joda555 11.06.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Witam. Mam w centralnym ogrzewaniu kondensat 18 kW. W zestawie solarnym dostałem zbiornik z dwiema wężownicami. Pytanie moje powstało, gdy zamontowałem owy zbiornik. Średnica miedzianych wężownic wynosi 10 mm. Gdy zamknę zawór który jest na powrocie z grzejników przy samym kotle (zbiornik ciepłej wody ma osobny powrót bezpośrednio do kotła), wyraźnie słychać jak 90 watowa pompa w kotle, dostaje wielkiego oporu i bardzo się nagrzewa. Ciśnienie na kotle spada z 0,6 bara prawie do zera. Czy to nie uszkodzi pompy? Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.06.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Coś mi się nie zgadza w tym co piszesz, bo to co napisałeś wskazuje na błędy w połączeniach. Pompa jak pompuje w normalnej instalacji i jest ciśnienie 0,6bara i ją przełączysz na mniejsze fi to ciśnienie powinno wzrosnąć, bo pompa pompuje a kiepsko odchodzi. To tak jakby kolejno wszystkie kaloryfery zakręcać. W takich przypadkach podobno bardzo dobrze sprawują się pompy takie jak Grundfos Alpha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.06.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Zapomniałem dodać - jak pompa się kręci i ma wodę (nie pracuje na sucho) to nic nie powinno się stać. W instalacjach solarnych sztucznie na rotametrach przepływ się zmniejsza i jest ok (wyraźniej szumi glikol). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joda555 06.07.2012 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Zegar jest zamontowany na kotle przed samą pompą, dlatego jest spadek ciśnienia. Do tego naczynie przeponowe jest za pompą i to powoduje jeszcze większą różnice ciśnień. Czy można zastosować zawór trójdrożny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts