Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja dachu mieszkania - prośba o radę

mde

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Potrzebuję porady w sprawie izolacji mieszkania.

Mieszkam w bloku na poddaszu, jest to strych zaadaptowany na mieszkanie. Mieszkanie składa się z dwóch pomieszczeń, jedno jest wystawione na zachód drugie na wschód. W obu są okna dachowe o dość dużej powierzchni.

Problem jest w tym że izolacja jest kiepska, dach jest z blachy falistej, potem jest jakaś warstwa izolacyjna ale nie wiem dokładnie co bo nie demontowałem ścian i na tym są płyty gipsowo kartonowe.

W lecie mieszkanie bardzo się nagrzewa - temperatury dochodzą do 32 stopni, z kolei w zimie jak nie ma śniegu ciężko utrzymać ciepło bez dogrzewania elektrycznego - w tym roku najniższa temperatura to 14 stopni.

Ostatnio urodził się nam syn i musimy coś zrobić z mieszkaniem bo dla dziecka nie mogą być takie warunki. Chciałem prosić o poradę co można by zrobić i jakie materiały zastosować. Zastanawiałem się nad instalacją klimatyzacji a raczej kupnem przenośnego klimatyzatora (bo tańszy), ale to nie rozwiąże problemów w zimie. Niestety dodatkowo mam dość napięty budżet.

Będę wdzięczny za każdą poradę:)

Witam serdecznie,

Potrzebuję porady w sprawie izolacji mieszkania.

Mieszkam w bloku na poddaszu, jest to strych zaadaptowany na mieszkanie. Mieszkanie składa się z dwóch pomieszczeń, jedno jest wystawione na zachód drugie na wschód. W obu są okna dachowe o dość dużej powierzchni.

Problem jest w tym że izolacja jest kiepska, dach jest z blachy falistej, potem jest jakaś warstwa izolacyjna ale nie wiem dokładnie co bo nie demontowałem ścian i na tym są płyty gipsowo kartonowe.

W lecie mieszkanie bardzo się nagrzewa - temperatury dochodzą do 32 stopni, z kolei w zimie jak nie ma śniegu ciężko utrzymać ciepło bez dogrzewania elektrycznego - w tym roku najniższa temperatura to 14 stopni.

Ostatnio urodził się nam syn i musimy coś zrobić z mieszkaniem bo dla dziecka nie mogą być takie warunki. Chciałem prosić o poradę co można by zrobić i jakie materiały zastosować. Zastanawiałem się nad instalacją klimatyzacji a raczej kupnem przenośnego klimatyzatora (bo tańszy), ale to nie rozwiąże problemów w zimie. Niestety dodatkowo mam dość napięty budżet.

Będę wdzięczny za każdą poradę:)

Przede wszystkim musisz zobaczyc z czego zrobiona jest izolacja i w jakim jest obecnie stanie. Wykonanie ponownego ocieplenia na tym poddaszu to będzie spory koszt - a tak byłoby najlepiej. Sprawdx najpierw co masz pod GK , potem mozna się zastanowić jak temat ugryźć

Dziękuje za odpowiedzi.

Z tego co się zorientowałem między dachem a płytami gipsowo kartonowymi jest warstwa wełny mineralnej (pewnie mocno zwietrzałej bo było to robione z 14 lat temu) i guma od strony mieszkania. Liczę się z tym, że trzeba będzie zrobić większy remont.

Ten Aero-Therm brzmi kusząco, bez remontu i wielkiego sprzątania potem. To jest skuteczna metoda? Ktoś już z tego korzystał? 1mm to bardzo cienka warstwa. W sumie i tak bym musiał na nowo gips karton robić bo wszystko tutaj pracuje i wszędzie są pęknięcia.

Witam,

Dokładnie tak jak napisał Xerses najkorzystniej byłoby dokonać wymiany materiału termoizolacyjnego poddasza. Nie wiadomo też w jakim stanie jest obecny materiał. Dlatego też zalecałbym tak jak kolega powyżej spojrzeć jaki jest to materiał termoizolacyjny oraz sprawdzić jego stan a następnie zastanowić się czy dołożyć kolejną warstwę ocieplenia czy też konieczna byłaby wymiana.

Możesz to tez zrobić samemu dla oszczedności kosztów - tutaj masz kilka instrukcji:

http://www.youtube.com/user/kanalrockwool#p/a/u/1/lFjZtEOwyrE

http://przewodnik.rockwool.pl/doradztwo/wskazowki-wykonawcze/izolacja-poddasza-uzytkowego-typu-nieszczelnego-dla-pary-wodnej-z-zastosowaniem-plyt-toprock-i-superrock.aspx