aisab 10.06.2012 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Od kilku lat zastanawiamy się nad budową domu. Działkę kupiliśmy w 2005r. I tak sobie stała zakupiona...piękna ...pod lasem...1200m/2. W między czasie zrobiliśmy ogrodzenie z siatki leśnej, założyliśmy prąd, kanalizę...postawiliśmy garaż blaszany.A w tym roku zaczynamy. Pozwolenie na budowę już mamy. Zaczęlibyśmy już wczesną wiosną ale okazało się że mamy problem z wodą...na działce jest zbyt mokro...nie mogliśmy na nią wjechać nawet samochodem. Wcześniej aż tak nie było. Dwa tygodnie temu przyjechała koparka do zdjęcia humusu i ........koparka ugrzęzła............ A ponieważ nie mogliśmy się już doczekać żeby zacząć budować postanowiliśmy zdjąć humus ręcznie!!! tak...tak...ja...mąż...i dzieciaki...Do tej pory mieliśmy ręcznie kopać tylko fundament.....ale zaczęliśmy..... 1/3 wykopana w trzy dni nie ukrywam że miałam w tym swój udział....ale najcięższą robotę oczywiśnie wykonywał mąż-od tej pory INWESTOR! Oj bolało..bolało. Na szczęście znajomy się nad nami zlitował i dał namiary na mini koparkę. Przyjemnie było popatrzeć oj było....wykop zrobiony w 5 godzin. Pan koparkowy naprawde się namęczył. Inwestor natomiast zadowolony pozbył się 350zł. Teraz czekamy na geodetę(mam nadzieję że dotrze do nas w poniedziałek) i zaczynamy kopać -oczywiście ręcznie. Dobrze by było gdyby pogoda dopisała....na działce i bez deszczu jest mokro Dopiero zaczynamy...mamy wiele obaw czy wszystko nam się uda. Chcemy budować systemem gospodarczym. Naszą ekipą budowlaną będzie szwagier(bardzo dobry murarz ze stażem) i my-INWESTORZY(aisab i witia). Na ten rok mamy zaplanowane zrobiś stan zero....chyba że się uda to pociągniemy też mury...może...Nie chcemy się spieszyć.....mieszkać mamy gdzie...a jak już budować to budować porządnie. Projekt trochę zmieniliśmy...ale niewiele. Edytowane 18 Października 2013 przez aisab zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 10.06.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 czy komentarze beda tutaj? witam i trzymam kciuki za budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 17.06.2012 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Komentarze mogą być tutaj Na razie pogoda u nas nie dopisuje więc i na budowie nic się nie dzieje. Na razie humus zdjęty i tylko tyle...Jest zbyt mokro żeby zacząć kopać fundament. Ale myślę że mój mąż jutro już nie wytrzyma i będzie odmierzał....bo geodeta w zeszłym tygodniu był wyznaczyć budynek...koszt tylko 800zł. Koparka kosztowała 350zł.(tylko zdjęcie humusu). Samo kopanie fundamentów zostawiamy sobie....Oby tylko nie było mokro. Trochę boimy się że w wykopie będzie nachodziła woda...zobaczymy....potem suchy beton B10 ...zbrojenie....i beton B 15. pozdrowienia dla wszystkich budujących i odwiedzających ten dziennik........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 30.06.2012 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 dawno mnie tu nie było:yes:.....brak czasu. Budowanie na razie stoi w miejscu. W międzyczasie wywierciliśmy studnię na działce. Okazało się że woda jest już na głębokości 10m. Trochę nas to oczywiście kosztowało-1200zł. Ale wodę mamy i jest ok. No i zaczynam się cieszyc bo pogoda u nas dopisuje więc na działce robi się sucho a więc od poniedziałku zaczynamy kopać!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 30.06.2012 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 (edytowane) A teraz pierwsze zdjęcia. Tak pracowała koparka przy zdejmowaniu humusu. Mało widać ale to przez to trawsko-rośnie jak szalone.....nad wszystkim czuwał oczywiście inwestor.....to ten w żółtych butach Edytowane 30 Czerwca 2012 przez aisab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 30.06.2012 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 A tak wyglada nasz projekt, dwa pierwsze zdjęcia są z pracowni projektowej "DOMOWE KLIMATY" ...my mamy odbicie lustrzane(dwa ostatnie zdjęcia z poprawkami projektanta) Dorobiliśmy kabinę prysznicową w łazience na parterze i drzwi łączące kotłownię z garażem+ drzwi wyjściowe z garażu.-zaznaczone na czerwono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 16.07.2012 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 ławy fundamentowe zalane!!!! A było tak: Przez ostatnie dwa tygodnie padało i padało...z kopania ręcznego nici bo okazało się że jest zbyt twardo..glina i coś tam jeszcze. No więc zdecydowaliśmy się na koparkę...ale deszcz za deszczem do tego burze w wykopie non stop woda....W zeszłym tygodniu we wtorek nadszedł w końcu upragniony dzień i koparka wjechała na działkę. Wszystko poszło gładko- koszt 350zł. W wykopie oczywiście pełno wody więc pompa poszła w ruch...a w międzyczasie ukręciliśmy zbrojenie Na środę zamówiliśmy suchy beton B10. z tym poradziliśmy sobie sami z mężem kilka godzin i było po robocie. Ale mieliśmy satysfakcję W czwartek i piatek kończyliśmy zbrojenie ostatnie pomiary i poprawki a na sobotę zamówiliśmy beton B15 18m3. Oczywiście sami nie dlibyśmy sobie rady w sobotę i do pomocy mieliśmy szwagra (murarz) i mojego siostrzeńca. Przez ten cały czas od wtorku do soboty nie rozstawaliśmy się z pompą. To było najgorsze codziennie to samo wykop pełen wody!!!! W sobotę jednak wszystko poszło szybko i sprawnie 2,5 godziny ława zalana co widać zresztą na zdjęciach. Teraz odpoczywamy i rozglądamy się za bloczkami w dobrej cenie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 16.07.2012 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Jeszcze tylko powiem ile nas to wszystko kosztowało: zbrojenie- 1400,- suchy beton - 900,- beton B15 z pompą - 4200,- koparka - 350,- A to zdjęcie naszych najlepszych pomocników...oni też budują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 22.08.2013 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Witam po długiej przerwie....Przerwa była długa bo na razie za wiele nie zrobiliśmy na tej naszej budowie. Wymurowany fundament z bloczków betonowych zasypaliśmy żwirem...zrobiliśmy opaskę ze żwiru wokół domu...ociepliliśmy styropianem i czekamy na beton aby zalać pierwsza wylewkę. I rozglądamy się za cegłą. Zastanawiamy się czy kupić porotherm 25 Wienerbergera czy Roben 24. Pustaki różnią się o 1cm. We wszystkich hurtowniach w naszej okolicy mają przeważnie Robena. Porotherm musielibyśmy zamówić z Poznania. No i oczywiście jest droższy. Porotherm kosztuje 4,10 za szt. a Roben 3,65 za szt. Obie oferty z dowozem i rozładunkiem. Cały czas się zastanawiamy...Potem napiszę co wybraliśmy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 28.08.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Nie dziwię się, że roben jest tańszy - bo jest mniejszy! Roben 24 - zużycie 13 szt/m2 Porotherm 25 - zużycie 10,7 szt/m2. Przy cenach które podałeś, wygląda więc to tak: Roben - 47,45 zeta za m2 Porotherm - 43,87 zeta za m2 Przy założeniu, że poro jest centymetr grubszy i dzięki temu lepiej izoluje akustycznie i termicznie (pewnie różnice są symboliczne, ale fizyka każe przypuszczać, że są one na korzyść grubszego materiału) - myślę, że masz odpowiedź co się bardziej opłaca... Dodatkowo dodam jeszcze, że system P+W w Porothermie jest super szczelny i nie ma absolutnie żadnej potrzeby spoinowania pionowego. Tak więc ja zdecydowanie polecałbym porotherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 10.10.2013 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 To wszystko prawda. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na porotherm Wienerbergera 25 WP cena 5zł za sztukę z transportem...niestety nie udało się za 4,10zł. I od połowy września już budujemy. Murarz, czyli mój mąż jest z nich bardzo zadowolony. i chociaż robi to na razie wolno to i tak serce się raduje jak mury rosną. Teraz już jest trochę więcej warstw wymurowanych ale nie było czasu na zdjęcia. Powiem szczerze że ta budowa jest teraz całym naszym życiem. Bardzo się cieszymy że się odważyliśmy na budowanie. Chociaż jest ciężko czasami nawet bardzo ciężko......ale co tam damy radę!!! A i wprowadziliśmy małe zmiany....zrezygnowaliśmy z kominka a komin w kotłowni będzie systemowy. Wszystkie zmiany oczywiście za zgodą projektanta a zarazem kierownika budowy. Wybraliśmy tez nadproża strunobetonowe...bo są łatwe w montażu... Kolejną zmianą jest ogrzewanie ponieważ gazownia odrzuciła nasz wniosek o przyłącze (za duża odległość) Tak więc o piecu kondensacyjnym z zamkniętą komorą spalania możemy zapomnieć Pozostało nam ogrzewanie na paliwa stałe lub pompa ciepła. ze względów finansowych pozostaniemy na razie przy zwykłym piecu. A tak poza tym to chcemy założyć wentylację mechaniczną z rekuperatorem. więc zrezygnowaliśmy z ciągów wentylacyjnych oprócz oczywiście kotłowni gdzie będzie piec. TO TYLE NOWOŚCI Z NASZEJ BUDOWY...pozdrawiam wszystkich "Samorobów":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 12.10.2013 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 wczoraj prysły moje marzenia o pompie ciepła...dostaliśmy wycenę: 32tyś pompa z montażem+ 13tyś odwierty na głębokość 140m. Takiej pompy to na pewno nie założymy....muszę szukać dalej...może kolektory poziome wyjdą taniej. Zastanawiamy się też nad powietrzną pompą ciepła....ale ...ale..co w przypadku mrozów. Podobno sa wtedy duże rachunki za prąd...muszę się dokładnie dopytać na ten temat. Bo tak naprawdę to wolelibyśmy nie robić kotłowni z piecem i kominem...ale to wszystko zależy od kasy...może w końcu dopisze mi szczęście i wygram w lotka...dzisiaj wysłałam trzy zakłady więc trzymajcie kciuki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 14.10.2013 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Szczęście w lotto nie dopisało więc trzeba było się dzisiaj znowu wziąźć do pracy. Garaż prawie skończony...jutro będą nadproża a jak jakieś osadzimy do będą fotki. Mam wycenę gotowego komina Schiedla: komin 9m, z wkładem ceramicznym średnica 18cm, + 2 kanały wentylacyjne, cena: 3600zł. W jednej hurtowni było jeszcze drożej. W zestawie jest wszystko potrzebne do montażu komina. Ciągle się zastanawiamy czy nie kupić jakiegoś tańszego bo są takie....ale zależy nam też na jakości. Podobno najlepiej też jak komin ma średnicę 20cm. jest wtedy lepszy ciąg...ale ja się na tym nie znam, a kierownik bud. mówi że wystarczy 18cm....i co tu zrobić???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 15.10.2013 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 wczoraj prysły moje marzenia o pompie ciepła...dostaliśmy wycenę: 32tyś pompa z montażem+ 13tyś odwierty na głębokość 140m. Takiej pompy to na pewno nie założymy....muszę szukać dalej...może kolektory poziome wyjdą taniej. Zastanawiamy się też nad powietrzną pompą ciepła....ale ...ale..co w przypadku mrozów. Podobno sa wtedy duże rachunki za prąd...muszę się dokładnie dopytać na ten temat. Bo tak naprawdę to wolelibyśmy nie robić kotłowni z piecem i kominem...ale to wszystko zależy od kasy... może w końcu dopisze mi szczęście i wygram w lotka...dzisiaj wysłałam trzy zakłady więc trzymajcie kciuki!!! Powietrzna ok 20 tys. i najlepiej ogrzewanie podłogowe w całym domu. Jeśli nie przewidujesz kominka (żeby się dogrzać) i chcesz zaoszczędzić to daj grzejniki w ścianę i piec na paliwo stałe. Przelicz na spokojnie. Bycie ECO niestety kosztuje, a przy braku wsparcia samorządów jest niestety tylko dla ludzi o zasobnym portfelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 15.10.2013 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Mi chodzi przede wszystkim o wygodę. Z kominka zrezygnowaliśmy bo z góry wiemy że nie będzie nam się w nim chciało palić...no i brak czasu. Co do pompy powietrza to zdaję sobie sprawę że są drogie...ale są bardzo wygodne w użytkowaniu. Podobno w Szwecji 90% gospodarstw domowych ogrzewanych jest pompami powietrza lub innymi. Ale na razie nie stać nas na takie rozwiązanie i dlatego pewnie zdecydujemy się na piec+ ogrzewanie podłogowe+ pompa ciepła do podgrzewania wody w okresie letnim. Ogrzewanie podłogowe zrobimy na pewno tak aby w przyszłości zgrało to z innym źródłem ciepła. Takie mamy na razie plany, które oczywiście mogą ulec zmianie....zobaczymy co fachowcy doradzą w międzyczasie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 16.10.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 (edytowane) Co do pompy powietrza to zdaję sobie sprawę że są drogie...ale są bardzo wygodne w użytkowaniu. Podobno w Szwecji 90% gospodarstw domowych ogrzewanych jest pompami powietrza lub innymi....zobaczymy co fachowcy doradzą w międzyczasie...... Tak tylko: 1. W Szwecji średnie zagęszczenie budynków nie jest duże (infrastruktura gazowa słaba). Dbają o ekologię bo nie palą węglem tylko drewnem, petami, mają zbiorniki gazu. 2. Cena urządzeń jest porównywalna ale zarobki już nie (wypłata na PLN +/- 20 tys. nie szokuje). 3. W Niemczech dopłaty do pomp ciepła w poszczególnych landach sięgają nawet 80% Fachowcy umotywują zakup każdego produkt (szczególnie swojego). Moje zdanie na ten temat. Jeśli w pobliżu jest gaz to brać, jeśli nie ma to paliwa stałe, a jeśli Cie stać to pompa ciepła. Ja planuje gaz + kozę w przejściowe zimniejsze dni. Cena pompy ciepła + 2 odwierty pionowe (każdy 90-100m) łącznie wyceniono w zależności od firmy na ok. 35 - 50 tyś. Edytowane 16 Października 2013 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 18.10.2013 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Ja tez bym bardzo chciała gaz...ale gazownia nie zrobi mi przyłącza ...bo za daleko. Więc na razie zwykły piec+ podłogówka a może z czasem doprowadza nam gaz. Wymyśliłam sobie też że do ogrzewania wody latem założymy pompę. Taka pompa np. z firmy Nateo kosztuje ok 5000zł z montażem. Podobno jest to lepsze rozwiązanie niż kolektory słoneczne.Dzisiaj dostałam wycenę kolejnego komina ...tym razem z firmy "Brat" cena z uwzględnieniem rabatu: 3150zł. Trochę taniej niż Schiedla ale mało znana marka... będziemy się jeszcze zastanawiać przez weekend.A teraz cena nadproży strunobetonowych 1szt:1.20 - 35zł.1.50 - 44zł.1.80 - 56zł.2.10 - 63zł. 2.40 - 71zł.2.70 - 81zł.3.00 - 106zł.my kupowaliśmy nadproża na cały parter i wyszło nas to prawie 1500zł. Nie wiem czy to drogo czy tanio ale wygodnie. Wystarczy wtargać na górę i ustawić...najgorzej to takie trzy metrowe...a i trzeba pamiętać żeby ustawić karteczka do góry:yes:A tak poza tym nadal męczymy ściany parteru... tylko garaż już skończony i nadproża na nim osadzone:lol2: Pogoda coraz gorsza więc coraz wolniej nam to idzie ale inwestor-murarz-amator nie traci zapału***** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 24.10.2013 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Ściany rosną z dnia na dzień . Aktualnie kończymy osadzać nadproża....A wczoraj dojechały cegły szalunkowe do stropu...koszt: 2000zł. z Konbetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti 7 16.11.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Witam AISAB i pozostałych budujących dom Skrzat z pracowni Domowe Klimaty. Nam także bardzo podoba się ten projekt i planujemy rozpoczęcie budowy w połowie 2014 roku w Bydgoszczy, czekam z niecierpliwością na kolejne wpisy w dzienniku budowy (każda informacja jest dla nas cenna), a na tym etapie najbardziej interesują nas oczywiście zdjęcia... pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti 7 16.11.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Witam AISAB i pozostałych budujących dom Skrzat z pracowni Domowe Klimaty. Nam także bardzo podoba się ten projekt i planujemy rozpoczęcie budowy w połowie 2014 roku w Bydgoszczy, czekam z niecierpliwością na kolejne wpisy w dzienniku budowy (każda informacja jest dla nas cenna), a na tym etapie najbardziej interesują nas oczywiście zdjęcia... pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts