.

Ostatnimi laty technologia mocno poszła do przodu. Teraz już tak szybko to idzie.

Jesli masz zamiar trzymac kolego 30 lat okna - no cóż może i wytrzymają - ale ja bym na to nie liczył. Wątpie aby ich cechy motoryczne w obecnej chwili i za 10 lat były takie same.
Jak na razie mam 20 lat, trzymają się dobrze i nie ma sensu ich wymieniać bo inwestycja nigdy by się nie zwróciła. Oczywiście nie trzymają parametrów jak nowe ale na pewno różnice nie są dramatyczne. To nie jest przepaść jak stare blokowe drewniane i pierwsze pvc.

Opiszę moje podejście do tematu.

Jeśli budujesz według standardu, po co bulić więcej za okna?

Jeśli budujesz dom cieplejszy, można brać lepsze. Albo dopłacamy do wszystkiego, albo to olewamy.

Choć na moim przykładzie mogę stwierdzić że dopłata do 20 cm styro grafitowego wyszła znacznie mniej niż do okien 3-szybowych.

Edytowane przez klaudiusz_x

Coś racji w tym jest, warto zawsze zapytać ILE latek utrzyma się gaz w pakiecie i faktycznie do 20 ba do 10 nawet nie dociągnie :D

Ale o tym cicho sza !!! bo się cały marketing producentów zawali :D

Zawsze pozostanie jedna przegroda z POWIETRZEM więcej...

Kup 2-szybowe.

Za 10 lat wymień wkład.

Okna to nie wszystko.

Prawidłowy montaż jest bardzo ważny. Mam wielu znajomych którym dmucha pod oknami zimą parę lat po wrowadzeniu (rekordzistom po 3 latach od montażu okien).

Edytowane przez klaudiusz_x

Zawsze pozostanie jedna przegroda z POWIETRZEM więcej...

Kup 2-szybowe.

Za 10 lat wymień wkład.

Okna to nie wszystko.

Prawidłowy montaż jest bardzo ważny. Mam wielu znajomych którym dmucha pod oknami zimą parę lat po wrowadzeniu (rekordzistom po 3 latach od montażu okien).

3lata to rekord? słabo. odwiedzamy domki gdzie wieje zaraz po montażu:)

Gdybym miał okna o Uw=5 z wielkimi szparami jak to kiedyś budowali to oczywiście, że bym wymienił na Uw=1 bo to jest opłacalne. Ale jesli miałbym wymienić Uw=1,5, które się nie "zepsuły" na Uw=1 to odpowiedź jest oczywista.

Ostatnimi laty technologia mocno poszła do przodu. Teraz już tak szybko to idzie.

Jak na razie mam 20 lat, trzymają się dobrze i nie ma sensu ich wymieniać bo inwestycja nigdy by się nie zwróciła. Oczywiście nie trzymają parametrów jak nowe ale na pewno różnice nie są dramatyczne. To nie jest przepaść jak stare blokowe drewniane i pierwsze pvc.

Ok skoro tak mówisz. Zastanawiam sie jednak jakie to okna 20 lat temu produkowano......... że są takie dobre....

Wracając do tematu - nie twierdze że się nie opłaca kupić lepszych - poddaję w wątpliwość sens inwestowania - pomijam aspekt kupowania ekstra okien jesli sie nie robi domu pasywnego lub co najmniej energooszczędnego.