Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pogorszenie parametrow wody

mcc

Recommended Posts

Witam,

ponad 1.5 roku temu wybilem studnie z woda i miala ona parametry jak na ponizszym zestawieniu:

https://plus.google.com/u/0/photos/103544076514703367460/albums/5752875591852021569/5752875692973535682

Po czym zainstalowalem stacje oczyszczania wody - "wszystko w jednym" na bazie zloza Crystal Right.

W zeszlym mcu parametry wody dramatycznie mi sie pogorszyly (wynik ponizej pokazuje, ze ok 30%) w stosunku do zeszlego roku. Stalo sie tak z dnia na dzien.

Czy ktos moze mi podpowiedziec co sie stalo?

Czy to mozliwe ze zloze wyczerpalo sie po tak krotkim czasie (prosze porownajcie na ponizszych zdjeciach wode sprzed stacji oczyszczania i po przejsciu przez nia)?

No i ostatnie, najwazniejsze pytanie - co mam zrobic, zeby woda nadawala sie do uzycia?

Woda ze studni:https://plus.google.com/u/0/photos/103544076514703367460/albums/5752875591852021569/5752875590183156066

Woda po przejsciu przez stacje: https://plus.google.com/u/0/photos/103544076514703367460/albums/5752875591852021569/5752875668755078898

Edytowane przez mcc

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

ponad 1.5 roku temu wybilem studnie z woda i miala ona parametry jak na ponizszym zestawieniu:

https://plus.google.com/u/0/photos/103544076514703367460/albums/5752875591852021569/5752875692973535682

Po czym zainstalowalem stacje oczyszczania wody - "wszystko w jednym" na bazie zloza Crystal Right.

W zeszlym mcu parametry wody dramatycznie mi sie pogorszyly (wynik ponizej pokazuje, ze ok 30%) w stosunku do zeszlego roku. Stalo sie tak z dnia na dzien.

Czy ktos moze mi podpowiedziec co sie stalo?

Czy to mozliwe ze zloze wyczerpalo sie po tak krotkim czasie (prosze porownajcie na ponizszych zdjeciach wode sprzed stacji oczyszczania i po przejsciu przez nia)?

No i ostatnie, najwazniejsze pytanie - co mam zrobic, zeby woda nadawala sie do uzycia?

Woda ze studni:https://plus.google.com/u/0/photos/103544076514703367460/albums/5752875591852021569/5752875590183156066

Woda po przejsciu przez stacje: https://plus.google.com/u/0/photos/103544076514703367460/albums/5752875591852021569/5752875668755078898

Pogorszylo o 30%? W zasadzie przestalo dzialac :-/ Prawie nie rusza twardosci a Fe zmniejsza z 4 do 3mg.

Zawolac serwis zeby sprawdzil dzialanie glowicy, czy regeneracja przebiega(la) prawidlowo.

Czy sol sie zuzywala do regeneracji ? Pilnowales tego?

Napisz tez jak miales ustawiona regenracje, zeby koledzy mogli powiedziec czy nie za rzadko, zbyt krotko itp.

Brak regeneracji za krotko lub zbyt rzadko moze pewnie zloze zamordowac.

marcin

Wydaje mi się, że złoże zupełnie w tym przypadku nie działa, a spadek poziomu żelaza może być spowodowany tylko efektem filtrowania tego co się wytrąciło.

Gdyby złoże działało to w pierwszej kolejności byłby widoczny spadek twardości. Stawiałbym na brak regeneracji złoża.

A z drugiej strony woda surowa pogorszyła się znacznie w stosunku do tej projektowej - może trzeba dostosować ustawienia regeneracji do nowych parametrów wody?

Dzieki za odpowiedzi.

Tak - sol schodzi.

odnosnie regulacji - to jest automat - po zuzyciu 2k litrow wody nastepuje automatyczne plukanie - i tak zawsze bylo. Raz tylko (1 plukanie) zabraklo mi soli. Zawsze uzupelnialem zbiornik do pelna.

30% - pogorszyly sie parametry w STUDNI - teraz mam 4mg! - do tego wzrosla metnosc o 40 razy. Ktos zabil zloze w jakis sposob w okolicy?

Pzw,

MCC

Pogorszylo o 30%? W zasadzie przestalo dzialac :-/ Prawie nie rusza twardosci a Fe zmniejsza z 4 do 3mg.

Zawolac serwis zeby sprawdzil dzialanie glowicy, czy regeneracja przebiega(la) prawidlowo.

Czy sol sie zuzywala do regeneracji ? Pilnowales tego?

Napisz tez jak miales ustawiona regenracje, zeby koledzy mogli powiedziec czy nie za rzadko, zbyt krotko itp.

Brak regeneracji za krotko lub zbyt rzadko moze pewnie zloze zamordowac.

marcin

Dzieki za odpowiedzi.

