aisab 29.01.2014 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 witam budujących SKRZATA!U nas chwilowa przerwa w budowaniu....pogoda zimowa.....a szkoda, bo na początku stycznia było tak ciepło że podciągnęliśmy komin i ścianki działowe. Zamówiliśmy tez strop SMART z Konbetu i ...gdyby nie nagły atak zimy to strop byłby już na budowie. A propo komina....zrobiliśmy taki do kotła na paliwa stałego, a okazało się że możemy mieć gaz. I oczywiście skorzystamy z tego. Przyłączenie gazu będzie nas kosztowało ok.2000zł. więc nie jest źle:D Pozostałe plany się nie zmieniają. Zaczynamy też myśleć o cieśli ale jak na razie ceny nas przeraziły.... 7200zł za wyciągnięcie więźby!!!! Tak więc szukamy dalej....Deskowanie będziemy raczej robić sami....Więc aby do wiosny...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 23.02.2014 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) wiosna nadeszła...przynajmniej u nas ...w wielkopolsce:rolleyes: Cieszy nas to ogromnie bo możemy budować dalej. W garażu zrobiło się ciemno.....strop SMART z Konbetu położyli chyba w pół godziny....jak przyjechaliśmy na działkę to już był zrobiony więc zdjęć z akcji nie mam. W miniony tydzień zrobiliśmy zbrojenie wieńca nad garażem zalaliśmy go betonem (sami robiliśmy w betoniarce) i inwestor wymurował ściankę łączącą garaż z domem, tak by można było położyć strop na reszcie domu. Pogoda nam dopisała....i teraz czekamy na resztę stropu I pomału przygotowujemy się do ścianki kolankowej, czyli czytamy literaturę....projekt i zbieramy doświadczenia innych. Cieśla zamówiony na koniec kwietnia.....zobaczymy czy się wyrobimy do tego czasu....... Edytowane 23 Lutego 2014 przez aisab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 23.02.2014 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Dodam tylko że w oryginalnym projekcie SKRZATA strop jest monolityczny. Zrezygnowaliśmy z niego bo....jest bardzo pracochłonny i czasochłonny a zależało nam żeby przykryć świeżo wymurowane ściany przed zimą. Ze SMARTEM też nie zdążyliśmy bo miał być w grudniu ale pogoda była kiepska więc czekaliśmy...no i się doczekaliśmy....w lutym wiosny!!!! Lepiej być nie może:) pozdrowienia dla wszystkich budujących.....dużo słońca wam życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 15.03.2014 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Znowu trochę zapomniałam o uzupełnianiu dziennika....a trochę się działo.... Strop już położony....wieńce mamy już skręcone czeka nas teraz zalewanie, ale chcieliśmy za jednym razem zrobić jeszcze schody.....no i ....ciężko się za to zabrać.....ale trzeba będzie....na razie czytamy literaturę....projekt i forum....mieliśmy dzisiaj zacząć szalowanie ale pogoda się wściekła czy co....pada i wieje....niestety schody muszą poczekać do poniedziałku. Dobre wieści jeszcze takie że przywieźli nam wczoraj z tartaku więźbę Przywieźli...rozładowali traktorem...pospinane elegancko....inwestor po raz pierwszy nie musiał nic robić na swojej budowie....Ogólnie było szybko, miło i drogo.....oj drogo!!!! do maja musimy się wyrobić ze ścianką kolankową i wieńcem bo przychodzi cieśla.... Deskowanie i papę zamierzamy robić sami. a oto najnowsze foto z placu budowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 15.03.2014 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 a to nasz przyszły dach: i strop...na razie jeszcze bez wieńca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 16.03.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 a gdzie zdjęcia inwestora w akcji? a inwestorka w akcji? - przecież każdy film zaczyna się od przedstawienia aktorów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszKRK 16.03.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Aktorzy aktorami a mnie interesuje ile ten strop kosztował? Fajnie sobie radzicie my na razie w ziemi ale gonimy powolutku już nie mogę się doczekać aż ławy zwiążą i przestanie padać i ostro jedziemy do góry Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 16.03.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Witamsuper Wam idzie trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 16.03.2014 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 a....... inwestor.....ciągle zapracowany....inwestorka z miotłą tylko lata i sprząta.....może jak skończymy to się przedstawimy.... Strop trochę kosztował......15tyś. ale nam zależało na czasie. Do tego trzeba jeszcze doliczyć kształtki i zbrojenie wieńca i beton na wieniec.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 17.03.