Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podkłady wylewane pod okładziny podłogowe z drewna- co, jak i dlaczego?

Parkiet

Recommended Posts

Teka W/C 0.18 według mojej wiedzy jest niemożliwe, ponieważ cement do hydratacji potrzebuje wody w ilości około 24% względem swojej masy. Praktycznie w mieszance jej trochę więcej lub więcej - więcej i jest to zależne od receptury.

Przypuszczam, że nie uwzględniłeś wody zawartej w piasku, która jest składową współczynnika wodno-cementowego. Pozdrawiam.

tego nie wiem.mowie tylko jak bylo na budowie lalismy tylko 9 litrow plus plastusia na 50kg cementu.sam bylem zaskoczony bo zawsze miedzy 12-15litrow wychodzilo.fakt ze mialem nowy zwir 0-2mm.45% bylo kruszywa i z mojej praktyki powiem tylko tyle ze podklad pod parkiet potrzebuje-1-2litry miej wody niz przy piasku 0-2mm

(bez plastyfikatora)mowie tu o moim piasku i kruszywie bo nie zawsze robie w swoich okolicach..na pewno byla woda w piasku.troche padalo ostatnio a piasek na budowie byl przykryty 5dni z mojej wiedzy

pozdrawiam

Edytowane przez teka

tego nie wiem.mowie tylko jak bylo na budowie lalismy tylko 9 litrow plus plastusia na 50kg cementu.sam bylem zaskoczony bo zawsze miedzy 12-15litrow wychodzilo.fakt ze mialem nowy zwir 0-2mm.45% bylo kruszywa i z mojej praktyki powiem tylko tyle ze podklad pod parkiet potrzebuje-1-2litry miej wody niz przy piasku 0-2mm

(bez plastyfikatora)mowie tu o moim piasku i kruszywie bo nie zawsze robie w swoich okolicach..na pewno byla woda w piasku.troche padalo ostatnio a piasek na budowie byl przykryty 5dni z mojej wiedzy

pozdrawiam

Wszystko jest ok. Weż pod uwagę wilgotność piasku z kruszywem. Jeżeli do jednego worka cementu dodajesz ok 300kg piasku z kruszywem to przy ich wilgotności 1% automatycznie dodajesz ok.3 litry wody przy wilgotności 3% dodajesz ok.9 litrów a przy 5% (mokry piach) wody dodajesz ok.15litrów. Resztę sobie policzysz. Jak zauważyłeś niewielki błąd w ocenie wilgotności piasku niesie poważne zmiany w recepturze. Pozdrawiam.

Wszystko jest ok. Weż pod uwagę wilgotność piasku z kruszywem. Jeżeli do jednego worka cementu dodajesz ok 300kg piasku z kruszywem to przy ich wilgotności 1% automatycznie dodajesz ok.3 litry wody przy wilgotności 3% dodajesz ok.9 litrów a przy 5% (mokry piach) wody dodajesz ok.15litrów. Resztę sobie policzysz. Jak zauważyłeś niewielki błąd w ocenie wilgotności piasku niesie poważne zmiany w recepturze. Pozdrawiam.

tak ja wiem o tym i sie zgodze ja to biore rowniez pod uwage.pol tego problemu byloby z glowy gdyby inwestor zamowil miesiac przed wylewkami piasek i zwir przykrylby folia(mniej wiecej tyle wczesniej mierze budowy)duza czesc wody odparowalaby z piasku.jaki polecisz wilgotnosciomierz do pomiarow piasku?pozdrawiam

tak ja wiem o tym i sie zgodze ja to biore rowniez pod uwage.pol tego problemu byloby z glowy gdyby inwestor zamowil miesiac przed wylewkami piasek i zwir przykrylby folia(mniej wiecej tyle wczesniej mierze budowy)duza czesc wody odparowalaby z piasku.jaki polecisz wilgotnosciomierz do pomiarow piasku?pozdrawiam

Kontaktuj się z TANELEM z Gliwic. Pozdrawiam.

bmowisz zebym zbadal i podal Ci wilgotnosc rownowazna podkladu chociarz wiesz ze pomiary moga sie roznic i nie sa w stu procentach dokladne.pozdrawiam

cytat...mowisz zebym zbadal i podal Ci wilgotnosc rownowazna podkladu chociarz wiesz ze pomiary moga sie roznic i nie sa w stu procentach dokladne.pozdrawiam-koniec cytatu.

Nie wcale nie mówiłem, żebyś zbadał wilgotność równoważną tej wylewki którą wykonujesz. Przyrównałem, że ja jako parkieciarz nie wiem co mam badać. nie wiem kiedy Twoja wylewka będzie sucha, też nie wiem kiedy jest jeszcze mokra!!!. Producent parkietu musi mi powiedzieć jaką wilgotność równoważną jego produkt osiagnie w warunkach w których go zainstaluję. W warunkach mieszkaniowych tj. 20C i 50-55%rH parkiet dębowy będzie miał 9% a z lapacho 7,2%. To samo powinien wiedzieć posadzkarz, który stosuje np. CEM II B-M w konkretnej recepturze dla 20MPa. Oczywiście, że wilgotność równoważna każdego materiału się zmieni i przystosuje do panującego aktualnie klimatu. My parkieciarze musimy poznać bazę tej wilgotności dla warunków mieszkaniowych czyli 20C i 55%rH. Jeżeli ją znam i wynosi ona dla CEM II B-M Gorażdże przy 0-8mm kruszywa i 0/5 wc 1,1% to takiej wilgotności poszukuję w podłożu. Teka jest wspaniale jeśli zostawiasz taki protokół z danymi o swojej pracy. To jest już super i chyba jesteś jedyny. Inni odnoszę wrażenie, że pożyczają miksokreta i walą dla szybkiego zarobku coś, co nigdy nie będzie ani szlichtą a ni podkładem, czy podłożem. Nie nazwę tego czegoś. Poza tym świetnie nam się dyskutuje. Forma jaką przyjąłem aby naświetlić problem od strony parkieciarza czy tych od pcv, nie znaczy, że masz podawać wilgotność równoważną dla 20C i 55%rH podłoża, które wykonałeś. Będzie dobrze, jeżeli zacznie się o tym mówic między wami. Byc może coś z tego wyjdzie dla dobra wszystkich. Czy posadzkarze mają jakiś związek branżowy? Napis proszę w jakich rzeczach się ze mną nie zgadzasz chętnie je poznam i ... być może masz rację.

Jeżeli chodzi o pomiar wilgotności piasku, to z tego co wiem Tanel nie ma takiego hygrometru. Posiada do peletu, siana itp.

Zajrzyj na stronę www. DNS -Denzel.de

oni posiadają G-817 do piasku. Jeżeli będziesz miał problemy z językiem, chętnie pomogę.

Jeżeli chodzi o pomiar wilgotności piasku, to z tego co wiem Tanel nie ma takiego hygrometru. Posiada do peletu, siana itp.

Zajrzyj na stronę www. DNS -Denzel.de

oni posiadają G-817 do piasku. Jeżeli będziesz miał problemy z językiem, chętnie pomogę.

Jarekkur, uważam że powinieneś zangazować się w promocję tego typu urządzeń wraz z ich praktycznym zastosowaniem.

Efekty i wynikające z nich zyski będą niewspółmiernie wysokie do kosztów zakupu tego typu urządzenia.

My parkieciarze z kolei będziemy promować firmy z fachowym podejście do swoich usług, ze względu na własny "święty spokój" po wykonanej robocie.

W sumie najlepiej wyjdzie na tym klient, który do wylewki nie będzie musiał dokładać. Pozdrawiam.