Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntować czy nie.

Recommended Posts

A więc tak ścian ,obecny stan spore nierówności całość pomalowana farbą akrylową Dekoral.

Kupiłem grunt Ceresit CT7 chcę go rozrobić z wodą 1-1 i całość zagruntować następnie Stabill PW-01 i później Stabill PG-41,na koniec jeszcze całość zagruntować CT7 rozrobiony 1-1 i na to wszystko farba lateksowa .

Czy w takiej kolejności powinna być wykonana praca ,i czy przed szpachlowaniem zagruntować ściany farba trzyma się dość dobrze.

Witam

Gruntowanie powinno się wykonywać zawsze, kiedy mamy do czynienia z nadmierną nasiąkliwością podłoża lub jego słabym stanem, co objawia się jego osypywaniem. Gruntowanie oprócz zwiększenia przyczepności do podłoża farb, tynków, zapraw klejowych, wyrównujących szpachli itd ma również na celu wyrównanie i ograniczenie chłonności podłoża. Dzięki temu mamy pewność, że każda nakładana warstwa będzie wiązać równomiernie do nośnego, stabilnego podłoża. Poza tym w przypadku gruntowania pod farby wyraźnie zwiększa się wydajność farb.

Nasza firma w swojej ofercie posiada dwa podstawowe grunty : FAST GRUNT U - powierzchniowy i FAST GRUNT G - głębokopenetrujący.

Tutaj przedstawiam info o jednym i drugim :

http://www.fast.zgora.pl/images/download/strefa_architekta/FAST_GRUNT_G.pdf

http://www.fast.zgora.pl/images/download/strefa_architekta/FAST_GRUNT_U.pdf

A co do sposobu na sprawdzenie nasiąkliwości to najprościej nanieść na podłoże parę kropel wody, które pokażą czy natychmiast czy podłoże jest nasiąkliwe czy nie.

Pozdrawiam

Adam Kamianowski

Specalista ds Technicznych FAST

Balto:

Jeśli podłoże jest jednorodne, o tej samej grubości wykonywane w jednym etapie to z musi mieć tą samą nasiąkliwość. Więc oczywiście każde naprawy lub dobudówki muszą wiązać się z niejednorodnością powierzchni. W tym momencie malowanie czy tynkowanie takiej ściany jest dość trudne i jeśli całość nie zostanie wcześniej odpowiednio zagruntowane, to mogą być widoczne różnice w odcieniu lub strukturze Miałem kiedyś reklamację, gdzie klient zarzucał inny kolor w konkretnym miejscu ściany. Oczywiście plama ta miała wyraźny kształt okna i potwierdziło się, że w tym miejscu zostało zamurowane okno - no i przyczyna się wyjaśniła. Z takimi rzeczami trzeba uważać.

Pozdrawiam

Adam Kamianowski

S. ds. T FAST

FAST: dokładnie dlatego ja zawsze zalecam a niekiedy wręcz nakazuję gruntować - z prostego powodu. Wykonawca jest najbliżej i to jego opinia jest zwykle wiążąca lub przeważająca, producent zaś jest postrzegany jako wredny kanciarz chcący tylko oszukać wszystkich, z inwestorem na czele.

FAST: tylko jak widać z wielu postów i zapytań a także i Twojego i mojego doświadczenia zmuszenie wykonawcy do rzetelnej roboty jest nazwijmy to ciężkie. I można to nazwać eufemizmem. A niestety najgorsze jest że pełne badanie tynku i tego co było położone jest dość drogie. A w zasadzie tak należałoby postąpić by udowodnić wszystkie błędy jakie zostały popełnione