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 taaak, to właśnie przypadłość chyba każdej inwestorki - u mnie już dałem sobie spokój ale był czas kiedy to było baaardzo wkurzające:lol::lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 19.03.2014 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 oj tam! to już taki odruch....ale bez sprzątania nie da rady...ale też już zaczyna mnie to denerwować....marzy mi się taki stan budowy jak u Was....pozdrawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 20.03.2014 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Nawet nie wiesz jak szybko czas leci - dopiero zaczynałem 11mcy temu a teraz powoli kończymy.....oj zleciało. Jak postępy u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 29.03.2014 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Postępy są ...ale zapomniałam wziąć aparat na budowę i zdjęcia będą później. W końcu zabraliśmy się za schody-szalowanie...Pojęcia nie mając kompletnie...odwlekaliśmy ten moment tyle ile się dało ...ale w końcu trzeba było się za to zabrać...Schody z zabiegiem!!!!! I okazało się że nie było tak strasznie....Kupiliśmy trzy płyty OSB i dużo kołków.....do tego łaty i deski z odzysku(wykorzystaliśmy te od wytyczania budynku przez geodetę). Z moją małą pomocą mąż wyrysował je całkiem dobrze za pierwszym razem i teraz robi szalunki....nie jest łatwo ani szybko bo robi to pierwszy raz, ale radzi sobie. Co do schodów zabiegowych to powiem szczerze że nie o takich marzyłam ale jak kupowaliśmy projekt po prostu nie zwróciłam na to uwagi....wolałabym oczywiście schody z jednym spocznikiem.....ale teraz już nie będę kombinować W międzyczasie wpadł na budowę kierownik sprawdził wieniec....poradził jak zrobić schody...skasował kolejną ratę....i powiedział że wpadnie jak zaszalujemy schody...bo sam jest ciekawy jak to wyjdzie...To nie będzie tak szybko jak on myśli bo.....pogoda ostatnio była okropna...padało i padało....wykonawca (czyli mąż) miał inne sprawy na głowie....i tak to się przeciąga. Napiszę cos jak skończymy szalowanie i zbrojenie schodów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 19.04.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Wesołych Świąt !! http://images55.fotosik.pl/332/0460d59f4f5aa7bf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 11.05.2014 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 (edytowane) witam.... schody.....co tu dużo gadać...szalowanie i zbrojenie schodów to najgorszy okres naszego budowania.....ale na szczęście mamy to za sobą :wieniec i schody zalane... Trochę to jednak trwało.....inwestor krzyczał.. przeklinał...... wyzywał ....ale zrobił tak wyglądało szalowanie schodów.... zaczynaliśmy od zrobienia podłogi ...i fundamentu ...potem zbrojenie i na koniec stopnie.. Edytowane 11 Maja 2014 przez aisab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 11.05.2014 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 schody ciąg dalszy i zdjęcia wieńca przed zalaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisab 11.05.2014 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 [ATTACH=CONFIG]259371[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]259372[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]259373[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]259374[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]259375[/ATTACH]Pierwszy raz zalewaliśmy wieniec i chody więc nie mieliśmy jeszcze wprawy. Najwięcej roboty było ze schodami....potem musieliśmy jeszcze dorobić już sami betonu na zalanie spoin między płytami, bo do tego betonu trzeba dodać specjalny proszek. Nikomu nie polecam wciągania betonu na piętro w wiaderkach.....bardzo męcząca to robota...ale nie oszczędzaliśmy się i do końca dnia było po robocie:wiggle: Potem pogoda się popsuła i murowanie ścianek kolankowych musiało poczekać kilka dni. Ale to nie powstrzymało inwestora -murarza i w ciągu tygodnia postawił ściankę kolankową ...nawet nad garażem.....Zdjęcia będą jutro bo oczywiście nikt nie pamiętał żeby zabrać aparat na budowę...No i myślimy o szalowaniu wieńca pod murłatę....znowu jakiś stolarz by się przydał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelWo 11.05.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Nie widac zdjęć z ostatniego posta ale widać za to kawał dobrej własnoręcznej roboty Duzy plus jak można zrobić wiele samemu z dwóch wzgledów a mianowicie oszczędność oraz dokładność. Powodzenia w dalszych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszKRK 14.05.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Nie powyginało wam tego OSB na schodach przy zalewaniu? Nas czeka teraz szalowanie ale, że pogoda nie sprzyja to przeglądam blogi by wiedzieć więcej Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu już będzie piękna pogoda czego sobie i Wam życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 20.05.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Witaj aisab, super relacja tez budujemy w Wlkp, tez pewnie będę wmurował sam i planujemy strop z Konbetu. Jakie są Wasze wrazenia ze współpracy z tą firma, no i oczywiście sam strop (może mógłbym go u Was obejrzeć?) Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts