Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

połączenie ocieplenia ścian z ociepleniem ściany fundamentowej

grregg

Recommended Posts

Mam prośbę o pomoc w rozwiązaniu kwesti połączenia ociepleń ścian z ściany fundamentowej. W chwili obecnej sytuacja wygląda tak jak w załącznikach. Styrodur został ułożony do wysokości izlolacji poziomej fundamentów. Niestety wykonawcy nie dopchali styroduru do końca wysokości ściany fundamentowej i teraz pojawiła mi się 2-5cm szpara.

Czy wystarczy, że w tą szparę (pomiędzy izolacją poziomą a styrodurem) wpuszczę piankę? Czy może powinienem najpierw dociąć małe paski styroduru?

Z góry dzięki za pomoc.

ocieplenie1.jpg

ocieplenie2.jpg

• 1 month później...
Mam prośbę o pomoc w rozwiązaniu kwesti połączenia ociepleń ścian z ściany fundamentowej. W chwili obecnej sytuacja wygląda tak jak w załącznikach. Styrodur został ułożony do wysokości izlolacji poziomej fundamentów. Niestety wykonawcy nie dopchali styroduru do końca wysokości ściany fundamentowej i teraz pojawiła mi się 2-5cm szpara.

Czy wystarczy, że w tą szparę (pomiędzy izolacją poziomą a styrodurem) wpuszczę piankę? Czy może powinienem najpierw dociąć małe paski styroduru?

Z góry dzięki za pomoc.

Proponuję jeszcze poczekać z docieplaniem i uzupełnianiem czegokolwiek. Uzupełnienie ocieplenia można wykonać na etapie izolowania ścian. Zamiast wkładać paski najlepiej użyć pianki poliuretanowej, ale wypełniać nie tylko przestrzeń między styrodurem i izolacją z papy, ale również listwą startową (cokołową)

Jedna uwaga do prezentacji zamieszczonej pod linkiem. Przed włożeniem wełny mineralnej w listwę cokołową należy włożyć kawałek siatki zbrojącej, dopiero potem wełnę mineralną. Przy zaciąganiu kleju siatka z listwy startowej powinna być przykryta siatką układaną od góry elewacji.

Edytowane przez lukasz.sokol