Tak - sol schodzi.

odnosnie regulacji - to jest automat - po zuzyciu 2k litrow wody nastepuje automatyczne plukanie - i tak zawsze bylo.

Podaj jaką masz głowicę (co steruje tym automatem), jakie są ustawienia regeneracji i ilość złoża w zbiorniku. wtedy będzie można coś powiedzieć na temat samej regeneracji...

30% - pogorszyly sie parametry w STUDNI - teraz mam 4mg! - do tego wzrosla metnosc o 40 razy. Ktos zabil zloze w jakis sposob w okolicy?

To nic nienormalnego, ze jakos wody w studni sie zmienia. Im plytsza i gorzej izolowana warstwami nieprzepuszczalnymi studnia, tym bardziej okresowo jakos wody moze sie wahac. Gleboka masz ta studnie?

Metnosc zas moze pochodzic od zelaza. Woda prosto ze studni z zelazem bedzie dosyc "czysta", przejrzysta na pierwszy rzut oka. Dopiero po jakims czasie jak sie zelazo utleni, zmietnieje, zrobi sie zolt.a To ze tak drastycznie wzrosla metnosc, moze po prostu oznaczac, ze w czasie pobierania probki, woda zosta wymieszana z powietrzem i zelazo przed dotarciem do labolatorium sie wzielo i utlenilo. Wode do badania nalezy pobierac tak, zeby zminimalizowac jej kontakt z powietrzem. Nalewac pod korek, zeby w butelce nie zostalo powietrze itp.

marcin

Gleboka masz ta studnie?

Wode do badania nalezy pobierac tak, zeby zminimalizowac jej kontakt z powietrzem. Nalewac pod korek, zeby w butelce nie zostalo powietrze itp.

marcin

Studnia ok 30m, pompa w rurze fi 100 na glebokosci 12m, lustro podchodzilo do 4m w momencie odwiertu. Wiercil kolega z tego forum - wygladalo, ze wszystko zostalo fachowo wykonane. Wprawdzie mam wysoki poziom wod gruntowych, ale wydaje mi sie, iz cos nagle wplynelo na wode - mialem ok 1.5r stabilne parametry - wode ok, az tu nagle z dnia na dzien niemalze taka katastrofa.

Musze b. szybko zrobic cos z procesem oczyszczania - co powiecie na zloze Greensand Plus PRZED Cristal Right (zregenerowane lub wymienione - bo moje hjak widzicie przestalo dzialac)? Niestety mam hydrofor przeponowy i malo miejsca w technicznym...

Woda do prob pobrana zgodnie ze wszelkimi zaleceniami - niezwlocznie dostarczona do firmy badawczej po pobraniu.

Dzieki z gory za sugestje/doswiadczenia!

Edytowane przez mcc

Studnia ok 30m, pompa w rurze fi 100 na glebokosci 12m, lustro podchodzilo do 4m w momencie odwiertu. Wiercil kolega z tego forum - wygladalo, ze wszystko zostalo fachowo wykonane. Wprawdzie mam wysoki poziom wod gruntowych, ale wydaje mi sie, iz cos nagle wplynelo na wode - mialem ok 1.5r stabilne parametry - wode ok, az tu nagle z dnia na dzien niemalze taka katastrofa.

Musze b. szybko zrobic cos z procesem oczyszczania - co powiecie na zloze Greensand Plus PRZED Cristal Right (zregenerowane lub wymienione - bo moje hjak widzicie przestalo dzialac)? Niestety mam hydrofor przeponowy i malo miejsca w technicznym...

Dzieki z gory za sugestje/doswiadczenia!

Skoro masz wysoka wode gruntowa, nie bylo mozliwosci, ze woda powierzchniowa przelala sie przez rure oslonowa studni jakos na wiosne??

Greensand usunie tylko zelazo. Cala twardosc zostanie. Jak nawet wymienisz CR to sytuacja moze sie powtorzyc, jesli nie bedzie wiadomo, czemu sie ten CR skonczyl. Twierdzisz ze regeneracja byla uczciwie robiona. Qbek mawia, ze CR najpierw usuwa twardosc, dopiero potem zelazo. Zelaza jest wielokrotnie mnie niz twardosci. Czy jest go 4 czy 3mg, nie powinno wiec stanowic wielkiej roznicy dla zloza. Nie mam doswidczenia z CR wiec nie umiem nawet zgadywac, co temu zlozu zaszkodzilo.

Jesli byz dolozyc ten greensand, to sugeruje dokladnie monitorowac prace CR-a. Kupic jakies testy twardosci i powiedzmy co miesiac sprawdzac jego dzialanie na roznych etapach cyklu miedzy regeneracji. Np w polowie i przed sama regeneracja. Choc wtedy bedziesz wiedzial z wyprzedzeniem ze cos sie dzieje, odpowiedzi na to co, pewnie nie uzyskasz.

Zastanawiam sie tez nad jedna rzecza. Zelazo potrafi pokrywac ziarenka zloza katalitycznego (takiego jak greensand) powloka z tlenkow zelaza co dezaktywuje zloze katalityczne, ktore przestaje usuwac mangan. (dyskutowalem o tym z Qbek-em w innym watku). To sie np u mnie stalo z greensandem. Usuwal zelazo a manganu (czyli de facto to do czego najlepiej sie nadaje) juz nie. Zregenerowanie, lub w zasadzie zreanimowanie go polegalo na potraktowaniu zloza przez noc chlorem. Czyli zamiast nadmanganianiu potasu zasalem roztwor podchlorynu, poczekalem az chlor zaczal smierdziec w popluczynach (czyli dostal sie do calego zloza) i tak zostawilem na noc. Pomoglo. Greensand usuwa magnan. Teraz puszczam na niego wode tylko z Mn wiec pieknie dziala od 1.5 roku.

Teoria mowi ze chlor wytrawil powloki z tlenkow zelaza odslaniajac ziarna zloza, czyli katalityczne tlenki manganu.

I teraz pytanie. Czemu do podobnego ekranowania nie mialo by dojsc w przypadku CR-a ograniczajac jego zdolnosc jonowymienna?

CR chloru sie nie boi. Zloze masz i tak do wymiany na obecnym etapie wiec nic nie tracisz. Kup baniak podchlorynu i potraktuj tym zloze przez noc. DObrze wyplucz zregeneruj sola.

Jak cos pomoze, to znaczy ze moja "teoria" moze byc prawidziwa i wtedy stawianie odzelaziacza bedzie mialo uzasadnienie.

Co do zbiornika. Regeneracja Greensandu kosztuje te 20-30PLN miesiecznie z racji chemii i wiekszej ilosci wody zrzucanej do kanalizacji Jak policzysz to sie okaze, ze za 2-3 lata tych kosztow bedziesz mial te 1000PLN na wymiane hydroforu na otwarty (ocynkowany). Jesli masz miejsce na tak 200L (lepiej 300L) hydrofor, to zloze tylko plukane plus wymiana hydroforu w perspektywie paru lat jest po prostu tansze.

marcin

I teraz pytanie. Czemu do podobnego ekranowania nie mialo by dojsc w przypadku CR-a ograniczajac jego zdolnosc jonowymienna?

CR chloru sie nie boi. Zloze masz i tak do wymiany na obecnym etapie wiec nic nie tracisz. Kup baniak podchlorynu i potraktuj tym zloze przez noc. DObrze wyplucz zregeneruj sola.

Jak cos pomoze, to znaczy ze moja "teoria" moze byc prawidziwa i wtedy stawianie odzelaziacza bedzie mialo uzasadnienie.

CR działa na innej zasadzie niż odżelaziacze katalityczne. Jest to proces wymiany jonowej (czyli to co przy jonitach). Dlatego też nie ma tu czegoś takiego jak warstwa aktywna, która mogłaby być zablokowana przez warstwę tlenków. Chyba że ta warstwa jest naprawdę solidna wokół całego ziarna - wtedy może nie byłoby kontaktu między wodą a ziarnem (ale to mało prawdopodobne o ile odbywała się regeneracja).

CR jest wrażliwy na 2 rzeczy: obecność w wodzie polifosforanów (bardzo ciężko je stwierdzić bo mało które laboratorium robi takie badania) i miękka woda (woda musi zawierać minimum 4-5 dH twardości). Jeśli w twoim przypadku jest możliwość, że w wodzie pojawiły się polifosforany to złoże jest do wymiany. Jeśli nie to tak jak radzi Jastrząb próbowałbym je odratować.

Co do Greensandu to 2 sprawy:

- postawienie odżelaziacza przed CR nie zmieni faktu że coś się stało z CR (bo wzrost zawartości żelaza nie zniszczył złoża) czyli równie dobrze możesz wymienić złoże CR i znów przez jakiś czas mieć spokój bez dostawiania dodatkowych filtrów.

- Greensand Plus i zwykły Greensand to jednak trochę inne złoża. Jeśli masz taką możliwość to wybierz zwykły Greensand.

wrocilem po tygodniowej niebytonosci w domu i o dziwo na oko parametry sie polepszyly... Magia... Bede obserwowal.

Woda po tygodniu stania w rurach, filtrach czy studni może mieć zupełnie inne parametry niż ta pobierana na bieżąco.

Na oko to se mnozna.

Kup sobie w zoologiczntym jakies testy twardosci wody. I obserwuj jakosc wody takim testem. Wtedy cokolwiek sensownego sie dowiesz.

marcin

Ano - jak masz zur, a teraz w miare prezroczysta wode to chyba cos musialo sie zmienic.

Twardosc wody chyba nie ma nic do rzeczy. Dzisiaj kupie w zoo testy zelaza i manganu. Twardosci ogolnej i weglanowej mam...

Pzw,

MCC

Ano - jak masz zur, a teraz w miare prezroczysta wode to chyba cos musialo sie zmienic.

Pytanie czy w sposob trwaly. Stala woda tydzien w hydroforze, to nawet w takim z workiem cos sie tam tego zelaza utleni, jesli zostal babel powietrza w srodku jakis. A utlenione zelazo to nawet na spsutym CR-e sie wyfiltruje. Wymien wode w hydroforze (czytaj - polej wode) i wtedy ocen.

Twardosc wody chyba nie ma nic do rzeczy. Dzisiaj kupie w zoo testy zelaza i manganu. Twardosci ogolnej i weglanowej mam...

MCC

Ano ma, bo jak pisal Qbek, CR najpierw usuwa Ci twardosc, potem zelazo. Nie ma szansy usunac skutecznie Fe jesli nie usunie najpierw calej twardosci. Dopoki nie jest zmiekczona, doputy bedzie w niej i zelazo pewnikiem. Czyli obejdzie sie bez kupowania testu Fe. Lub inaczej, jesli masz twardosc, CR nie powrocil zzaswiatow i nadal nie dziala.

marcin

Pytanie czy w sposob trwaly. Stala woda tydzien w hydroforze, to nawet w takim z workiem cos sie tam tego zelaza utleni, jesli zostal babel powietrza w srodku jakis. A utlenione zelazo to nawet na spsutym CR-e sie wyfiltruje. Wymien wode w hydroforze (czytaj - polej wode) i wtedy ocen.

Ano ma, bo jak pisal Qbek, CR najpierw usuwa Ci twardosc, potem zelazo. Nie ma szansy usunac skutecznie Fe jesli nie usunie najpierw calej twardosci. Dopoki nie jest zmiekczona, doputy bedzie w niej i zelazo pewnikiem. Czyli obejdzie sie bez kupowania testu Fe. Lub inaczej, jesli masz twardosc, CR nie powrocil zzaswiatow i nadal nie dziala.

marcin

Wylalem wydaje mi sie, ze co najmniej 100-200l. Tym niemniej biore pod uwage, ze cos za chwile moze sie popsuc...

Jesli chodzi o twardosc to mam 276mg/l CaCO3 - chyba nie krytycznie duzo, ale po przejsciu przez zloze tez nie bylo lepiej - 256mg/l.

Wylaczylem zloze - nalalem ze 100l wody do wanny - po pewnym czasie sie utlenila, ale uwierzcie mi - znacznie jest to mniej widoczne - zbadam testem akwa i zobacze jak wyniki.

Wylalem wydaje mi sie, ze co najmniej 100-200l. Tym niemniej biore pod uwage, ze cos za chwile moze sie popsuc...

Jesli chodzi o twardosc to mam 276mg/l CaCO3 - chyba nie krytycznie duzo, ale po przejsciu przez zloze tez nie bylo lepiej - 256mg/l.

Wylaczylem zloze - nalalem ze 100l wody do wanny - po pewnym czasie sie utlenila, ale uwierzcie mi - znacznie jest to mniej widoczne - zbadam testem akwa i zobacze jak wyniki.

Jesli woda po przejsciu przez zloze nadal jest twarda, to nic sie raczej nie zmienilo w kwestii pracy zloza :-/

marcin

Czekam na sode ash - przeplucze CR w/g zalecen i zobaczymy czy cos jeszcze wylapie. Tym niemniej zakladam, ze bede musial wstawic typowy odzelaziacz przed CR, niestety wymaga to wywalenia zbiornika membranowego i zlikwidowanie poboru wody bezposrednio ze studni...

Nie wydaje mi się aby konieczne było dostawianie kolejnego filtra. Jeśli uda się doczyścić złoże to po dopasowaniu ustawień regeneracji do zmienionych parametrów wody powinien on dać radę.

Nie wydaje mi się aby konieczne było dostawianie kolejnego filtra. Jeśli uda się doczyścić złoże to po dopasowaniu ustawień regeneracji do zmienionych parametrów wody powinien on dać radę.

Tak tez mowi moj instalator :) Ale mam pewne watpliwosci - bo studnia sie mocno zepsula. Dam znac jak soda ash na CR sie spisala

Tak tez mowi moj instalator :) Ale mam pewne watpliwosci - bo studnia sie mocno zepsula. Dam znac jak soda ash na CR sie spisala

Masz procedurę czyszczenia złoża?

Nie zdradziłeś jeszcze jakie są ustawienia regeneracji i jaka głowica tym steruje...