Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cobra PID

piterman

Recommended Posts

Prosze tu umieszczać opisy,pytania,podpowiedzi i wszelkie informacje dotyczące tego sterownika....

żeby można dowiedzieć sie konkretów zebranych w jednym temacie nie brnąc niepotrzebnie przez 150 stron jakiegoś tematu i wyszukując czegokolwiek o tym sterowniku.

zaczne od pytań:

-jaki jest najnowszy soft do cobry?

pytam bo po wgraniu dostępnej wersji Cov939 ze strony producenta mam inne menu od tego które widze na forum i chyba brak niektórych opisywanych funkcji,

-do cobry mam podłączony moduł aligator który ma wysterować zawór czterodrogowy....wpisuje kod 0369 ustawiam rózne temp za zaworem i niestety nic sie nie dzieje...siłownik nie chodzi...jak sprawdzić co jest nie tak?

-następne pytanie to skąd wziąć numery kodów? w istukcji jest tylko 0369 i 1203

mój zestaw to kocioł z podajnikiem Witkowski KMB-RP PLUS 19KW,cobra pid + aligator ....uruchomiony kilka dni temu:)

Pozdrawiam

dzięki za odpowiedzi

dopiero po rozwinieciu odnośnika dopatrzyłem sie plików do pobrania z Twojej stronki.....zaraz wgrywam:)

nie dzwonie do Witkowskiego bo z kotłem szystko gra ...tylko musze zapoznać sie ze sterownikiem i jego funkcjami żeby go dobrze obsłuzył,

"Tylko softy z tygodniówką będą dobrze współpracować z alligatorem"

Prosze o rozwinięcie bo dopiero sie ucze;)

lub podanie prostego sposobu na sprawdzenie działania zaworu 4D

Jakieś półtora roku temu ustaliliśmy że o Cobrze będziemy pisać tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma/page148

Znajdziesz tam dużo informacji na temat tego regulatora.

tak ...przeglądałem ten temat ....zmusiłem sie do kilkudziesięciu ostatnich stron,

bardzo dużo szczegułowych informacji , jednak

nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytania ...ale skoro temat nie na miejscu to prosze go usunąć

dzięki za odpowiedzi

dopiero po rozwinieciu odnośnika dopatrzyłem sie plików do pobrania z Twojej stronki.....zaraz wgrywam:)

nie dzwonie do Witkowskiego bo z kotłem szystko gra ...tylko musze zapoznać sie ze sterownikiem i jego funkcjami żeby go dobrze obsłuzył,

"Tylko softy z tygodniówką będą dobrze współpracować z alligatorem"

Prosze o rozwinięcie bo dopiero sie ucze;)

lub podanie prostego sposobu na sprawdzenie działania zaworu 4D

Nie wiem, czy Karoka zapodał sobie na stronie też instrukcję do softów tygodniowych, jeżeli tak, to pobierz też tą instrukcję.

Otwórz tez zakładkę od modułu Alligator i pobierz jego instrukcję, teraz wszystko powinno juz się zgadzać. Tyle,że to powinien zrobić i wiedzieć producent Twojego kotła, skoro taki zestaw Tobie zaoferował.

Mam trochę świeższą instrukcję całościową do Cobry, ale ma kilka drobnych niedociągnięć wizualnych, robiony na szybko format pdf

Mam trochę świeższą instrukcję całościową do Cobry, ale ma kilka drobnych niedociągnięć wizualnych, robiony na szybko format pdf

jeżeli można to poprosze tą instrukcje na [email protected]

chociaż nie wiem czy sie przyda bo próba wgrania wersji 26c czy testowej 29c kończy sie errorem sum CRC

wróciłem wiec do starej wersji Cov939

karoka65 w moim przypadku to ja wybierałem sterownik

standartowo miał być TYTAN czy jakoś tak ...kazałem sobie przywieść cobre pid za dopłatą,

dalej ...instalator zasugerował zawór 4D no to zaczołem szukać co wysteruje ten zawór,

przez przypadek trafiłem na aligatora i go zamówiłem ...teraz potrzebuje tylko aktualnego softu do cobry i metody na sprawdzenie działania zaworu4D,

soft Cov939 nijak ma sie do tego o czym piszecie w przytoczonym przez Ciebie wontku...i tu mój problem

Wysłałem Ci kolego instrukcję oraz drobne wskazówki na podanego maila

Załączyłem raz jeszcze sofcik.

Do wgrania softu robisz następujące kroki:

1. Podłączasz cobrę pod kompa, przy czym nie może być ona podłączona pod 230V, zasilanie weźmie sobie z usb

2. Kasujesz stary soft, możesz sformatować też ten dysk Cobry jak brakuje miejsca

3. Wrzucasz nowy sofcik

4. W menu SPALANIE musisz wprowadzić parametry wyjściowe pod moc kotła, palnik, dmuchawę. Coś Ci tam zasugerowałem odnośnie samej mocy kotła, ale kwestie palnika czy dmuchawy są mi obce - musisz to sam dobrać do swojego kotła

5. Idzie sprawdzić wyjścia prądowe zaworu. Sprawdź w/g instrukcji, czy wszystkie kabelki masz dobrze podłączone, dalej już z poziomu Cobry możesz zrobić "testa" tego zaworu.

Jarecki79...jesteś WIELKI !!!

bardzo Ci dziękuje za pomoc ...nie wiem dlaczego sterownik zaakceptował Twój soft a poprzednie nie .....choć instalowałem je dokładnie tak samo,

na nowym sofcie wysterowałem sobie siłownik zaworu 4D i teraz wiem że wszystko działa:)

co do reszty osprzętu to palnik mam ekoenergia 10-25kW,wentylator WBS-6a

w tej chwili kocioł grzeje mi tylko CWU (250l) i będzie tak chodził przez całe lato ,

w chłodniejsze dni dogrzewał sporadycznie CO

jeszcze raz dzięki za pomoc ;)