Dwalin 09.06.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 (edytowane) Witam!Piwnica dotychczas służyła jako pomieszczenia gospodarcze, które teraz będą przekształcone na mieszkalne.Na podłodze są obecnie tylko płytki, w zimie jest strasznie zimno (:Chciałbym na nie położyć: legary + st_y_ropian (10cm), płyta OSB, panele.Legary będą stanowiły o niepożądanym efekcie (mostku termicznym), 1) czy jest to duży problem w kategoriach pleśni, grzyby, etc?2) Jak taka podłoga powinna zostać przygotowana profesjonalnie (warstwy). Niestety jest poważny problem, obecnie wysokość pomieszczenia to: 225cm. Już zawadzam głową o lampę (: Edytowane 9 Czerwca 2012 przez Jarek.P st_e_ropianowi mówimy NIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.06.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 (edytowane) drewniane legary nie będą raczej mostkiem termicznym:eek: łatwiej technologicznie raczej będzie ułożyć wełnę a co do grzyba, to się okaże po jakimś czasie czy zacznie śmierdzieć czy nie o ile na podłogę położysz wykładzinę PCV, to raczej śmierdzieć będzie na pewno/brak wentylacji/ na straszność zimna pozytywnie zapewne wpłynie ogrzewanie minimalna wysokość pomieszczenia mieszkalnego to 2,5 metra.... Edytowane 9 Czerwca 2012 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dwalin 09.06.2012 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 ekhm... te 10cm styropianu jest nierealneczy 2-3cm styropianu będzie stanowiło odczuwaną izolację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.06.2012 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Jakoś nie mogę sobie wyobrazić 2 centymetrowych legarów ale może mam za mało bujną wyobraźnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dwalin 11.06.2012 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Zapomniałem dodać, jestem zielony w temacie 225cm wysokości faktycznie to za mało. Całkowita rezygnacja z ocieplenia podłogi wydaje się nieciekawa. W takiej sytuacji co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 11.06.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Zapomniałem dodać, jestem zielony w temacie 225cm wysokości faktycznie to za mało. Całkowita rezygnacja z ocieplenia podłogi wydaje się nieciekawa. W takiej sytuacji co polecacie? Przecież i tak przepisów nie spełnisz. Jeśli Cie zmusza życie to kładź: izolację przeciw wilgoci (folia lub papa zgrzewana przykryta folią posklejona taśmą), na to 10 cm styropianu, i na to OSB 25 mm z płyt łączonych na pióro. Jak położysz panele będzie do użytku, deczko hardcorowo ale jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts