maci 09.06.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Witam,Mam pytanie na ile da się (pewnie się da), ale czy jest opłacalne dołożenie zasobnika CWU do pieca dwufunkcyjnego. Piec jest 12-letni i zapewne nie ma sterowania zasobnikiem CWU, tak więc poza samą przeróbką instalacji dojdzie jeszcze automatyka. Ponadto raczej nie widzę możliwości dołożenia rury cyrkulacyjnej (wiązałoby się to z całkowitym remontem). Odległość od pieca do kuchni to będzie dobre paręnaście metrów, do górnej łazienki (wanny) może jakieś 7-8m. Czy w ogóle jest sens dokładanie zbiornika? A może solary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.06.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 zasobnik CWU nie jest potrzebny do pieca dwu-funkcyjnego, a solary to zupełnie inny system - a tak w ogóle to o co chodzi, za zimna cwu, za mało jej, czy za drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maci 10.06.2012 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 (edytowane) zasobnik CWU nie jest potrzebny do pieca dwu-funkcyjnego, a solary to zupełnie inny system - a tak w ogóle to o co chodzi, za zimna cwu, za mało jej, czy za drogo? Z góry przepraszam za sarkazm, ale wow...serio? Wiem, ze nie jest potrzebny, przecież 12 lat jest tak używany. Chodzi o zwiększenie komfortu bez wymiany kotła i bez przerabiania całej instalacji. A jednocześnie pytanie - czy taka przeróbka jest możliwa i opłacalna. Czy ktoś coś takiego wykonywał? A solary - też zwiększą w moim przypadku komfort używania CW. Pytanie - czy to się opłaca.. Edytowane 10 Czerwca 2012 przez maci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.06.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Nie opłaca się, zbiornik cwu generuje straty, drogie solary mogą się nie zwrócić, tj taniej będzie tak jak teraz, chyba że wymiana kotła na bardziej ekonomiczny, wtedy można dać 1-funkcyjny, z zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 11.06.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Można zrobić np. tak:Niewielki bojler elektryczny podłączony za piecykiem dwufunkcyjnym.W bojlerze grzałki jedynie podtrzymują stałą temperaturę natomiast podgrzewaniem wody zajmuje się piecyk.Przy takim rozwiązaniu energia elektryczna jest wykorzystywana tylko do podtrzymywania temperatury w zbiorniku.Rozwiązanie przetestowane komfort wyraźnie lepszy niż przy dwufunkcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.06.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Ja też za żadne skarby nie chcę słyszeć o dwufunkcyjnym. Mam zbiornik i do tego cyrkulację. Ciepła woda jest praktycznie od razu i nie ważne czy puszczę lekko czy ekstra mocno. Woda z zbiornika zapodaje taką samą temperaturą. W dwufunkcyjnym jak puścisz lekko to się nie włączy a potem próbuje palnikiem modulować. Raz wychodzi to lepiej 3 razy gorzej. Szczególnie jak jest więcej odbiorów. A straty nie są wcale takie wielkie. Przynajmniej zdecydowanie mniejsze od dyskomfortu. Do zasobnika niestety musi być piec jednofunkcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 16.06.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 E tam pleciesz.Przy dwufunkcyjnym można nawet cyrkulację zrobić.Są też dwufunkcyjne wyposażone w niewielki zbiorniczek i wówczas nie trzeba bawić się w dodatkowy bojlerek jak proponowałem.Polak jak chce to potrafi i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 16.06.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Dwufunkcyjny i cyrkulacja? Co ile ten piec się załącza jak mały obieg się wystudza?Na siłę można ogrzać zbiornik - dołożyć pompkę, która wymusi obieg tak by piec "widział" pobór/przepływ wody. Niestety do tego dochodzi dodatkowa pompka, sterownik itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts