Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia paroprzepuszczalna- przecieka zimą

jack77w

Recommended Posts

Niby wszystko dobrze ale nie podoba mi się ten kosz. Występuje podciąganie wody co widać na dachówkach. Kosz jest wąski. Te deski też musiały być jakoś zamocowane.

Każdy wykonawca ma jakieś swoje przemyślenia i rozwiązania dotyczące kosza. Jakie by one nie były kosz musi być szczelny. Najlepiej sprawdzić szczelność kosza jak nie ma pokrycia docelowego. Po prostu ma nie przeciekać. Dekarz musi dać gwarancję szczelności krycia wstępnego bez względu na to jakie wybrał. Jak wszystko będzie zakryte od spodu mogą się dziać bardzo nieprzyjemne rzeczy. Teraz jeszcze można zlokalizować przeciek i poprawić. Pozdrawiam.

niestety w jaki sposób zamontowane są deski nie wiem

natomiast zrobiłem tak jak doradził Animuss i zauważyłem że woda w większości wylewa się poza dach

ale dodatkowy pas folii jest przybity do krokwi koszowej mniej więcej co 40/50cm spinaczami i w tych miejscach woda mi przeciekała

prawdopodobnie to jest powód dlaczego nie mogłem unieść folii w koszu jak mówił Andrzej Wilhelmi.

wykonawcy dachu ostro twierdzą że jak zamieszkam i będzie ogrzewanie i dodatnia temp w domu to nie będzie tego przecieku

doradzcie jak mam ich przekonać że nie mają racji bo mi już pomysłów brak

mieszka może jakiś fachowiec w okolicach Szczyrku kto mógłby rzucić na to swoim okiem i dokładnie stwierdzić co tam jest nie tak i jak to naprawić?

Gdy brak pełnego deskowania i papy , folia musi to zastąpić i być szczelna. U Ciebie nie jest bo kapie na zszywkach. Czyli masz dziurawy dach. Jest to niebezpieczne szczególnie zimą gdy zawiewa puch śnieżny , który dostaje się wszędzie między innymi pod kosz. I zaciek pewny. Zmuś te pseudodedarzyny do zrobienia szczelnego krycia wstępnego. Dla sprawdzenia polej wodą cały dach pod blachą może wyjdą inne kwiatki. Pamiętaj : KRYCIE WSTĘPNE MUSI BYĆ SZCZELNE. Jan.

niestety w jaki sposób zamontowane są deski nie wiem

natomiast zrobiłem tak jak doradził Animuss i zauważyłem że woda w większości wylewa się poza dach

ale dodatkowy pas folii jest przybity do krokwi koszowej mniej więcej co 40/50cm spinaczami i w tych miejscach woda mi przeciekała

doradźcie jak mam ich przekonać że nie mają racji bo mi już pomysłów brak

Każda naprawa to koszty ,wzięli forsę teraz sami nie przyjdą ,musisz ich przycisnąć .

Zszywki z czasem przerdzewieją i dopiero będą otwory którymi będzie ciekło .

Gdy brak pełnego deskowania i papy , folia musi to zastąpić i być szczelna. U Ciebie nie jest bo kapie na zszywkach. Czyli masz dziurawy dach. Jest to niebezpieczne szczególnie zimą gdy zawiewa puch śnieżny , który dostaje się wszędzie między innymi pod kosz. I zaciek pewny. Zmuś te pseudodedarzyny do zrobienia szczelnego krycia wstępnego. Dla sprawdzenia polej wodą cały dach pod blachą może wyjdą inne kwiatki. Pamiętaj : KRYCIE WSTĘPNE MUSI BYĆ SZCZELNE. Jan.

Dodam że nie tylko będzie dochodzić do dodatkowego zmoczenia wełny w sezonie zimowym przez przeciek ,ale konstrukcja dachu również będzie na tym cierpiała .

Nawiany snieg -nie ma innej mozliwość jak go się pozbyć tylko musi stopnieć i spłynąć w czasie odwilży i po sezonie zimowym .Więc będzie ciekło bez względu na to czy będzie wełna czy nie jeżeli to zabudujesz wyjdzie dopiero po gwarancji-rękojmie itd .

Edytowane przez animuss