Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
Również stosuje fiprex ale tylko w okresie wiosny i lata. Ostatnio jednak dowiedziałam się że w okresie zimy kleszcze też mogą zaatakować naszego pupila wobec tego postanowiłam że będe stosować krople przez cały rok. ;)

Również stosuje fiprex ale tylko w okresie wiosny i lata. Ostatnio jednak dowiedziałam się że w okresie zimy kleszcze też mogą zaatakować naszego pupila wobec tego postanowiłam że będe stosować krople przez cały rok. ;)

Kleszczy brak przy minusowych temperaturach, krople sa tez przeciw pchlom - dlatego, jezeli pies jest "puszczany wolno" czyli ma stycznosc z innymi ziwerzetami powinien byc zakrapiany caly rok :). Takie krople dzialaja na pchly przez 3 miesiace, wiec w okresie zimowym zakrapia sie rzadziej.

Kleszczy brak przy minusowych temperaturach, krople sa tez przeciw pchlom - dlatego, jezeli pies jest "puszczany wolno" czyli ma stycznosc z innymi ziwerzetami powinien byc zakrapiany caly rok :). Takie krople dzialaja na pchly przez 3 miesiace, wiec w okresie zimowym zakrapia sie rzadziej.

Moja znajoma mówiła że znalazła raz u swojego psa kleszcza w okresie zimowym, dlatego właśnie chciałam temu zapobiec. :)

Moje psy mają Kiltixa. Nie ma problemu, że obroża śmierdzi, albo że się liżą.

U mnie sa zakrapiane co miesiac i nie widze powodu, zeby zmieniac na obroze i eksperymentowac, czy cos sie wydarzy po ich wspolnych zabawach ew. czy nie zahaczy taka obroza, jak bedzie gonil po lesie... Poza tym, nie wyobrazam sobie, zeby mialy caly czas "gume" wokol szyi - psy jak przychodza do domu, maja sciagane wszelakie obroze.

Muszę spróbować tych specyfików bo dość często jeżdżę z psem na spacery w zalesione tereny i kleszcze to u niego norma. Nie wiem tylko na co się zdecydować pies mieszka w domu..

Podobno w roznych rejonach dzialaja rozne specyfiki - dlaczego tak jest, to nie wiem - najlepiej zapytac zaprzyjaznionego weta.