robin31 09.06.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 A więc tak ścian ,obecny stan spore nierówności całość pomalowana farbą akrylową Dekoral.Kupiłem grunt Ceresit CT7 chcę go rozrobić z wodą 1-1 i całość zagruntować następnie Stabill PW-01 i później Stabill PG-41,na koniec jeszcze całość zagruntować CT7 rozrobiony 1-1 i na to wszystko farba lateksowa .Czy w takiej kolejności powinna być wykonana praca ,i czy przed szpachlowaniem zagruntować ściany farba trzyma się dość dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dal1719503391 09.06.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 na farbe ct 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIY 09.06.2012 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Nierówności to nie gładź a gips szpachlowy, a na niego gładź.Gruntować? a jaka jest chłonność podłoża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin31 10.06.2012 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 PW-01 to gips szpachlowy Stabill ,jaka jest chłonność podłoża nie wiem ,a jak to sprawdzacie.Mój znajomy który robi w remontach ,miedzy innymi w szpachlowaniu zawsze przed kładzeniem szpachli gruntuje ściany tylko że daje grunt CT17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 14.06.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 WitamGruntowanie powinno się wykonywać zawsze, kiedy mamy do czynienia z nadmierną nasiąkliwością podłoża lub jego słabym stanem, co objawia się jego osypywaniem. Gruntowanie oprócz zwiększenia przyczepności do podłoża farb, tynków, zapraw klejowych, wyrównujących szpachli itd ma również na celu wyrównanie i ograniczenie chłonności podłoża. Dzięki temu mamy pewność, że każda nakładana warstwa będzie wiązać równomiernie do nośnego, stabilnego podłoża. Poza tym w przypadku gruntowania pod farby wyraźnie zwiększa się wydajność farb.Nasza firma w swojej ofercie posiada dwa podstawowe grunty : FAST GRUNT U - powierzchniowy i FAST GRUNT G - głębokopenetrujący.Tutaj przedstawiam info o jednym i drugim :http://www.fast.zgora.pl/images/download/strefa_architekta/FAST_GRUNT_G.pdfhttp://www.fast.zgora.pl/images/download/strefa_architekta/FAST_GRUNT_U.pdf A co do sposobu na sprawdzenie nasiąkliwości to najprościej nanieść na podłoże parę kropel wody, które pokażą czy natychmiast czy podłoże jest nasiąkliwe czy nie. PozdrawiamAdam KamianowskiSpecalista ds Technicznych FAST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 14.06.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 FST: poprawka: gruntować trzeba jeśli podłoże jest n.p. niejednakowej grubości, jeśli jest z różnych materiałów - np. dobudówka, nadbudówka, jeśli ma nierówną chłonność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 15.06.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Balto: Jeśli podłoże jest jednorodne, o tej samej grubości wykonywane w jednym etapie to z musi mieć tą samą nasiąkliwość. Więc oczywiście każde naprawy lub dobudówki muszą wiązać się z niejednorodnością powierzchni. W tym momencie malowanie czy tynkowanie takiej ściany jest dość trudne i jeśli całość nie zostanie wcześniej odpowiednio zagruntowane, to mogą być widoczne różnice w odcieniu lub strukturze Miałem kiedyś reklamację, gdzie klient zarzucał inny kolor w konkretnym miejscu ściany. Oczywiście plama ta miała wyraźny kształt okna i potwierdziło się, że w tym miejscu zostało zamurowane okno - no i przyczyna się wyjaśniła. Z takimi rzeczami trzeba uważać. PozdrawiamAdam KamianowskiS. ds. T FAST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 15.06.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 FAST: dokładnie dlatego ja zawsze zalecam a niekiedy wręcz nakazuję gruntować - z prostego powodu. Wykonawca jest najbliżej i to jego opinia jest zwykle wiążąca lub przeważająca, producent zaś jest postrzegany jako wredny kanciarz chcący tylko oszukać wszystkich, z inwestorem na czele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 18.06.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 (edytowane) Balto:Niestety tak to jest i dlatego na wykonawcy leży największa odpowiedzialność za wykonanie zgodne z technologią Edytowane 19 Czerwca 2012 przez F***T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 18.06.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 FAST: tylko jak widać z wielu postów i zapytań a także i Twojego i mojego doświadczenia zmuszenie wykonawcy do rzetelnej roboty jest nazwijmy to ciężkie. I można to nazwać eufemizmem. A niestety najgorsze jest że pełne badanie tynku i tego co było położone jest dość drogie. A w zasadzie tak należałoby postąpić by udowodnić wszystkie błędy jakie zostały popełnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts